XCO Chelva 2024 | Dascalu en Blunk aan de macht, ereplaatsen voor Tauber en De Froidmont

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Sport

XCO Chelva 2024 | Dascalu en Blunk aan de macht, ereplaatsen voor Tauber en De Froidmont

Hoewel de eerste wereldbekermanche pas over twee maanden plaatsvindt, is een ruime meerderheid van de renners al aan het nieuwe wedstrijdseizoen begonnen. De XCO van Chelva mocht een mooi internationaal deelnemersveld verwelkomen, waardoor samen met het technische circuit alle ingrediënten aanwezig waren voor een mooie race. We blikken terug op dit weekend in het Spaanse stof:

Na de SuperCup van La Nucìa vorige week, was het nu de beurt aan de hoog aangeschreven XCO van Chelva. Het grote doel van deze voorbereidingswedstrijden is om – voorafgaand aan de grote afspraken later dit seizoen – zichzelf al een keer te testen tegenover de concurrentie.

Twee maanden voor de eerste manche van de wereldbeker in het Braziliaanse Mairiporã, zijn de renners tijdens deze periode niet specifiek op zoek naar een vormpiek, maar ze kunnen wel lessen trekken uit deze vroege races. Bovendien is 2024 een olympisch jaar! Het tweede doel is dan ook om zo veel mogelijk punten te scoren voor een eventuele olympische selectie.

De XCO van Chelva werd in 2013 voor het eerst georganiseerd onder de naam “Superprestigio Caja Rural”. De wedstrijd heeft ondertussen de status van Hors Categorie bereikt bij de UCI, wat de hoogst haalbare status is net onder de wereldbeker. Het Spaanse circuit is 4,2 km lang en is zowel bergop als bergaf best technisch. Genoeg om de renners op de proef te stellen …

Vrouwen

Na haar derde plaats in La Nucia, wil Savilia Blunk (Rockrider Ford Racing Team) ook in Chelva tonen dat er dit seizoen met haar rekening dient gehouden te worden. Maar het Spaanse publiek kon ook rekenen op de komst van Evie Richards en Jolanda Neff (Trek Factory Racing) en Anne Tauber en Chiara Teocchi (Orbea Factory Team) om het bij de bekendste namen te houden.

11u stipt, de start is gegeven! De 18 vrouwelijke deelneemsters beginnen aan hun wedstrijd van anderhalf uur op Spaanse bodem.

Een halve ronde later is het Evie Richards die als eerste opduikt bovenaan deze technische afdaling, op de voet gevolgd door haar teamgenote Jolanda Neff. De Zwitserse profiteert wat verder van een dubbele lijn om de koppositie over te nemen.

Jolanda Neff voelt zich duidelijk meer op haar gemak in de technische stroken en loopt enkele seconden uit. Aan de fiets zal het niet liggen, want beide rensters rijden op de Trek Supercaliber met RockShox Flight Attendant-veringen (zie: Spyshot | Komt er een elektronische RockShox SID?).

In het stof van de twee leidsters, weten Anne Tauber en Savilia Blunk stand te houden, ondanks het helse tempo dat wordt opgelegd door het Trek Factory Racing-duo.

Aan het begin van de tweede ronde is alles te herdoen en vormt dit viertal samen met de eveneens teruggekeerde Chiara Teocchi een nieuwe kopgroep. Met twee duo’s vooraan lijkt Savilia Blunk in het nadeel.

Nog maar nauwelijks terug in de kopgroep of Chiara Teocchi beproeft haar geluk en trekt ten aanval! We zijn nog vroeg in de race, maar het verrassingselement zou in haar voordeel kunnen spelen.

Dat is echter zonder Savilia Blunk gerekend die de aanval neutraliseert en gevolgd wordt door Evie Richards die haar laatste woord nog niet lijkt te hebben gezegd …

Richards moet de Amerikaanse kampioene echter toch laten gaan. Deze laatste blijft geen enkele kans onbenut om de kloof uit te diepen.

“30 seconden, 30 seconden!” roept de teammanager naar Evie Richards die alles blijft geven in de hoop terug aan te sluiten bij de koploopster.

