Test nieuw | Specialized Stumpjumper 15: zijn spel verbeteren

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Techniek

Test nieuw | Specialized Stumpjumper 15: zijn spel verbeteren

Vergeet de Stumpjumper en Stumpjumper Evo, voortaan zijn ze één! Voor de vijftiende generatie van deze iconische naam, de eerste productie-mountainbike uit de geschiedenis, voegt Specialized de twee platforms samen met de ambitie om alleen het beste te behouden. Verstelbare geometrie, nieuwe schokdemper, … dit is alles wat je moet weten en onze eerste indruk:

Epic, Demo, Enduro, … er is geen tekort aan iconische modelnamen in het gamma van Specialized. De Stumpjumper mag dan misschien een tikkeltje minder legendarisch zijn dan de Epic – omdat hij discreter is in de competitie – maar hij neemt niettemin een speciale plaats in in de geschiedenis van Specialized, en in die van het mountainbiken in het algemeen. De eerste generatie van dit model werd reeds uitgebracht in 1981 en was in feite de eerste productie-mountainbike in de geschiedenis van de sport!

Net als andere merken die ook een ‘oude’ naam hebben behouden (we denken vooral aan Scott met de Genius), is de fiets door de jaren heen geëvolueerd. Op technisch vlak natuurlijk, maar ook qua positionering. De Stump’ was bij zijn introductie een hardtail met vaste voorvork en kreeg er in 1993 met de verschijning van de Stumpjumper FSR een volledig geveerd broertje bij. Deze laatste ontwikkelde toen amper 50 mm veerweg; aan de voorkant 46 mm om precies te zijn!

De vaste voorvork van de hardtail werd vervolgens ingeruild voor een verende voorvork, en de twee modellen bleven lange tijd naast elkaar bestaan in de catalogus, waarbij de Stumpjumper FSR in de loop der jaren het veelzijdige model werd, terwijl de Stumpjumper HT (voor hardtail) zich meer specialiseerde in de XC-competitie.

Na een tijdje waren we er aan gewend geraakt dat er steeds nieuwe versies kwamen van de volledig geveerde Stumpjumper om aan alle voorkeuren te voldoen: 27,5″, 29″ of met ‘Plus’-banden (onder het 6Fattie-label), vervolgens in naar keuze een mullet- of 29″-uitgave, of in de Evo-versie met meer veerweg … Begin 2024 deed er echter een nieuwkomer zijn intrede in de categorie veelzijdige fietsen bij Specialized: de Epic Evo!

Gebaseerd op hetzelfde frame als de Epic voor XC-competitie, werden de onderdelen van de nieuwe Epic Evo potiger, wat zijn ambities uiteraard ook bijstelde (lees: Test | Specialized Epic Evo 8: verschuiving naar all-mountain). Hij kwam daarmee in het vaarwater van de ‘kleine’ Stumpjumper met een veerweg van 130/140 mm!

Het was daarom noodzakelijk om het gamma en de indeling ervan te herzien om een beetje samenhang te vinden. Het schrappen van de Stumpjumper en het behouden van alleen de Stumpjumper Evo zou niet hebben gewerkt: enerzijds omdat het gamma een beetje leeg zou zijn geweest zonder een fiets met een veerweg van rond de 140 mm, en anderzijds omdat de Stumpjumper het onderwerp was van heel wat lof van pers en publiek, terwijl dat bij de Stumpjumper Evo heel wat minder het geval was (Test | Specialized Stumpjumper Evo Expert: kruisbestuiving op zijn best). Op deze laatste zagen we toen heel wat verbeteringspunten.

Specialized besloot daarom de twee platforms samen te voegen tot één Stumpjumper, met een veerweg van 145/150 mm en met een simpele ambitie: het karakter van de oude generatie van de Stumpjumper behouden en er de capaciteiten van de Stumpjumper Evo aan toevoegen. En zoals gewoonlijk hield het Amerikaanse merk het niet simpel: het bedacht met Fox een gloednieuwe schokdemper, die als geen ander de voordelen van een spiraalveer zou combineren met die van een luchtveer. Echt?

Het frame: in oude potten kookt men het best …

Van buitenaf gezien verandert de nieuwe Stumpjumper zonder echt te veranderen. Hij verliest de asymmetrische verstevigingsarm die hem tot nu kenmerkte, want Specialized besloot dat het interessanter was om aan de link te werken om de gewenste stijfheid te verkrijgen. Het nieuwe frame heeft iets bekends, en niet voor niets: het vertoont dezelfde vormen als de Epic Evo (en de Epic), of liever als de nieuwste Levo SL als we rekening houden met de architectuur van de ophanging.

