World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCO vrouwen: de triomfantelijke terugkeer van Loana Lecomte

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCO vrouwen: de triomfantelijke terugkeer van Loana Lecomte

Voordat Crans-Montana in 2025 de wereldkampioenschappen MTB organiseert, huldigde het Zwitserse skioord dit weekend alvast zijn gloednieuwe crosscountry-route in met de 5de manche van de wereldbeker. Na de XCC van zaterdag stond op zondag de olympische XC op het programma. Bij de vrouwen verpletterde Loana Lecomte de concurrentie, Puck Pieterse eindigde op rang drie.

Het gloednieuwe XC-parcours in Crans-Montana combineert natuurlijke passages in het bos en zeer uitdagende kunstmatige gedeelten ontworpen door de designer van het parcours van de Olympische Spelen in Londen (2012). Het parcours rolde de laatste dagen al veel over de tongen of het wel allemaal veilig genoeg zou zijn.

Tijdens de Short Track (XCC) werden de meest uitdagende passages niet genomen (World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCC: Pieterse en Pidcock ongenaakbaar), maar op zondag was er geen ontsnappen meer aan. Naast de door de organisatoren aangelegde technische obstakels, deed ook het weer een duit in het zakje. Het terrein lag er (zeer) modderig bij en werd daardoor op de off-camber paden nog extra lastig.

Afwezig bij de vrouwen waren onder meer Jolanda Neff, Pauline Ferrand-Prévot en Anne Terpstra. Daardoor lag de weg open voor een nieuwe winnares, want PFP won de voorbije twee manches in Nove Mesto en Val di Sole.

Het is een landgenote van Ferrand-Prévot die daar het meeste profijt uit zal halen. Loana Lecomte trekt al op de eerste afdaling van het parcours alle registers open om een paar bochten verder (al) 15 seconden voorsprong te tellen.

Daarachter leidt Alessandra Keller een achtervolgende groep met verder de namen van Kate Courtney, Gwendalyn Gibson, Puck Pieterse, Jennifer Jackson en Laura Stigger.

De regerende Europese kampioene Puck Pieterse zal snel haar verantwoordelijkheid nemen om Loana Lecomte niet te laten wegglippen, maar de andere achtervolgsters volgen niet en de gaten worden groter. Puck Pieterse hangt op  9 seconden, Alessandra Keller op 20 seconden, Kate Courtney op 30 seconden en Jennifer Jackson op 35 seconden.

Na 22 minuten wedstrijd weet Puck Pieterse weer tot bij Loana Lecomte te komen. De Nederlandse neemt meteen ook de controle over de race over, waardoor ook Alessandra Keller kan terugkeren. Maar de Française heeft haar laatste woord nog niet gezegd en neemt even later opnieuw de leiding over. Pieterse heeft wat problemen om op de modderige stroken haar linkervoet weer in de pedaal te klikken, waardoor de Nederlandse moet toestaan dat Alessandra Keller naar de tweede positie glipt.

De spanning is er nu uit, want de regerende Franse kampioene vergroot haar voorsprong van bocht tot bocht. Aan het begin van de laatste ronde telt ze al 40 seconden op Alessandra Keller. Behoudens een val en/of mechanisch incident lijken de eerste drie plaatsen verzekerd, want Pieterse – die op ruim 30 seconden volgt van Keller – heeft zelf meer dan een ​​minuut voorsprong op Laura Stigger.

Wat een wedstrijd voor Loana Lecomte! Een belangrijke overwinning minder dan 40 dagen voor de Olympische Spelen in Parijs.

“Het is cool om terug te zijn in de World Cup. Ik wist dat dit het proces van dit seizoen ging zijn: geduld hebben en blijven geloven in het proces. Ik moest sterk in mijn hoofd zijn toen ik op mijn slechtst was. Ik vertrouwde mijn coach volledig. Het succes van een dag als deze is om gelukkig te zijn op de fiets. Ik wilde winnen, maar ik had geen idee of dat mogelijk was. Ik heb veel over dit parcours gehoord en eerlijk gezegd vond ik het erg leuk. Als het droog had gelegen, was het een echt mountainbike-circuit geweest met technische en fysieke passages. Ik kijk er nu al naar uit om volgend jaar weer aanwezig te zijn op de wereldkampioenschappen”, aldus de Française aan de finish.

Alessandra Keller en Puck Pieterse stelden zonder al te veel problemen hun tweede en derde plaats veilig. “De laatste ronde was erg moeilijk (lacht). Ik had het thuisvoordeel wat me motiveerde en mijn doel was om me op mezelf te concentreren. De fysieke inspanning was erg belangrijk, vooral bij het op- en afspringen van de fiets met de modder”, legt de Zwitserse uit.

“Het was moeilijk vandaag, vooral om een ​​tempo te vinden. Ik probeerde te reproduceren wat ik gisteren in de XCC deed, maar dat lukte niet. Ik ben niet gevallen, dat is het belangrijkste. Naarmate de ronden vorderden, voelde ik me steeds beter. Met mijn derde plaats ben ik best tevreden”, vertelt Puck Pieterse.

Laura Stigger werd vierde en Evie Richards veroverde de vijfde plaats.

De top 10 werd vervolledigd door Nicole Koller (6de), Caroline Bohé (7de), Linda Indergand (8ste), Sina Frei (9de) en Samara Maxwell (10de) die Kate Courtney achter zich liet in de sprint. Anne Tauber eindigde als 14de, Lotte Koopmans als 40ste.

Uitslag World Cup XCO Crans-Montana 2024 vrouwen

 

In het algemeen klassement neemt Alessandra Keller de leiding over van Haley Batten die wegens een kleine blessure verstek gaf voor de XCO in Crans-Montana. Savilia Blunk staat derde, met 30 punten voorsprong op Puck Pieterse.

Tussenstand World Cup XCO 2024 vrouwen

 

DoorAdrien Protano