Het zal echter niet baten, want de voorsprong van Blunk blijft maar groeien naarmate de rondes vorderen. Savilia Blunk wint dan ook oververdiend met een voorsprong van ruim een ​​minuut en twintig seconden op haar rivale van de dag.

Evie Richards, die hier vorig jaar wist te winnen, heeft er geen moeite mee toe te geven dat ze dit jaar in Chelva iemand tegenkwam die sterker was dan zij en dat Savilia Blunk een perfecte race heeft gereden. “Ik was vandaag in goede vorm en heb mijn race goed kunnen indelen. Ik kwam vrij vroeg aan de leiding en kon mijn tempo volhouden tot aan de finish. Ik ben blij om mijn vorm te kunnen bevestigen en het team deze overwinning te kunnen schenken”, weet Savilia Blunk ons aan de aankomst te vertellen.

Terwijl de eerste twee plaatsen ingenomen zijn, woedt de strijd om de derde plaats nog hevig. Yana Belomoina (KMC Ridley MTB Racing Team) maakte een opmerkelijke comeback en nadat ze eerst Jolanda Neff heeft bijgebeend, maakt ze vervolgens jacht op Anne Tauber die met nog één ronde te gaan de derde positie bezet. Kan zij werkelijk het gat dichten dat haar scheidt van de Nederlandse?

We weten niet of de Oekraïense van het KMC Ridley MTB Racing Team zichzelf deze vraag heeft gesteld, maar zij is in ieder geval de eerste die deze bocht uitkomt, op een halve ronde van de finish.

En zo voegt Yana Belomoina zich bij de top drie van de dag!

Het eindpodium van de dag wordt aangevuld door Anne Tauber en Jolanda Neff. “Ik had niets verwacht en ik ben super blij. Ik heb me deze winter goed voorbereid, maar de eerste race van het seizoen is altijd verrassend. Savilia viel vandaag hard aan, ze had veel kracht en ik kon haar niet bijhouden. Ik hield mijn tempo aan, had vertrouwen en plezier op de fiets. Het was een goede race. Daar ga ik de rest van het seizoen op voortbouwen”, vertelt Anne Tauber.

Mannen

Waar de wedstrijd bij de vrouwen al enkele internationale headliners aan de start zag verschijnen, werd het Spaanse publiek bij de mannen nog meer verwend met een behoorlijk indrukwekkende startlijst: wat te denken van uittredend winnaar en Europees kampioen Vlad Dascalu, Ondrej Cink, Sebastian Fini Carstensen, Pierre de Froidmont, Jens Schuermans, David Campos, Samuel Gaze, David Valero … en een zekere Peter Sagan.

Chelva is voor de Spanjaarden dan ook een ideale gelegenheid om hun favoriete coureurs in het echt te bewonderen, en niet op een scherm zoals de rest van het seizoen.

Carter Woods, Adrien Boichis en Vlad Dascalu schieten samen uit de startblokken, de rest volgt in hun spoor.

Bij het ingaan van het laatste deel van de startloop is het echter de Belg Pierre de Froidmont die het tempo dicteert, direct gevolgd door Sam Gaze die zelf enkele seconden voorsprong heeft op een achtervolgende groep bestaande uit Maximilian Brandl, David Campos en Sebastian Fini Carstensen.

We zijn nauwelijks één ronde ver of we zijn nu al getuige van een strijd op het scherp van de snee tussen Pierre de Froidmont en Sam Gaze. Wat een spektakel!

Achter de koplopers is het David Valero die de achtervolgers weer naar voren probeert te brengen. David Campos en Sebastian Fini Carstensen volgen in zijn schaduw.

Maar waar zit de winnaar van vorig jaar, Vlad Dascalu? Bij het passeren van onze camera hangt de renner van Trek Factory Racing op de tiende plaats.

Vooraan wijken de koplopers niet van elkaar.

Een ronde later heeft Vlad Dascalu vijf plaatsen goedgemaakt. Hij neemt de Fransman Adrien Boichis mee in zijn rush naar voor. Spannend!