Het technische platform is dat van de oude Stumpjumper Evo. Zo zien we een Specialized-versie van de 4 bar linkage, de fameuze FSR, en geen single pivot + link zoals op de oude Stumpjumper. Maar ook aanpassingen aan de geometrie van de liggende achtervork en het balhoofd en de mogelijkheid om te kiezen voor 29”-wielen of een mullet-opstelling.

De parallel houdt daar niet op, aangezien de hele geometrie doet denken aan de Stumpjumper Evo. Op hier en daar 1 of 2 mm na, is de geometrie volledig identiek: in de originele configuratie hebben we een balhoofdhoek van 64,5°, een zitbuishoek van ongeveer 77°, een reach van 450 mm in maat S3 en een bottom bracket hoogte van -38 mm, … Alleen de lengte van de liggende achtervork verandert een beetje, aangezien deze nu varieert afhankelijk van de grootte van het frame (430 mm in S1, 432 mm in S2, 435 mm in S3 en S4, 445 mm in S4 en S5), terwijl deze voorheen 438 mm bedroeg.

We merken terloops op dat de wielmaten en de veerweg veranderen bij de kleinere maten: waar deze Stumpjumper wordt gepresenteerd in 29″ (maar mullet-compatibel) en met 145/150 mm veerweg, zijn de S1- en S2-maten van origine gemonteerd in de mullet-opstelling (29″-wiel vooraan en 27,5″-wiel achteraan). De S1, het equivalent van een XS, zakt daarbij ook nog eens naar 140 mm veerweg voor en achter (schokdemper van 210×52,5 mm in plaats van 210×55 mm op de andere maten).

De mogelijke aanpassingen aan de geometrie zijn dezelfde: er zijn verwisselbare cups voor de headset, waardoor je voor de balhoofdhoek de keuze hebt uit 63,5° (cup -1°/+1° naar achteren), 64,5° (neutrale cup) of 65,5° (cup -1°/ +1° naar voren). Daarnaast is er een flipchip met twee standen tussen de liggende en de staande achtervork.

Als Specialized zegt dat deze vooral dient om de hoogte van het bottom bracket te variëren (-7 mm bij de overgang van High naar Low), heeft dit ook effect op de balhoofdhoek en de zitbuishoek (-0,5°) en de reach (-5 mm). In de originele configuratie is de fiets gemonteerd met neutrale cups en de flipchip in de positie High.

Trouwens, deze maten S2, S3 … Wat betekenen ze eigenlijk? Met deze maatschaal, die enkele jaren geleden werd gelanceerd, wilde Specialized afstappen van de gebruikelijke manier van denken (wie zei simplistisch?) zoals “ik meet 1m75, dus ik neem een M.” Het doel van S-Sizing, zoals het merk het noemt, is om ons ertoe aan te zetten wat meer na te denken over het kiezen van de maat van onze fiets. Wat is mijn speelveld? Wat is mijn rijstijl? Hoe ziet mijn praktijk eruit? Hoe was de geometrie op mijn oude fiets?

Vragen die de keuze van de fietsmaat aanzienlijk kunnen beïnvloeden, maar die ook meer ervaring vereisen om betrouwbaar te kunnen beantwoorden … of een beetje hulp.

Terug naar de fiets. De Stumpjumper behoudt natuurlijk zijn opbergvakje. Specialized was het eerste merk dat dit populair maakte, maar hij neemt de vernieuwde Swat Door 4.0-versie over die al op de Epic Evo te zien was. De ‘deur’ is groter dan voorheen en het blokkeermechanisme, dat met een nieuwe hendel werkt, is herzien.

De kabels lopen intern (geleid) door het frame met ‘klassieke’ ingangen; we stellen het op prijs dat Specialized voor dit model niet heeft toegegeven aan de huidige trend om de remleidingen door de headset te voeren. De beschermingen aan het frame zijn genereus en goed gemaakt.

Toch is op praktisch gebied niet alles onberispelijk: de aanhaalmomenten staan niet op de bouten aangegeven en bij bepaalde bevestigingen wordt aan beide zijden dezelfde maat sleutel gebruikt, bijvoorbeeld bij het bevestigen van de demper op de bovenbuis. Details? Misschien, maar details die het leven in de werkplaats veel gemakkelijker maken.

