World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCO mannen: Tom Pidcock, tussen de valpartijen door

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCO mannen: Tom Pidcock, tussen de valpartijen door

Voordat Crans-Montana in 2025 de wereldkampioenschappen MTB organiseert, huldigde het Zwitserse skioord dit weekend alvast zijn gloednieuwe crosscountry-route in met de 5de manche van de wereldbeker. Na de XCC van zaterdag stond op zondag de olympische XC op het programma. Bij de mannen domineerde Tom Pidcock (opnieuw) de race.

Het gloednieuwe XC-parcours in Crans-Montana combineert natuurlijke passages in het bos en zeer uitdagende kunstmatige gedeelten ontworpen door de designer van het parcours van de Olympische Spelen in Londen (2012). Het parcours rolde de laatste dagen al veel over de tongen of het wel allemaal veilig genoeg zou zijn.

Tijdens de Short Track (XCC) werden de meest uitdagende passages niet genomen (World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCC: Pieterse en Pidcock ongenaakbaar), maar op zondag was er geen ontsnappen meer aan. Naast de door de organisatoren aangelegde technische obstakels, deed ook het weer een duit in het zakje. Het terrein lag er (zeer) modderig bij en werd daardoor op de off-camber paden nog extra lastig.

Aan de start noteren we de afwezigheid van de leider in de wereldbeker, Victor Koretzky, evenals Jens Schuermans (kniepijn), Martins Blums, Thomas Griot en Simon Andreassen (winnaar in Araxá). Tom Pidcock is er wel bij, voordat hij volgende week zijn mountainbike weer inruilt voor de wegfiets en de Tour de France.

Precies om 15.00 uur wordt de start gegeven voor een wedstrijd over zeven ronden! Zal Tom Pidcock erin slagen zijn prestatie van de dag ervoor in de Short Track te herhalen? Of kan Nino Schurter een 37ste wereldbekerzege aan zijn record toevoegen? Helaas is het niet Ondřej Cink die zijn eerste succes in de wereldbeker MTB zal claimen. De Tsjech moet naar de technische zone rennen nadat hij bij de start zijn ketting heeft gebroken.

Aan het einde van de startlus is het Nino Schurter die een kleine groep aanvoert. Hij wordt vergezeld door zijn teamgenoot Filippo Colombo, Julian Schelb, Alan Hatherly en Charlie Aldridge. Tom Pidcock hangt op de 14de plaats, voor de Belg Pierre de Froidmont.

In deze eerste ronde krijgen we een verrassende ontsnapping van de Duitser Julian Schelb, die een kleine voorsprong van enkele seconden heeft op zijn naaste achtervolgers. Het beste resultaat van de Stop&Go MTB-rijder tot nu toe is een 11de plaats in Mont-Sainte-Anne in 2022. Schelb krijgt al snel het gezelschap van Tom Pidcock.

Het scenario is vergelijkbaar met dat van de Short Track een dag voordien. Julian Schelb (die als tweede eindigde in de Short Track) en Tom Pidcock spelen in deze eerste ronden een kat-en-muisspel. De Brit komt bij het binnenrijden van de tech zone zonder al te veel erg ten val en daardoor is het weer Schelb die alleen aan de leiding rijdt.

Helaas voor de Duitser is het uitstel van korte duur! In het kielzog van Tom Pidcock zien we dat de achtervolgende groep zich organiseert met Nino Schurter, Maximilian Brandl en Mathias Flückiger. Op het moment dat laatstgenoemde op het punt staat aansluiting te maken met de koplopers, ziet Tom Pidcock zijn moment gekomen waardoor de kaarten opnieuw geschud worden. Mathias Flückiger volgt op 6 seconden, Nino Schurter op 15 seconden en Julian Schelb op 23 seconden.

Een ronde later zijn de gaten nog groter en staat de volgorde weer op zijn kop. Mathias Flückiger staat 36 seconden achter, Julian Schelb hangt op 1:03 minuten en Nino Schurter op 1:17 minuten. De reden? Een paar fouten van de renner van Scott-Sram die resulteerden in twee valpartijen. De Zwitserse meervoudige wereldkampioen moet ook de terugkeer van Luca Schwarzbauer en Lars Forster onder ogen zien.

Het blijft valpartijen regenen in Crans-Montana met eerst Tom Pidcock en vervolgens Lars Forster. De Brit van Ineos-Grenadiers lijkt er geen last van te hebben, maar bij Lars Forster lijkt het pijnlijker en de Zwitser wordt dan ook ingehaald door verschillende coureurs, waaronder Jordan Sarrou.

Een lekke band in het slot van de wedstrijd zal de kansen voor Jordan Sarrou op het podium nog nekken, ondanks de snelle reactie van zijn team.

Tom Pidcock haalt de dubbelslag binnen in Crans-Montana na zijn overwinning in de Short Track de dag ervoor! “Ik denk dat de start beter was dan gisteren. Na een paar ronden probeerde ik mijn ritme te vinden. We probeerden allemaal het juiste traject te vinden. Die val heeft me wakker geschud, het is een lastige route omdat je constant geconcentreerd moet zijn. Ik heb me goed geamuseerd”, zegt de olympische kampioen aan de finish.

Mooie race ook voor Mathias Flückiger, die dit seizoen voor het eerst het podium haalt. “Ik ben zeer gelukkig. De eerste races van het seizoen waren niet gemakkelijk voor mij. Ik miste een beetje frisheid. Deze uitslag is goed voor het hoofd. Ik had ook plezier. Het was het resultaat waar ik al een tijdje op zat te wachten. In deze omstandigheden moet je op instinct rijden en je lijnen voortdurend aanpassen, wat cool is. Ik hou ervan als er zulke lange afdalingen zijn, en het is behoorlijk wild”, lacht de renner van Thomüs-Maxon.

Voor de derde plaats krijgen we een duel tussen Luca Braidot en Nino Schurter … gewonnen door de Italiaan. Zonder in de laatste ronde nog mee te kunnen doen, eindigt Julian Schelb na een zeer goede race op de 5de plaats. Merk op dat de Duitse selectie voor de Olympische Spelen in deze race plaatsvond.

De top 10 wordt vervolledigd door Nadir Colledani (6de), Luca Schwarzbauer (7de), Lars Forster (8ste), Jordan Sarrou (9de) en Filippo Colombo (10de). Pierre de Froidmont eindigde als 11de.

Uitslag World Cup XCO Crans-Montana 2024 mannen

Nino Schurter is na Crans-Montana de nieuwe aanvoerder van het klassement, voor Alan Hatherly en Filippo Colombo.

Tussenstand World Cup XCO 2024 mannen

DoorAdrien Protano