Ook Jens Schuermans is bezig aan een inhaalrace, na een ongelukkige lekke achterband in de eerste ronde. Het podium zit er niet meer in, maar ronde na ronde weet de Belgische renner enkele plaatsen goed te maken.

Ook bij Peter Sagan verloopt de wedstrijd niet rooskleurig, de Slovaak draagt op zijn rechterkant de sporen van een val. De superster zou uiteindelijk als 49ste eindigen.

Op de fiets van de Slovaak merken we de elektronische Rockshox-veringen op die we vorig seizoen voor het eerst sporadisch zagen opduiken (zie: Spyshot | Komt er een elektronische RockShox SID?). Hij was niet de enige die er dit weekend mee rondreed, ook de fietsen van het Primaflor Mondraker Racing Team en het Trek Factory Racing Team waren ermee uitgerust.

David Valero staat op het punt aansluiting te maken met de kopgroep. Maar de Spanjaard kan met een dergelijk scenario geen genoegen nemen en neemt meteen de leiding over. Pierre de Froidmont heeft nog een antwoord in de benen, maar Sam Gaze moet de twee laten gaan. De Nieuw-Zeelander wordt ingehaald door Vlad Dascalu die op zijn beurt op weg is naar de leiders.

Met nog een ronde te gaan krijgen we vooraan weer een nieuwe situatie. Met z’n vieren maken ze nog kans op de zege: Pierre de Froidmont, Vlad Dascalu, Sam Gaze en David Valero. Wie komt er in dit laatste kwartier als beste uit de bus?

Het is uiteindelijk Vlad Dascalu die voor het tweede jaar op rij als eerste over de finish komt. “Ik ben blij om hier opnieuw te winnen. Het was een interessante race en ik had er goede gevoelens bij, ik ben blij”, riep hij aan de finish uit.

Sam Gaze grijpt de tweede plaats, terwijl David Valero voor eigen publiek derde wordt. “Het was een goede dag. Ik denk dat dit het beste resultaat was waar ik op kon hopen. Het is nog vroeg in het seizoen. Er moeten nog een paar percentjes bij vóór de eerste wereldbeker, maar ik ben blij”, aldus de wereldkampioen XCC Sam Gaze.

Pierre de Froidmont eindigt op rang 4, net voor zijn teamgenoot David Campos. Hij kijkt voor ons terug op zijn race: “Het was een geweldige strijd. Het is nog moeilijk om te weten waar iedereen staat, en ik had het gevoel dat ik zo hard reed als in een XCC. Op een bepaald moment kon ik dan ook niet anders dan vertragen. Samen met Gaze reed ik snel een mooie voorsprong bij elkaar, maar hij wilde niet overnemen. Ik begreep niet waarom niet, maar hij kwam zich meteen bij aankomst verontschuldigen. Toen David Valero terugkwam, kon ik aanklampen. Ik herstelde goed voor de laatste ronde, maar Dascalu viel te hard aan. Niemand had een antwoord in huis. Ik wilde mijn rivalen voorbijgaan om als eerste de technische zone in te gaan, maar dat is mij niet gelukt. Ik had een goede gevoel, dat belooft veel goeds! “

Dit is het volledige podium van de XCO van Chelva vintage 2024.

Jens Schuermans kwam als 13de over de finish: “Ik was erg benieuwd hoe deze eerste race zou verlopen. De start is hier altijd lastig op de brede weg en het begint altijd snel. In de startloop reed ik achteraan lek, waardoor ik vrij snel naar achteren werd geslagen. Desondanks ben ik erin geslaagd om dicht bij de top 10 terug te komen. Ik miste een beetje energie om daar te komen, maar ik ben blij met mezelf en het gevoel. Ik ben enkel een beetje gefrustreerd omdat ik niet echt kon vechten. Tot ziens in Banyoles!”

Bij de beloften reed de Belg Jarne Vandersteen naar een mooie vijfde plaats, de Nederlander Freek Bouten eindigde in die wedstrijd als 15de. Bij de junioren was er een 11de plaats weggelegd voor de Belg Sverre Van Lee.

Tot volgend jaar Chelva!

Volledige uitslag XCO Chelva 2024: https://mtbdata.com

DoorAdrien Protano