Ultra Raid des 3 Vallées: drie dagen, drie sferen

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Ultra Raid des 3 Vallées: drie dagen, drie sferen

Voordat de organisatoren twee jaar geleden met de Hard’n Marathon tot de Belgian Ardennes Marathon Series toetraden, lanceerden ze in 2019 een MTB-meerdaagse: de Ultra Raid des 3 Vallées waarvan dit weekend de vierde editie plaatsvond. Een verslag van de drie uiteenlopende dagen, met modder, zon, gezelligheid en mooie landschappen.

Net zoals bij de Hard’n Marathon fungeert het sport- en verenigingscomplex Miavoye – in de provincie Namen, op enkele kilometers van de Franse grens – als het zenuwcentrum van de Ultra Raid des 3 Vallées. Zoals dat bij een MTB Stage Race hoort, staan de weilanden en parkeerplaatsen naast het complex vol met tenten en campers.

Het grote en praktische gebouw is ideaal voor het organiseren van een evenement als dit. De volledige bar- en cateringruimte (die verzorgd wordt door een cateraar) vinden er een plaats, maar ook de fietsenstalling waar alle fietsen twee nachten warm en veilig kunnen staan.

De Ultra Raid des 3 Vallées is dus drie dagen fietsen, en even zoveel mogelijkheden. De Ultra 6000 is de grootste brok, met bijna 250 km en, zoals de naam al doet vermoeden, meer dan 6000 hoogtemeters die te verorberen zijn tijdens de driedaagse.

Iets rustiger is de Ultra 4000 die in totaal nog altijd bijna 190 km en iets meer dan 4500 hoogtemeters biedt, gespreid over drie wedstrijddagen.

Degenen die zichzelf niet met de klok willen meten, maar gewoon een heel mooie regio willen ontdekken – terwijl ze zichzelf een mooie uitdaging stellen – kunnen kiezen voor de Rando Raid-formule en zijn 150 km voor 3250 meter positief hoogteverschil, nog steeds gedurende 3 dagen zoals de Ultra 4000 en 6000.

Het weekend begint traditioneel op vrijdagavond met een nachtrit van zo’n dertig kilometer. Deze nachtrit telt mee voor het algemeen klassement, maar het is ook mogelijk om ter plaatse nog in te schrijven enkel voor deze rit.

Helaas werd de Raid dit jaar vlak voor de start geteisterd door een hevige regenbui, wat de motivatie een beetje temperde en het parcours doorweekte.

Een paar minuten voor vertrek stopt het met regenen, het laatste daglicht verdwijnt langzaam en dan wordt de Ultra Raid des 3 Vallées 2023 op gang gevlagd!

Het is niet verwonderlijk dat de grond drassig is en af en toe begint het zelfs opnieuw wat te regenen. Maar we blijven lachen, want er zijn ergere dingen in het leven …

Een nachtrit ademt altijd een bijzondere sfeer, zeker midden in de natuur, in vrijwel volledige duisternis!

Voor degenen die het algemeen klassement als doel hebben aangestipt, is er geen sprake van om rustig aan te doen. De anderen aarzelen niet om te proeven van de drie gastronomische versnaperingen langs de route.

Bier en abdijkaas, tartiflette en wijn, peket (een soort jenever) en pannenkoeken, er is voor ieder wat wils. Genoeg om de lichamen en harten die door de regen en modder werden beproefd, een beetje op te warmen.

De littekens van de zware regenval van vrijdag waren de volgende ochtend nog steeds zichtbaar …

… en de bikewash was het hele weekend zeer succesvol!

Sommigen zullen heel blij zijn geweest dat ze bij de inschrijving voor de optie “reinigen + oliën van de fiets” hebben gekozen.

Optioneel werd er ook een massagesessie aangeboden.

Goed nieuws: de rest van het weekend zal er geen druppel regen te betreuren zijn, maar de deelnemers aan de Ultra 6000 die op zaterdag een lus van 120 kilometer aflegden, kregen wel doorweekte paden voor de wielen. Sommigen zullen hier het doorwaden van het beroemde Cascatelles-pad herkend hebben, dat afgelopen mei al werd afgelegd tijdens de Hard’n Marathon.

Al werd het pad dit keer afgedaald en dwong deze grote rots nog steeds heel wat deelnemers om voet aan grond te zetten! “Let op, er zijn nog 100 kilometer te gaan!” hoorden we een paar keer.