Toch lijkt deze nieuwe Stumpjumper voorlopig precies op een Stumpjumper Evo met nauwelijks minder veerweg. Hoe heeft Specialized het voor elkaar gekregen om hem het levendige en speelse karakter van de ‘kleine’ Stumpjumper te geven? Het antwoord ligt in de schokdemper, met een speciaal voor deze fiets ontwikkeld product.

De Genie-demper: slim, maar niet zonder zijn beperkingen

Als je goed naar de foto’s hebt gekeken die het eerste deel van dit artikel illustreren, is het je misschien opgevallen dat de bijzonder omvangrijke demper … niet bekend lijkt. Dat klopt. Het is in feite een nieuwe schokdemper die ontwikkeld werd door Specialized in samenwerking met Fox. De afmetingen zijn standaard, 210×55 mm, maar de werking niet.

Specialized noemt hem ‘Genie’. Bij het Amerikaanse merk zijn ze niet bang voor woorden! Meer zelfs, het kondigt aan dat de “Genie-schoktechnologie 21% beter omgaat met schokken dan de Stumpjumper Evo en 57% meer tractie biedt dan de Stumpjumper Evo.”

Als we verder kijken dan deze cijfers, zitten er een aantal interessante dingen in deze schokdemper. Steve Saletnik, productmanager binnen het Ride Dynamics-team (het innovatie-kantoor van Specialized), legt hun aanpak uit: “De luchtveer heeft een enorme invloed op hoe een fiets werkt, dus we proberen daaraan te werken. Op deze Stumpjumper zijn we begonnen met een groot volume. We zaten de hele tijd in de bodem van de veerweg, maar we vonden de manier waarop het werkte tijdens de rest van de veerweg erg leuk, dus we zochten naar een manier om dit op te lossen.”

De oplossing is dan ook deze Genie: een schokdemper met twee luchtkamers die – tot op zekere hoogte – met elkaar communiceren. Vervolgens blokkeert de zuiger de communicatiepoorten en werkt enkel de hoofdkamer. Met andere woorden: een zeer groot volume, een zekere lineariteit (voor zover mogelijk) en een goede gevoeligheid over tweederde van de slag, dan een klein volume en meer progressiviteit aan het einde van de slag. Het lijkt ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het heel eenvoudig: neem een kleine Fox Float, doe daar de hoes van de grote Float X2 over, boor gaten om lucht tussen de twee te laten circuleren en je hebt een Fox Float Genie!

Het werkt dus geheel anders dan andere systemen met dubbele luchtkamers, zoals Öhlins bijvoorbeeld op zijn vorken gebruikt. Hier blazen we beide kamers tegelijk op via hetzelfde ventiel en één ervan sluit zich op een bepaald punt, in plaats van de kamers afzonderlijk op te blazen en op een bepaald punt extra volume te ontgrendelen. Door het verschil in maat heeft een voorvork veel meer luchtvolume beschikbaar dan een schokdemper en zijn de problemen dus verschillend.

“Het was niet eenvoudig om te kiezen waar we de ‘ramp up’ moesten doen, waar we de extra kamer moesten sluiten”, specificeert Steve Saletnik. “Als het te laat gebeurt, wordt de demping te bruut. Dan zou ze dichtklappen nog voor ze werkelijk het einde van de veerweg bereikt. We zochten dus naar een vloeiende, onmerkbare overgang.”

Hoe meer tokens er in de extra kamer zijn, hoe meer de fiets op een speelse en levendige Stumpy lijkt. Als je ze verwijdert, ga je naar een zeer gevoelige vering, met veel grip.
Steve Saletnik, Specialized Ride Dynamics

In actie ziet het er zo uit. Merk op dat deze grafiek de krachten weergeeft en daarom zowel de schokdemper als de kinematica van de ophanging omvat. We merken dat wanneer we geconfronteerd worden met meer klassieke curves (oude Stumpjumper Evo + Float X in het geel en Enduro + Float X2 in het grijs), de nieuwe Stumpjumper met de Genie-schokdemper halverwege de slag een ‘plateau’ vormt voordat hij overschakelt naar één kamer en duidelijk stugger wordt, waardoor hij een absorptievermogen kan bereiken dat dicht bij dat van de Enduro ligt, en dat alles met minder veerweg dan de Evo.

