Wereldbeker MTB 2019: zaagt Nederland de poten van onder de Zwitserse troon? - Vrouwen: eerste wereldbekerzege voor de wereldkampioene?

Door Jan Geys -

  • Sport

Wereldbeker MTB 2019: zaagt Nederland de poten van onder de Zwitserse troon? - Vrouwen: eerste wereldbekerzege voor de wereldkampioene?

Vrouwen: eerste wereldbekerzege voor de wereldkampioene?

Vorig jaar zorgden de vrouwen misschien wel voor de meest spannende wedstrijden uit de geschiedenis van de wereldbeker MTB. En ook dit jaar ziet het er heel boeiend uit! Het mag dan ook niet verwonderlijk heten dat het gerucht de ronde doet dat de wedstrijden van de vrouwen op RedBull TV meer kijkers wisten te lokken dan de wedstrijden van de heren.

We kunnen in dit overzicht niet om de nieuwe sterren aan de MTB-hemel. Om te beginnen is er Kate Courtney die vorig jaar op haar 22ste meteen wereldkampioene werd bij de elites. De Amerikaanse won bij de elites echter nog nooit een World Cup. Erg hoeft dat niet te zijn, want niemand minder dan Nino Schurter zat in dezelfde situatie toen hij in 2009 in Canberra voor het eerst wereldkampioen werd. Iedereen weet wat er nadien nog volgde …

Courtney vertrouwde de redactie van Vojo eerder dit seizoen tijdens een interview al toe dat het winnen van een wereldbeker een van haar hoofddoelen zou worden dit seizoen. Om dat waar te maken, stapte ze afgelopen winter over naar Scott-Sram, het team van Nino Schurter. En dat het met haar vorm goed zit, bewees de wereldkampioene de voorbije maanden al regelmatig in haar thuisland. Ze was er al enkele keren aan het feest en ook vorige week, in haar eerste wedstrijd op Europese bodem, reed ze naar de overwinning.

Uitkijken naar Anne Tauber

Naast Courtney kijken we echter ook reikhalzend uit naar Anne Tauber (lees hier ons recente interview met haar). Zij bewees vorig jaar al dat ze op het podium kan eindigen en op de vooravond van haar tweede seizoen bij de elites behoort ze wat ons betreft tot het selecte kransje kanshebsters. In Heubach was ze onlangs bergop duidelijk sterker dan Jolanda Neff, maar een foutje kostte haar toen de zege. Moest Tauber in Albstadt winnen, dan zou ze zichzelf meteen een heel mooi verjaardagscadeau geven, die dag viert ze immers haar 24ste verjaardag. Nog een reden om haar zondag extra aan te moedigen.

Natuurlijk mogen we de uittredende winnares van de wereldbeker niet vergeten. Op haar 26 is Jolanda Neff met 12 overwinningen en drie eindzeges de meest succesvolle Zwitserse ooit in de WB-geschiedenis. Zelf zegt ze nog niet in topvorm te zijn en hoopt ze wedstrijd na wedstrijd steeds beter te worden. Voor ons behoort ze echter tot de vier grootste kanshebsters op de eindzege.

De vierde in dit rijtje is Annika Langvad, die dit seizoen voor het eerst de combinatie heeft gemaakt met een voorjaar op de weg. En met succes, want als ploegmate van Anna van der Breggen (met wie ze de Cape Epic won) eindigde ze meteen op het podium in World Tour-wedstrijden als de Strade Bianche (2de) en Waalse Pijl (3de). Het staat dan ook buiten kijf dat ze in Albstadt tot de topfavorietes behoort.

Emily Batty draait ondertussen bijna een decennium mee in het wereldbekercircuit en in die periode eindigde ze maar liefst 18 keer op het podium. Vier keer eindigde ze als tweede, maar winnen kon de 30-jarige Canadese nog niet. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen.

Kan de Oekraïense Yana Belomoina dit seizoen opnieuw aanknopen met het succes? Bij het team van Bart Brentjens is ze naast Anne Tauber het tweede ijzer in het vuur. Belomoina won in 2017 de wereldbeker, maar blessureleed sloeg haar vorig jaar terug.

En wat kan de Zwitserse Sina Frei in haar eerste seizoen bij de elites? Frei heerste vorig jaar bij de beloften en in kleinere wedstrijden waar ze zich tussen de elites mengde, draaide ze zonder verpinken vooraan mee. Veel moeite zien we haar dan ook niet hebben met de overstap.

Maja Wloszczowska blijft een te duchten tegenstandster, al heeft ze sinds haar deelname aan de Cape Epic heel moeilijk gehad met allerlei kleine gezondheidsproblemen. De Zuid-Afrikaanse rittenkoers had er duidelijk stevig ingehakt bij de Poolse. De vraag is dan ook of ze net op tijd haar goede benen heeft teruggevonden? Die vraag kunnen we ook stellen bij Catharine Pendrel. In het verleden was de Canadese goed voor twee gouden medailles tijdens de wereldkampioenschappen en drie eindzeges in de wereldbeker, maar op haar 38ste lijkt het erop dat haar gouden jaren toch stilaan achter haar liggen.

Belgisch kampioene Githa Michiels blijft vriend en vijand verbazen en is ondertussen opgeklommen naar plaats vijf op de wereldranking. In de wereldbeker is een zevende plaats tot hiertoe haar beste resultaat, maar de bronzen medaille van de voorbije Europese kampioenschappen moet haar zoveel vertrouwen gegeven hebben, dat we vermoeden dat er dit jaar wel eens een podiumplek kan inzitten.

Ook Anne Terpstra heeft in de wereldbeker nog nooit van een podiumplek mogen proeven. Met Sophie von Berswordt en Lotte Koopmans maken er nog twee Nederlandse rensters hun opwachting in Albstadt.

Last but not least zien we ook de naam van Jenny Rissveds opduiken op de startlijst van Albstadt. De Zweedse is nog steeds de regerende olympische kampioene en lijkt eindelijk komaf gemaakt te hebben met een zeer moeilijke periode. We willen haar geen druk opleggen, maar we zijn benieuwd waar haar schip zondag zal stranden …

Tot slot lichten we ook nog een sluier van de favorieten bij de beloften >>>

DoorJan Geys

Wereldbeker MTB 2019: zaagt Nederland de poten van onder de Zwitserse troon? - Vrouwen: eerste wereldbekerzege voor de wereldkampioene?