World Cup MTB Mont-Sainte-Anne: Jolanda Neff heeft de winning mood te pakken

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup MTB Mont-Sainte-Anne: Jolanda Neff heeft de winning mood te pakken"

De Zwitserse Jolanda Neff ging in Mont-Sainte-Anne verder op haar elan. Dinsdag reed ze in Glasgow nog naar de Europese titel en ook in Mont-Sainte-Anne was ze gisteren oppermachtig. Na een groots nummer, waarbij ze van start tot finish aan de leiding reed, won Neff in Canada haar tweede wereldbeker MTB van het seizoen 2018. Door haar zege verstevigt ze ook haar leidersplaats in de tussenstand om de wereldbeker. De Deense Annika Langvad eindigde als tweede en thuisrenster Emily Batty als derde.

Het vrouwenpeloton in Mont-Sainte-Anne werd gedecimeerd doordat heel wat Europese rensters geen zin hadden in de verre verplaatsing. Daar zaten onder meer de Europese kampioenschappen van Glasgow voor iets tussen; zo gaven onder meer Githa Michiels, Pauline Ferrand-Prévot en Gunn-Rita Dahle de voorkeur aan de Europese titelstrijd. Na afloop keerden ze liever huiswaarts om zich voor te bereiden op de wereldkampioenschappen MTB die over vier weken in het Zwitserse Lenzerheide plaatsvinden.

Jolanda Neff was een van de weinigen die wel beide wedstrijden op haar programma had gezet en die na Glasgow de vermoeiende verplaatsing maakte naar Mont-Sainte-Anne. Het feit dat ze de tussenstand om de wereldbeker aanvoert, zit daar natuurlijk ook voor iets tussen.

Voeg daar nog de winning mood aan toe waar de Zwitserse momenteel in vertoeft en al na één ronde wist de concurrentie hoe laat het was, Neff was voor niets minder dan de zege naar Canada gereisd! Ze ging er kort na de start als een speer vandoor en vergrootte haar voorsprong ronde na ronde.

Het Specialized-duo Annika Langvad/Kate Courtney probeerde de schade nog wel te beperken, maar na een ronde keken ze al aan tegen een achterstand van een halve minuut; na twee ronden bedroeg het verschil al bijna een minuut en zo bleef de voorsprong van Neff maar verder oplopen.

Langvad had in het begin van de wedstrijd dan ook nog eens veel moeite met de zeer technische afdalingen op de rotsen van Mont-Sainte-Anne en de beklimmingen met korte haarspeldbochten.

Courtney wachtte niet op haar ploegmate en reed solo op de tweede plaats rond, haar ploegmate daarmee virtueel nog wat verlies aansmerend in de tussenstand om de wereldbeker. In de vierde ronde kreeg eerstejaars elite Courtney het echter lastig, terwijl Langvad steeds beter in de wedstrijd kwam.

Daarmee waren de zorgen voor Langvad echter nog niet voorbij, want achter haar bewoog Emily Batty hemel en aarde om de kloof op de Deense te dichten.

Dichter dan acht seconden geraakte Batty echter niet meer en Langvad kan dankzij haar tweede plaats nog steeds hopen op de eindzege in de World Cup MTB 2018. Maar dan moet ze in de finale in La Bresse wel nog 142 punten goedmaken op de winnares van de dag, Jolanda Neff.

Voor Batty betekent de derde plaats haar vierde opeenvolgende podiumspot van dit seizoen, de Canadese is daarmee bezig aan haar regelmatigste seizoen bij de elites!

Voor Courtney ging het ondertussen van kwaad naar erger, want door een lekke band moest ze lijdzaam toezien hoe ook de Oekraïense Yana Belomoina over haar ging op zoek naar de vierde plaats.

En het was nog niet gedaan. Een vijfde plaats zou het eerste wereldbekerpodium betekenen voor Courtney bij de elites, maar daar kwam Anne Tauber op de valreep nog een stokje voor steken. In de sprint verwees Tauber de Amerikaanse alsnog naar de zesde plaats. Courtney bijt na de wedstrijd dan ook teleurgesteld op haar lip.

Alessandra Keller, de verrassende Canadese Haley Smith (foto), Maja Wloszczowska en Linda Indergand vervolledigden de top tien.

Winnares Jolanda Neff barstte na de finish in tranen uit: “Ik heb zo hard gevochten voor deze elfde wereldbekerzege. In Nove Mesto, Val di Sole en Vallnord lukte het niet, maar nu dus wel. Ik kan het niet geloven, het is een droom die waarheid wordt. Misschien is het een goed teken dat ik na mijn vorige twee zeges hier in Mont-Sainte-Anne telkens ook eindwinnares werd van de wereldbeker MTB,” kijkt Neff al hoopvol uit naar de finale van de wereldbeker MTB 2018 die over twee weken, op 26 augustus, plaatsvindt in La Bresse.

Het verslag van de heren elites vind je hier: www.vojomag.nl/world-cup-mtb-mont-sainte-anne-eindelijk-raak-voor-mathias-fluckiger

Uitslag World Cup MTB Mont-Sainte-Anne 2018 vrouwen:

[gview file=”http://www.vojomag.com/app/uploads/2018/08/mtsa_xco_we_results-1.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB 2018 vrouwen:

[gview file=”http://www.vojomag.com/app/uploads/2018/08/mtsa_xco_we_standings.pdf”]

Door Jan Geys