Speciaal kenmerk van de Ultra Raid des 3 Vallées: tijdens elk van de drie wedstrijddagen is er een getimede beklimming.

Zo ontstaat een klassement voor de beste klimmer en de daarbij behorende trui, die elke dag wordt uitgereikt, net als de gele trui voor de leider in het algemeen klassement, zowel voor de Ultra 4000 als voor de 6000.

De sfeer is gemoedelijk, er wordt tegen de chrono gestreden onder vrienden of er wordt de tijd voor genomen, iedereen heeft zijn eigen aanpak.

De KOM zal er dit keer niet inzitten, maar we blijven lachen!

Op zaterdag stopte ze zich nog verlegen weg achter de wolken, maar op zondagochtend schijnt eindelijk de zon en ze zal de hele dag blijven schijnen!

Genoeg om de landschappen en het lokale erfgoed perfect in de kijker te zetten, zoals hier de kasteelboerderij van Falaën op een steenworp afstand van het parcours.

Maar je kunt niet alles hebben en het was nog erg frisjes aan het begin van de dag. De temperatuur zal in de loop van de dag echter stijgen en zorgen voor bijna ideale omstandigheden voor de marathon.

Voor de Ultra 4000 was zondag de langste dag met 80 km en ruim 2000 hoogtemeters op het programma, vergeleken met 75 km en 1800 hoogtemeters de dag ervoor.

Voor de deelnemers aan de Ultra 6000 daarentegen stond er “slechts” 95 km gepland. Het probleem is dat er bijna net zoveel hoogteverschil was als op de 120 km van zaterdag, en dus volgen de beklimmingen elkaar sneller op en op sommige plaatsen moest de fiets zelfs gedragen worden. Genoeg om je benen en armen pijn te doen op deze derde en laatste racedag …

Een week geleden vertelden we over de “onmogelijke klim” van de Raid Bocq. En ook in de slotrit van de Raid des 3 Vallées stond deze op het menu van de verschillende afstanden.

In normale omstandigheden is het al ingewikkeld om deze klim te overwinnen, maar deze keer was het echt onmogelijk. In tegenstelling tot vorige week zagen we niemand die erin slaagde om zonder voet aan grond te zetten het tot de top uit te zingen. Of toch niet zolang wij er waren. Sommigen voerden dan maar een show op voor de foto.

Je moest mentaal en fysiek sterk zijn tot het einde, aangezien elke dag eindigde met hetzelfde grasveld dat naar de finishboog leidde. Auw …

Maar uiteraard waren er ook afdalingen om plezier te hebben!

Om de impact op de natuur te beperken werd de bepijling bewust licht gehouden, en de organisatoren vroegen de deelnemers om uitgerust te zijn met een GPS waarmee ze het vooraf voorziene parcours konden volgen. Helaas leidde sabotage van de pijlen en bepaalde conflicten tussen de markering op de grond en het .gpx-bestand tot enkele minpuntjes.

Maar welke zijn eigenlijk de drie valleien die hun naam geven aan het evenement? Allereerst is er die van de Molignée, die deze deelnemer na een mooie afdaling gaat bereiken, maar ook de vallei van de Bocq en uiteraard van de Maas.

Qua resultaat was het Mathias Cloostermans die de Ultra 6000 won in een tijd van 13u35:22 voor Theo Dumalanede en Romain Hubert, terwijl Saskia Hessens won bij de vrouwen nadat ze als enige de drie wedstrijden van het weekend afrondde. Zij had daarvoor 18u19:41 nodig.

De Ultra 4000 werd gedomineerd door Maya De Backer (12:59:30) voor Sjoukje Dufoer en Anne Panichi bij de vrouwen, en door Yannick Leonard (9:49:51) voor Paul Evers en Lucas Defosse bij de mannen.

Zou je zelf een keertje het avontuur willen aangaan, in chrono- of toertochtmodus? De vijfde editie van de Ultra Raid des 3 Vallées vindt normaal gesproken plaats van 27 tot 29 september 2024, en er wordt ons verteld dat er een aantal nieuwe dingen in de maak zijn!

Volledige uitslagen via UltraTiming

Officiële website van de Ultra Raid des 3 Vallées

DoorChristophe Bortels