World Cup Shorttrack Mont-Sainte-Anne: Gaze en Langvad imponeren

Sport
11 August 2018 — Jan Geys

Naar goede gewoonte trekt het peloton begin augustus de grote plas over voor de World Cup MTB van Mont-Sainte-Anne. Ook in Canada stond op vrijdagavond voor het eerst een shorttrack op het programma. Na een wedstrijd van twintig minuten, zeven ronden voor de vrouwen en negen voor de heren, ging de winst naar Annika Langvad en Sam Gaze.

Annika Langvad is de onbetwiste koningin van deze discipline en dat bewees ze vrijdagavond nog maar eens.

Langvad verzaakte aan de Europese kampioenschappen van afgelopen dinsdag om zich volop te concentreren op de wereldbekermanche van Mont-Sainte-Anne. En met succes. De Deense won voor de vierde keer dit seizoen de shorttrack-wedstrijd aan de vooravond van de World Cup XC. Enkel in Vallnord moest ze de winst aan Alessandra Keller laten.

Jolanda Neff nam daarentegen wel het risico om beide wedstrijden op het programma te zetten. Dinsdag werd ze in Glasgow nog voor de derde keer Europees kampioene; drie dagen en een lange reis later eindigde ze als tweede in de shorttrack. Daarmee scoort ze belangrijke punten voor het wereldbekerklassement, een klassement waarin ze een felle strijd uitvecht met Langvad. De Amerikaanse Kate Courtney eindigde als derde.

Githa Michiels maakte na haar bronzen medaille de verre verplaatsing naar Canada niet, net zomin als Pauline Ferrand-Prévot. Anne Tauber is wel in Canada, maar de Nederlandse neemt enkel deel aan de crosscountry van zondag.

Uitslag World Cup Shorttrack Mont-Sainte-Anne 2018 vrouwen:

Download (PDF, Onbekend)

Heren

Bij de heren leek de Braziliaan Henrique Avancini net zoals in Vallnord op weg naar de overwinning. Avancini reed steeds vooraan en trok het peloton achter hem op een lang lint.

Met een ultieme krachtexplosie ging de Nieuw-Zeelander Sam Gaze in extremis nog over de Cannondale-renner, die dus tevreden moest zijn met de tweede plaats.

Mathias Fluckiger, Anton Cooper en Lars Forster, de nieuwe Europese kampioen, eindigden op de andere ereplaatsen. Wereldkampioen Nino Schurter had last van zijn luchtwegen en eindigde pas als 22ste. Jens Schuermans verkoos om, na een lange en lastige reis van Glasgow naar Mont-Sainte-Anne, niet te starten in de shorttrack. Ook Michiel van der Heijden bleef vrijdag aan de kant staan. Mathieu van der Poel is dan weer niet in Canada en gooit daarmee zijn tweede plaats in de tussenstand om de wereldbeker te grabbel; Van der Poel gaf de voorkeur om in Glasgow te blijven waar hij zondag deelneemt aan de Europese kampioenschappen op de weg.

Uitslag World Cup Shorttrack Mont-Sainte-Anne 2018 heren: