Test | Look X-Track, Ritchey WCS XC & Shimano XT: drie SPD-pedalen op de testbank

Dossiers Techniek
26 April 2018 — Olivier Béart

Shimano XT M8000: de referentie staat onder druk

Shimano is en blijft de onbetwistbare leider op het vlak van SPD-pedalen. De XTR-modellen zijn uiteraard de speerpunten uit het gamma, maar voor velen gaat de voorkeur uit naar de heel wat goedkopere Shimano XT M8000-pedalen die nauwelijks zwaarder zijn. De recentste uitvoering heeft zelfs een groter contactoppervlak dan zijn grote broer. Maar of dit voldoende is om te blijven domineren?

Shimano heeft zijn pedalen eerst lange tijd gecommercialiseerd buiten een groep om. Sinds twee generaties hebben de XTR- en XT-groepen echter recht op hun eigen modellen. De XTR-pedalen stralen prestige uit, maar ze zijn ook heel wat duurder en ze kenden enkele problemen (as en pedaal die loskomen) wat ongewoon is bij Shimano. Daardoor zijn de XT M8000-pedalen de top of the bill bij Shimano … of toch in afwachting van een upgrade van de XTR die volgens ons niet lang meer op zich zal laten wachten.
De Shimano XT M8000-pedalen zijn iets hoger dan de XTR-pedalen en ze zijn ook iets compacter. Toch hebben ze een groter contactoppervlak. Waar de XTR-pedalen met moeite boven de 200mm² uitkomen, is dit bij de XT-pedalen bijna 300mm². In de praktijk voelen we dit verschil echter niet echt. We zitten goed ingeklikt en de voet heeft de nodige bewegingsvrijheid. De Look X-Track-pedalen doen het op dit vlak nog een tikkeltje beter, maar ook hier zit alles aangenaam en goed. Het verschil met de instapmodellen 520 en 540 is voelbaar en de XT-pedalen zijn hun meerprijs heus wel waard. De officiële adviesprijs van de Shimano XT-pedalen bedraagt 91,90 euro, wat hen de goedkoopste pedalen uit deze test maakt. En indien je een beetje zoekt, kun je ze zelfs al vinden voor minder dan 70 euro.
Shimano is duidelijk nog steeds de referentie wat betreft het in- en uitklikken van de schoen. De Japanners hebben het ideale compromis gevonden tussen de nodige bewegingsvrijheid en het gevoel wanneer je in- of uitklikt. Al moet de Look X-Track op dit gebied niet veel onderdoen.

De pedalen van Shimano zijn gekend voor hun robuustheid. Toch zagen we al snel krassen op de donkerkleurige body van ons XT-exemplaar.

Ook het contactoppervlak met de schoen is niet echt slijtvast, want na een gebruik van één jaar merken we al diepe krassen op. Daardoor merkten we dat het schoenplaatje losser kwam te zitten in de pedaal.

Binnenin maakt Shimano gebruik van een eigen systeem met bij te regelen kogellagers die gemonteerd worden op de as en niet aan de body zoals bij het merendeel van de rivalen. Moest er speling optreden, wat bij dit principe steeds het geval is, dan volstaat het om de pedalen te openen en met twee sleutels de spanning van de kogels te regelen via de twee schroefjes. Dit is zeer handig en vaak hoef je deze operatie ook niet uit te voeren. Wij hebben tijdens onze duurtest van één jaar geen speling gemerkt en hebben dan ook niets moeten doen. De pedalen draaien nog steeds soepel rond en ze zijn nog steeds waterdicht. Het vet is wel donkerder geworden, maar dat komt vooral door kleine deeltjes metaal die zich met het vet hebben gemengd.

Verdict

De Shimano XT M8000-pedalen zijn gevoelsmatig nog steeds de referentie op het vlak van het in- en uitklikken en het vlot ronddraaien van de lagers. Op andere punten zijn ze ondertussen echter voorbijgestoken door de concurrentie. Zo voelen de pedalen van Look eens ingeklikt aangenamer aan en lijken de Ritchey-pedalen ons duurzamer. De Shimano-pedalen zijn wel betrouwbaar, maar ze slijten sneller, wat je na verloop van tijd vooral voelt bij het contact met de schoen. En dat is jammer. De Japanners zullen deze punten op de volgende generatie pedalen dan ook moeten aanpakken, want de concurrentie zit niet stil. Rest er nog één punt waar Shimano zo goed als onklopbaar is: de prijs-kwaliteitverhouding.

Afmetingen Shimano XT M8000: breedte 60 millimeter – lengte 69 millimeter (body 43 millimeter) – hoogte 18 millimeter
Meer info op bike.shimano.com