Voor Specialized geldt: hoe meer veerweg we gebruiken om een schok op te vangen, hoe meer controle we hebben en dit is te horen … Op papier heeft dit ook grenzen: we ‘slikken’ heel snel het grootste deel van de veerweg in en we solliciteren vaak het einde van de veerweg. Opnieuw komt Steve Saletnik tussenbeide: “We realiseerden ons dat er een verschil is tussen het punt halverwege dat we ons voorstellen en wat op het terrein feitelijk overeenkomt met dat punt. Wat we in feite echt gebruiken als midden van de veerweg, dat wat de ondersteuning geeft, is nu iets verder opgeschoven in de veerweg en we hebben echt geprobeerd aan dit deel te werken.” Te verifiëren in het terrein!

De anti-squat (onafhankelijk van de schokdemper) is veel klassieker bedoeld en vertoont een gedrag in lijn met het programma van de fiets: iets meer dan 100% doorzakking voor een vering die niet erg gevoelig is om te pompen en die dynamisch is bij het herstarten, en die iets onder de 80% eindigt om de vering aan het einde van de veerweg vrij te maken zonder dat deze te veel doorzakt.

Deze operatie verbergt ook een nieuwe aanpassingsmogelijkheid: in de Genie kun je tokens plaatsen om het einde van de slag te controleren, zoals bij elke schokdemper … maar je kunt ook tokens plaatsen om het ‘midden van de slag’ te wijzigen!

Omdat de extra luchtkamer (de Float X2-hoes) na 70% van de veerweg wordt gesloten, speelt deze alleen een rol in wat er daarvoor gebeurt. Haar ‘einde van de veerweg’ bedraagt min of meer tussen 55 en 70% van de volledige veerweg van de fiets, dus als we er tokens in stoppen, zullen ze echt een invloed hebben op het midden van de slag. “Hoe meer tokens er in de extra kamer zitten, hoe meer het op een speelse en levendige Stumpy zal lijken. Als je de kamer leegmaakt, schakel je over naar een zeer gevoelige ophanging, met veel grip”, legt Steve Saletnik uit.

Toch wil de man geruststellen: “We hebben de fiets zo ontworpen dat hij vanaf het begin eenvoudig in gebruik zou zijn. Je zet de sag op 16 mm en je kunt je al gaan amuseren.” We merken bijvoorbeeld dat de Genie heel weinig instelmogelijkheden heeft op het gebied van de hydraulica: de rebound, een lockout met twee standen, een kleine aanpassing van de compressie in drie standen en dat is alles. Er is geen onderscheid tussen hoge en lage snelheden, geen bouten die alleen te manipuleren zijn met een sleutel … Alles is eenvoudig en aanpasbaar met behulp van draaiknoppen of hendels.

Degenen die plezier willen hebben bij het verkennen van de verschillende mogelijkheden die de tokens bieden (en we zullen in het terrein zien dat het meer is dan verkennen, het is in feite een noodzakelijke passage), moeten nu voortdurend de demper openen, wat veel vervelender is dan twee slagen van de sleutel in de ene of de andere richting.

Specialized Stumpjumper 2025: modellen, gewicht en prijzen

Het gamma van deze nieuwe Stumpjumper, of Stumpjumper 15 zoals Specialized hem noemt (net zoals het spreekt over de Epic 8, met de nadruk op de generatie van het model), bestaat uit vijf assemblages en een framekit. Ze zijn allemaal van carbon, Fact 11m voor zij die bekend zijn met het merk. Maar het zou zeer verrassend zijn als dat zo zou blijven, gezien de populariteit van de fiets. Wij vermoeden dan ook dat het merk, zoals vaak het geval is, in eerste instantie alleen de carbon modellen onthult, maar dat de aluminium versies snel zullen volgen.

Ziehier de details van het gamma:

Stumpjumper 15 Comp, € 6500 en 14,87 kg: Fox Float Performance Genie / 36 Rhythm, Sram Maven Bronze, Sram Eagle AXS S1000 / GX, aluminium Specialized-wielen met Specialized Butcher T9- en Eliminator T7-banden met Grid Trail-karkas.

 

Stumpjumper 15 Expert, € 7500 en 14,47 kg (op de foto’s van dit artikel): Fox Float Performance Elite Genie / 36 Performance Elite Grip X2, Sram Maven Bronze, Sram GX Eagle AXS, Roval Traverse-wielen met DT Swiss 370-naven en Specialized Butcher T9- en Eliminator T7-banden met Grid Trail-karkas.

Stumpjumper 15 Öhlins, € 8500 en 15,30 kg: Öhlins TTX22 M Coil / RXF38 M.2, TRP DH-R Evo, Sram GX Eagle AXS, Roval Traverse-wielen met DT Swiss 370-naven en Specialized Butcher T9 Trail- en Eliminator T7 Gravity-banden.

