World Cup MTB Mont-Sainte-Anne: eindelijk raak voor Mathias Flückiger

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup MTB Mont-Sainte-Anne: eindelijk raak voor Mathias Flückiger"

Mathias Flückiger heeft er lang op moeten wachten, maar in Mont-Sainte-Anne was het eindelijk raak voor de Zwitser. Op het circuit waar hij acht jaar geleden nog wereldkampioen werd bij de beloften, won Flückiger gisteren voor het eerst in zijn carrière een wereldbeker MTB. In een wedstrijd die ontsierd werd door vele valpartijen en lekke banden eindigde Gerhard Kerschbaumer als tweede, Titouan Carod werd derde.

Toen Mathias Flückiger in 2010 bij de beloften zowel de wereldbeker, de Europese titel als de wereldtitel won, twijfelde niemand eraan dat hem een grote toekomst lag te wachten. Twee jaar later voegde hij daar tijdens de wereldkampioenschappen in het Oostenrijkse Saalfelden een bronzen medaille aan toe bij de elites, na zijn landgenoot Nino Schurter en zijn broer Lukas.

Flückiger zou nadien, deels door veel pech op beslissende momenten, echter nooit uit de schaduw kunnen treden van zijn illustere landgenoot. In het Canadese Mont-Sainte-Anne stond het geluk echter eindelijk eens aan zijn zijde en voor het eerst in zijn carrière mocht de ondertussen 29-jarige Zwitser (Flückiger wordt in september dertig) aan het einde van een World Cup MTB het zegegebaar maken.

Daar ging een beklijvende wedstrijd met haal wat drama aan vooraf. Het begon al met een start als betrof het de eindsprint op de Champs Elysées. De aanstoker van die kanonstart was Henrique Avancini en de Braziliaan bleef in de eerste ronde maar doorgaan. Door zijn impuls reed er al snel een groepje van zes renners voorop met naast Avancini ook nog Anton Cooper, Titouan Carod, Nino Schurter, Mathias Flückiger en Victor Koretzky.

De Tsjech Jaroslav Kulhavy was ondertussen al terug naar de kleedkamers. Het werd dus weer een baaldag voor het Specialized-team in Mont-Sainte-Anne, want hun andere speerpunt, Sam Gaze, kwam zelfs niet aan de start. De Nieuw-Zeelander, die vrijdag nog overtuigend de beste was in de shorttrack, ging zaterdag tijdens de training zwaar onderuit en blesseerde zich daarbij aan de pols.

Avancini en Koretzky kunnen het tempo vooraan niet langer volgen en in ronde drie rukken Nino Schurter en Anton Cooper zich los van hun andere medevluchters. Carod en Flückiger krijgen in de achtervolging het gezelschap van Gerhard Kerschbaumer, de winnaar van Vallnord. De verschillen blijven echter zeer klein.

Maar dan knapt er iets bij Schurter … de Zwitser staat te voet met een gebroken ketting! De wereldkampioen verliest meer dan een minuut en weet dan al dat zijn wedstrijd voorbij is. Schurter probeert nog wel, maar hij zou niet op het podium eindigen. En dat is geleden van de wereldbekerfinale in Vallnord … in 2016!

Cooper rijdt nu even alleen aan de leiding, maar de Nieuw-Zeelander van Trek laat Flückiger, Kerschbaumer en Carod terug aansluiten. Op twee ronden van het einde is het duidelijk dat de winnaar hier vooraan moet gezocht worden. Wordt het net als in Andorra Kerschbaumer of wordt het de allereerste wereldbekeroverwinning voor een van de drie anderen?

Voor Titouan Carod zal dat nog niet voor vandaag zijn, de Fransman mag op de technische afdalingen dan wel een van de besten zijn, bergop moet hij telkens een gaatje laten op zijn medevluchters. En ook voor Kerschbaumer lijkt het op een ronde van het einde over en out. De Italiaan komt op het veeleisende circuit lelijk ten val op zijn schouder en gezicht.

Hierdoor gaan Cooper en Flückiger als leiders de laatste ronde in. In de laatste afdaling van La Béatrice gaat het echter ook mis voor de Nieuw-Zeelander. Anton Cooper gaat zwaar onderuit en ziet zijn fiets in het decor gekatapulteerd worden. Weg podium.

Voor Flückiger kan het nu niet meer misgaan en de Zwitser wint na een perfecte wedstrijd zijn allereerste wereldbekerwedstrijd MTB. Gerhard Kerschbaumer wordt alsnog tweede, voor Titouan Carod.

Maxime Marotte (foto) en Luca Braidot vervolledigden het podium. De onfortuinlijke Anton Cooper eindigde als zesde, net voor Nino Schurter die op een lekke band de finish haalde.

Schurter is door zijn zevende plaats nu wel zeker van de eindwinst in de World Cup MTB 2018.

David Valero, Henrique Avancini en Daniele Braidot maakten de top tien compleet. Jens Schuermans sprintte zich in de slotronde nog op het nippertje de top twintig in, Schuermans werd 19de. Michiel van de Heijden moest tevreden zijn met plaats 42.

Over twee weken vindt in het Franse La Bresse de finale van de wereldbeker MTB 2018 plaats. Uiteraard zal ook Vojo in de Vogezen van de partij zijn om deze finale van dichtbij te volgen!

Het verslag van de vrouwenwedstrijd vind je hier: www.vojomag.nl/world-cup-mtb-mont-sainte-anne-jolanda-neff-heeft-de-winning-mood-te-pakken

Uitslag World Cup MTB Mont-Sainte-Anne 2018 heren:

[gview file=”http://www.vojomag.com/app/uploads/2018/08/mtsa_xco_me_results_x-1.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB 2018 heren:

[gview file=”http://www.vojomag.com/app/uploads/2018/08/mtsa_xco_me_standings.pdf”]

Door Jan Geys