Voorbeschouwing Brasil Ride 2018:
kan Hans Becking zijn favorietenrol waarmaken?

Sport
19 October 2018 — Jan Geys

De Brasil Ride beschouwt zichzelf als één van de grootste MTB-meerdaagsen op deze planeet. Waar de Cape Epic de Tour is van het mountainbiken, vergelijken de Brazilianen zich maar wat graag met de Giro. Qua uitstraling hinken ze voorlopig nog wat achterop tegenover hun Afrikaanse collega’s, maar wanneer we het deelnemersveld van de negende editie bekijken – die zondag van start gaat – kunnen we enkel maar concluderen dat er heel wat schoon volk naar het land van de samba is afgezakt.

De grote vraag is echter wie er aan het einde van een zwaar seizoen nog veel zin heeft om een laatste keer vol gas te geven en wie er kan weerstaan aan de verleiding van het prachtige nabijgelegen strand en de dito strandbars. Dat strandvertier zal echter nog even moeten wachten, want eerst barst er op 21 oktober nog een ander feestje los dat zeven dagen zal duren, de Brasil Ride 2018. Na zeven dagen koers en een slordige 550 kilometer zullen we weten wie de opvolgers worden van Henrique Avancini/Jiri Novak enerzijds en Margot Moschetti/Raiza Goulao anderzijds. Wij zetten alvast de grootste favorieten van de 540 deelnemers even op een rijtje.

De favorieten en outsiders

Henrique Avancini kroonde zich half september tot de eerste Braziliaanse wereldkampioen in het mountainbiken (XCM). Logisch dus dat we ons overzicht met hem beginnen. Daarnaast is Avancini ook nog eens de uittredende winnaar. In zijn thuisland kan de Braziliaan dit jaar voor het eerst rekenen op de steun van zijn vaste maatje Manuel Fumic, waarmee hij ook al danig wat etappes in de Cape Epic op stelten zette. Vraag is echter hoe sterk Fumic voor de dag zal komen, nadat hij tijdens het WK XCO een breukje opliep in de elleboog. Wel jammer dat Avancini zijn mooie regenboogtrui in eigen land niet uit zijn koffer mag halen; MTB-meerdaagsen worden volgens de UCI-regels beschouwd als xc-wedstrijden en niet als marathonwedstrijden …

Ook de eindwinnaars van de laatste Cape Epic zijn van de partij. Over een goede week weten we of Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts in hun opzet zullen slagen om als eersten in één en hetzelfde jaar zowel de Afrikaanse ronde als de Brasil Ride achter hun naam te schrijven. Na de Cape Epic verliep de rest van het seizoen echter minder rooskleurig voor Kulhavy. Eens de grote motor van de Tsjech op volle toeren draait, valt er echter weinig tegen in te brengen en dat bewees hij nog maar eens tijdens de voorbije Epic Israel, waar hij twee ritten wist te winnen. Benieuwd of dat in Brazilië ook zal lukken.

Maar dan moeten ze wel eerst voorbij het volgende duo: de Portugees Tiago Ferreira en de Nederlander Hans Becking. Becking was hier in 2015 al eens de beste (samen met Jiri Novak) en dat hij en Ferreira goed gedijen op Zuid-Amerikaanse bodem bewezen ze eerder dit jaar al door in Colombia de Leyenda del Dorado te winnen. Als echte marathonspecialisten zijn zij dan ook de topfavorieten om de editie van dit jaar achter hun naam te schrijven.

Het Nederlandse CST-Sandd-American Eagle stuurt bij de heren twee sterke teams naar het Braziliaanse front. De Deen Sebastian Carstensen Fini krijgt de Let Martins Blums in steun en de Nederlander David Nordemann, die dit jaar bij de U23 helemaal ontbolsterde, wordt samen met de Brit Grant Ferguson in de strijd gegooid. Beide teams horen eerder bij de outsiders, net zoals het tweede Specialized-team (naast Kulhavy/Grotts) dat bestaat uit de Europese kampioen XCM Alexei Medvedev en Franceso Failli. Tot slot zijn er nog de ervaren Spanjaarden Ibon Zugasti en Alberto Losada.

Aan Belgische zijde is het uitkijken naar Roel Paulissen, die een duo vormt met de Braziliaan Hugo Prado Neto. Deze laatste was vorig jaar nog goed voor een vijfde plaats in de eindstand. Een top tien, of zelfs een top vijf, moet ook dit jaar weer tot de mogelijkheden horen voor dit gelegenheidsduo. Ook Joris Massaer mikt samen met zijn Oostenrijkse teamgenoot Wolfgang Krenn op een plek in de top tien. Bram Saeys zal in Brazilië samen met de Duitser Julian Biefang zijn campagne 2018 afsluiten.

Bij de masters kan Bart Brentjens dit jaar niet rekenen op de steun van zijn trouwe luitenant Abraao Azevedo, maar samen met Ignace Spruyt mikt hij toch op het podium.

Bij de vrouwen lijken Margot Moschetti en Raiza Goulao de grootste favorieten om zichzelf op te volgen op de erelijst. Samen wisten ze dit jaar ook een rit te winnen in de Cape Epic.

Uiteraard volgen we de Brasil Ride de volgende dagen op de voet. Stay tuned!

Rittenschema Brasil Ride 2018:

21/10/2018 – Proloog: Arraial d’Ajuda: 21,80 km – 362 hm (tijdrit)
22/10/2018 – Rit 1: Arraial d’Ajuda – Guaratinga: 131,80 km – 1767 hm
23/10/2018 – Rit 2: Guaratinga – Guaratinga: 77,40 km – 2106 hm
24/10/2018 – Rit 3: Guaratinga – Guaratinga: 101 km – 2665 hm
25/10/2018 – Rit 4: Guaratinga – Arraial d’Ajuda: 140 km – 2336 hm
26/10/2018 – Rit 5: Arraial d’Ajuda – Arraial d’Ajuda: 32,40 km – 664 hm
27/10/2018 – Rit 6: Arraial d’Ajuda – Arraial d’Ajuda: 43,80 km – 497 hm

Meer info op www.brasilride.com.br

Foto’s copyright Fabio Piva / Brasil Ride