Stumpjumper 15 Pro, € 9500 en 13,99 kg: Fox Float Factory Genie / 36 Factory Grip X2, Sram Maven Silver, Sram X0 Eagle AXS, Roval Traverse SL 2-wielen met Industry 9 1/1-naven en Specialized Butcher T9- en Eliminator T7-banden met Grid Trail-karkas.

Stumpjumper 15 S-Works, € 13.000 en 13,56 kg: Fox Float Factory Genie / 36 Factory Grip X2, Sram Maven Ultimate, Sram XX Eagle AXS, Roval Traverse SL 2-wielen met DT Swiss 240-naven en Specialized Butcher T9- en Eliminator T7-banden met Grid Trail-karkas.

Tot slot wordt de framekit van de Stumpjumper 15 S-Works aangekondigd op € 4.500. Alle hier opgegeven gewichten komen overeen met een montagemaat S4, zonder pedalen of bidonhouder. We merken ook enkele originele onderdelen op, zoals de PNW-zadelpennen op de Expert- en Öhlins-versie en andere die de toon zetten, zoals de Sram Maven-remmen (terwijl op papier de Code ook gepast zou zijn) of de Grip X2-cartridge (in plaats van een Grip X) op de Fox-vorken.

Specialized Stumpjumper 15: de eerste test

Genoeg theorie, laten we naar de paden gaan! Ongeveer tien dagen voordat dit artikel werd gepubliceerd, ontvingen we een Stumpjumper 15 Expert. Dat is te weinig om voldoende tijd te hebben gehad om alle mogelijkheden van de fiets te verkennen en je een volledig testverslag aan te bieden, maar door het milde weer konden we toch verschillende ritten maken om een eerste indruk op te doen.

Let echter op een verschil tussen onze testfiets en de standaardmontage, aangezien onze fiets was uitgerust met een Specialized Butcher Trail-band in T7-rubber en niet in het (zachtere) T9 zoals voorzien.

Met de standaardconfiguratie (29″ voor onze S4 / neutrale cups / flipchip High) biedt de Stumpjumper 15 een trappositie met twee gezichten. Dit is erg goed als de demper geblokkeerd is, maar als we de vering openen, zakt de fiets een beetje te veel door naar onze smaak. Op een endurofiets zouden we dat kunnen accepteren, maar hier zitten we op een veelzijdige fiets die een goede metgezel wil zijn in de bergen. Een concurrent van de Lapierre Zesty, Scott Genius of Genius ST, Specialized Hightower, Orbea Occam of Occam LT, …

Het belet hem zeker niet om goed te klimmen, maar sommige concurrenten doen het beter op dit gebied en het maakt het er op de steilste passages niet gemakkelijker op. Het nadeel van een zeer flexibele en gevoelige demper? We betreuren in ieder geval het ontbreken van een tussenpositie op de blokkering, een positie die iets hoger in de veerweg zou worden ingenomen. Een kritiek die een paar maanden geleden ook op de Epic Evo werd geuit, trouwens.

Daarnaast blijkt deze nieuwe Stumpjumper een goede tempoklimmer te zijn, zowel in het zadel als staand op de pedalen. Zoals verwacht wordt het pompen van de vering onder controle gehouden als je op het zadel zit en als je op de pedalen staat, want het frame is stijf genoeg om de positie comfortabel vast te houden, zonder het gevoel te hebben dat alle energie verloren gaat voor het bij de wielen is.

De wielen zijn duidelijk het zwakke punt van deze toch al hoogwaardige montage (€ 7500!) en dat is voelbaar bij het relanceren aan lage snelheid, maar als je met iets meer snelheid en inertie begint, gaat het veel beter en worden de relanceringen echt uitstekend. Het frame reageert snel en bij korte en explosieve trapstroken, zoals tijdens een endurospecial, is het een genot!

Endurospecial? Jawel! Specialized heeft in principe gelijk: ondanks de iets lagere veerweg daalt deze Stumpjumper 15 nog steeds (veel) beter dan de oude Stumpjumper Evo. Dit komt niet door de geometrie, aangezien deze vrijwel identiek is tussen de twee modellen, maar door de stijfheid en werking van de vering.

