Test | Vaude Softshell Posta Jacket V en Qimsa Pants II: gedaan met koukleumen!

Techniek
24 March 2021 — Jan Geys

Niet alleen koude tenen en vingers kunnen je uitstapje op de fiets vergallen, ook wanneer de rest van je lichaam in een grote ijsklomp dreigt te veranderen, is het snel uit met de pret. Outdoorbedrijf Vaude weet daar wel raad mee en zorgde ervoor dat ik de voorbije weken de gure wind tegemoet kon treden in een warme Softshell Posta-vest en een Qimsa-fietsbroek.

Het drielagenprincipe kent nu onderhand iedereen wel, dus daar weiden we niet meer over uit. Vandaag vestigen we onze aandacht op de buitenste laag, de laag die liefst winddicht is en in het beste geval ook nattigheid tegenhoudt.

Bij Vaude gebruikt men alvast een waterafstotende afwerking, Eco Finish. Deze waterafstotende afwerking wordt aangebracht op het oppervlak. Zo druppelt het regenwater gewoon van het oppervlak af – en dat zonder gebruik te hoeven maken van milieubelastende fluorkoolwaterstoffen (PFC).

Vaude Softshell Posta Jacket V

Het jacket doet het zonder overbodige franjes maar valt dankzij de fluogele toetsen toch net voldoende op. Twee zakken op de rug (in een netstof zodat je de rits eventueel kunt openzetten voor wat koeling) en één zak op de borst (groot genoeg voor een smartphone) moeten volstaan om het nodige mee te nemen. Krijg je het te benauwd met dit jacket dan kan je de ventilatieopeningen openritsen net onder de oksels. Enkele reflectoren vergroten de zichtbaarheid in duistere uren. Een capuchon ontbreekt.

Naast deze black/yellow uitvoering, zijn er nog drie andere kleurstellingen beschikbaar: mars red, bright green en navy.

Vaude Qimsa Pants II

Over de kleur van de Qimsa Pants valt niet te twijfelen, deze is enkel in het zwart verkrijgbaar. Ze is uitgevoerd in een aan de binnenzijde zeer zacht aanvoelende stof. Naast de ritssluiting en knop, kan je de broek in de taille aanspannen met twee klittenbanden. Er zijn twee open broekzakken en beneden aan de broekspijpen zitten ritsen waardoor je de broek makkelijker kan aan- of uittrekken. Te warm, dan rits je de ventielatieopeningen op de zijnaden open. Zoek niet naar een zeemvel, onder deze broek draag je naar keuze een fietsonderbroek of korte fietsbroek met zeem.

Vaude Softshell Posta Jacket V en Qimsa Pants II: de terreintest

Vaude bezorgde ons van zowel vest als broek een large en aanvankelijk was ik bang dat deze te klein zouden zijn voor mijn 1m90, maar dat viel reuze mee. Een XL zou misschien net een tikkeltje beter geweest zijn – de vest zou in dat geval achteraan op de rug iets lager uitvallen. Een XL-broek had dan wel de perfecte lengte gehad, ze zou echter ook veel te breed geweest zijn en het kan niet de bedoeling zijn dat je broek plots op je knieën hangt. Maar mijn anatomie is niet representatief voor de hele bevolking, dus passen is de boodschap met de tabel op de website van Vaude als leidraad.

Omdat op onze redactie geldt “Alles voor de Vojo-wetenschap”, trad ik onder lichte dwang de somberheid van een druilige dag in. Ik ben dan ook wat je noemt een mooi weer fietser. Gaandeweg kreeg ik er echter meer zin in. Ik testte de vest bij temperaturen tussen 0 en 10 graden en genoot van de thermische eigenschappen van de jas. Geen enkel moment voelde ik de koude, een handigheidje als de windvanger achter de rits helpt daarbij. De kraag had misschien net iets hoger mogen zijn, al draag ik gedurende de winter sowieso toch een extra nekwarmer.

Een uitstekende windstopper-functie gaat vaak gepaard met een beperkt ademend vermogen, maar zelf vond ik de mate van ademend vermogen voldoende. Nooit zweette ik overmatig, behalve wanneer ik een rugzak droeg. Hier geldt echter net hetzelfde als bij de pasvorm: iedereen is anders.

Onder de broek werd het moeilijker om nog een laagje uit te doen daar ik al enkel een fietsonderbroek met zeem draag (ik ben niet zo’n fan van spannende fietsbroeken met bretellen). De pasvorm van de broek was voor mij perfect, los maar niet te los. Mijn benen hadden het aangenaam warm, een warmte die je naar mijn mening niet evenaart met een klassieke spannende winterfietsbroek.

Dankzij het gebruik van elastische inzetstukken blijft de broek in alle rijomstandigheden mooi zitten. Ook niet onbelangrijk: de broek gleed niet weg over het zadel.

Die ene keer dat er druppels plensten op mijn armen en benen, bleken de regendruppels geen partij voor de Eco Finish-laag! Al moet ik hier toegeven dat ik mijn teen niet heb buitengestoken wanneer de regen met bakken uit de hemel kwam gevallen. Maar dat ik in mijn nopjes was over deze Vaude Softshell Posta Jacket V en Qimsa Pants II staat buiten kijf, misschien moet ik met deze kledij toch maar eens overwegen om volgende winter naar de sneeuw te trekken.

Meer info via www.vaude.com

Andere Vaude-producten die we onlangs getest hebben: de Tremalzo-rugzak en de bikepacking tassencollectie

Vaude Softshell Posta Jacket V & Qimsa Pants II

  • Thermische eigenschappen
  • Waterafstotend
/
/
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 160,00 (Posta Jacket) & € 160,00 (Qimsa Pants)