De nieuwe Stumpjumper lijkt veel stijver dan zijn voorganger, waardoor hij veeleisender maar steviger is tijdens het rijden. Het is een beetje het tegenovergestelde van de Evo, die we niet erg stijf en supergemakkelijk vonden als we ons niet op ons gemak voelden, maar die in de handen van iemand die snel reed last had van een gebrek aan steun (lees Test | Specialized Stumpjumper Evo Expert: kruisbestuiving op zijn best), zelfs meer nog bij bepaalde configuraties van de ophanging. Daar vereist de Stumpjumper een actiever rijgedrag. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe leuker hij het vindt. Hij heeft het karakter van een super scherpe machine … als dat is wat je zoekt.

Het andere luik dat hem zo efficiënt maakt, is de fameuze ophanging met de Genie-demper. Onze eerste ritten ermee waren echter niet de gemakkelijkste: de fiets incasseerde en had grip, veel grip, maar we zaten altijd in het laatste deel van de veerweg, wat hem een zeer gesloten gevoel gaf en waarbij de demper frequent tegen het einde van de veerweg botste (desalniettemin goed beheerd omdat de demper niet erg gevoelig is) en een zeker gebrek aan reactie onder onze impulsen.

In dit stadium hadden we een fiets die werkte en waarmee je snel kon rijden, maar die niet echt comfortabel was. En ook al hadden we plezier, toch hadden we het gevoel dat er iets ontbrak. Het toevoegen van tokens aan de extra kamer verbeterde de zaken een beetje, maar we waren nog steeds verre van verbaasd. Is dat de 21% betere schokabsorptie en de ‘geweldige’ schokdemper die het beste van twee werelden biedt?

Op advies van Steve Saletnik hebben we vervolgens ingrepen uitgevoerd op de ‘echte’ tokens, die aan het einde van de slag. Dat is iets vervelender omdat je de twee luchtkamers moet demonteren. Als we toegang hebben tot de binnenkant van de hoofdkamer vervangen we de blauwe vulring van 0,2 cm³ door een groene vulring van 0,4 cm³. Opnieuw in elkaar zetten, opnieuw oppompen, terugkeren naar de paden en … magie!

Nou, bijna. We moeten nu opnieuw verschillende configuraties van de tokens in de extra kamer proberen, maar we hebben duidelijk het gevoel dat we een stap vooruit hebben gezet. De vering is minder stevig, zachter en de vering klapt niet bij het minste dicht. Laten we zeggen dat er nog wat finetuning aan te pas moet komen, maar dat we nu een vering hebben die in lijn ligt met de rest van de fiets.

Met andere woorden, een fiets die bergaf zelfstandig vooruitschiet, tot het punt dat hij werkelijk verbazingwekkend is voor een 145/150 mm. Een fiets die snel wil rijden en toch fouten kan vergeven, maar op een heel andere manier dan de oude Stump’ Evo. Waar de voorouder het alleen voor elkaar kreeg, profiteert de nieuwe van zijn indrukwekkende grip (je kunt echt belachelijke lijnen volgen) en zijn vermogen om te absorberen en te herstellen bij een gemiste lijn, op voorwaarde dat de persoon aan het stuur weet wat hij doet.

We hebben nog heel wat dingen te testen. Omdat we ons concentreerden op het afstemmen van de Fox Float Genie-demper, hebben we de verschillende geometrie-aanpassingen niet uitgeprobeerd. We blijven fietsen en we hopen dat we over een tijdje de werking preciezer uit de doeken kunnen doen in een volledig testverslag!

Het slotwoord

Zoveel veranderingen voor de Specialized Stumpjumper! Als deze vijftiende generatie alle codes van het merk en veel elementen van zijn voorgangers overneemt, geeft hij op het terrein een heel andere boodschap. Kleine hoogteverschillen laat hij aan de Epic Evo, want deze nieuwe Stumpjumper rijdt als een machine die veel meer dan 145/150 mm veerweg biedt. Het is een fiets die heel gemakkelijk snelheid oppikt en niet bang is voor grote schokken, grote trappen of grote hellingen. We zouden kunnen praten over een mini-enduro, maar hij heeft al de geometrie van een endurofiets … Mini DH-fiets dan? We moeten nog dieper graven om te zien of hij erin slaagt om toegankelijker of speelser te zijn, maar op dit moment lijkt hij het pad te volgen dat is gevolgd door de Epic Evo en is hij gericht op mensen die graag de fiets heen en weer zwieren, maar minder op degenen die op zoek zijn naar iets dat hen in alle comfort en veiligheid naar beneden brengt, zonder op zoek te zijn naar sensaties.

Meer info via specialized.com

DoorLéo Kervran