BAMS 2023 | Ardennes Trophy: zon, sterren en postkaarten

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BAMS 2023 | Ardennes Trophy: zon, sterren en postkaarten

Vorig jaar werd de Ardennes Trophy in danteske omstandigheden gereden, dit jaar scheen voor de 32ste editie de zon. In het mooie deelnemersveld zagen we ook enkele bekende koppen, die niet allemaal een link hebben met het marathonbiken.  

De Ardennes Trophy is de derde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series 2023, na La Hallonienne en de Hard’n Marathon. Meer dan 1.100 mountainbikers vonden afgelopen zondag de weg naar het startpodium en een van de drie aangeboden afstanden (45, 65 en 95 kilometer).

Een half uur voor de start van de grote afstand, zijn het de deelnemers aan de 65 kilometer die La Reid zuidwaarts verlaten voor een kleine lus die vervolgens aftakt naar het noorden. De 45 kilometer start een half uur na de 95 kilometer ook richting het zuiden.

Aan de start van de langste afstand waren uiteraard de vaste gezichten van de BAMS van de partij, zoals een Joris Massaer, Thomas Sprengers en Simon Grégoire als serieuze kanshebbers voor de overwinning, maar ook Kevin Van Hoovels, Erwin Bakker, Tijs Huygen, Bas Peters, Wim de Bruin en nog enkele anderen die zich in de strijd om de podiumplaatsen willen mengen.

Te midden van deze doorwinterde marathonbikers spotten we ook twee bekende koppen uit andere wieleruniversums. XC-renner Pierre de Froidmont en “roadie” Greg Van Avermaet! Beiden kozen ervoor om de Ardennes Trophy in hun trainingsprogramma op te nemen en kwamen vooral voor het plezier. Uiteindelijk is het maar een halve verrassing, aangezien Pierre in deze streek woont en de AMB die het evenement organiseert, zijn eerste club was, zoals hij ons recent uitlegde in het interview dat we recent met hem hadden. De gouden medaillewinnaar op de weg van de Olympische Spelen in Rio 2016 neemt wel vaker de mountainbike van stal om trainingen af te werken.

Om klokslag 10u is het tijd voor de langste afstand van de dag om uit de startblokken te schieten. Zoals gewoonlijk wordt er eerder rustig gestart. Logisch als er een veeleisend parcours ligt te wachten van net geen 100 kilometer en 2650 hoogtemeters.

Dit jaar slaan we de prachtige haagbeuklaan van Haut-Maret en de altijd spectaculaire river crossing van Winamplanche over en is het als eerste hoogtepunt uitkijken naar kilometer 12, waar de slogan van het evenement – “Zwaar voor de kuiten, mooi voor de ogen” – helemaal tot zijn recht komt! Het gaat bergop, maar het panorama dat zich aan de linkerkant opent doet de pijn vergeten …

Met een vrij makkelijk begin dat vooral in stijgende lijn gaat, is het geen verrassing dat er nog een omvangrijke groep bij elkaar zit.

De meeste favorieten zijn present en het is Wim de Bruin die met een aanval (foto links) probeert de groep uit elkaar te doen spatten. Aan de zijde van onder meer Massaer, Sprengers en Grégoire herkennen we ook Greg Van Avermaet.

Enkel Pierre de Froidmont ontbreekt op het appel. De jonge Belg heeft een achterstand van 2’40” op de kop van de wedstrijd, maar hij lijkt daar kalm mee om te gaan. Hij had het voor de start al gezegd, hij is hier vooral om te trainen en zich te amuseren.

Zes kilometer verder zijn de deelnemers al begonnen aan de eerste echt lange afdaling van het parcours en rijden ze door deze weelderige singletrack in het dennenbos. Voorzichtig, de wortels kunnen verraderlijk zijn …

Een U-bocht later opent het landschap zich weer. We kijken onze ogen uit en dit is nog maar het begin …

Deze kleine knik lijkt niet al te lastig, maar zou voor velen een probleem zijn.

Aan kilometer 35 rijden drie renners aan de leiding: Simon Grégoire, Joris Massaer en Thomas Sprengers.

Tijs Huygen en Stan Godrie zijn de eerste achtervolgers, zij tellen een dertigtal seconden achterstand.

Minder dan 10 kilometer verder is het Simon Grégoire die versnelt en alleen doorkomt. “Ik had me voorgenomen daar aan te vallen”, weet hij ons aan de aankomst te vertellen.

Ook Thomas Sprengers en Joris Massaer moeten nu achtervolgen. Het duo is bijna een viertal, want Tijs Huygen en Stan Godrie volgen slechts enkele meters verderop.

Greg Van Avermaet bezet halverwege de wedstrijd een mooie zesde plaats!

De groenteserre van Potagerie d’Antan is een niet te missen onderdeel van de Ardennes Trophy (kilometer 48), maar het parcours verandert er elk jaar weer naargelang wat er groeit en bloeit, het weer en de verbeeldingskracht van de organisatoren.

Dit keer zien we dat de renners naar de achterkant worden gestuurd en even denken we dat ze gewoon een rondje rond de serre zullen rijden, maar nee, zo gemakkelijk worden tradities niet opgegeven!

Vlak erna volgt nog maar eens een prachtig mooi landschap …

Dit jaar trok de langste afstand over de weide van Sassor om naar het kasteel van Franchimont te rijden. Van hieruit lijkt het zo gemakkelijk …

… zeker wanneer sterke beren als Kevin Van Hoovels en Pierre de Froidmont (rechts) passeren. Bij de gewone stervelingen doet deze beklimming echter wel pijn aan de kuiten.

De passage door de slotgracht van het kasteel van Franchimont is altijd een bijzonder moment.

Uit de gracht rijden is echter minder leuk …

Gelukkig ligt boven de langverwachte beloning te wachten: de beroemde rijsttaart uit de streek.

Aan kilometer 85 wordt Simon Grégoire even opgehouden door deelnemers aan de 65 kilometer, maar hij rijdt nog altijd alleen aan de leiding. Hij heeft nog steeds een mooie voorsprong op Thomas Sprengers en Joris Massaer die het duo Huygen/Godrie van zich hebben afgeschud.

Een tiental kilometer verder is het Simon Grégoire die als eerste over de eindmeet rijdt en de Ardennes Trophy op zijn naam schrijft met een voorsprong van twee en een halve minuut.

In de sprint om de tweede plaats begrijpt Thomas Sprengers al snel dat hij Joris Massaer niets in de weg kan leggen en dat hij tevreden moet zijn met rang drie.

Tijs Huygen en Stan Godrie worden respectievelijk vierde en vijfde.

Greg Van Avermaet is erin geslaagd zijn zesde plaats vast te houden en is daarmee tweede bij de Masters 1, na Joris Massaer.

Wim de Bruin eindigt als zevende tussen de twee sterren van de dag.

Want Pierre de Froidmont, die in het begin van de wedstrijd alles van op de tweede lijn bekeek, kon op het einde toch nog enkele posities goedmaken en eindigde uiteindelijk als achtste. “Het was de eerste keer dat ik me aan zo’n lange afstand waagde. Ik ben rustig begonnen, maar merkte gaandeweg dat de benen goed genoeg waren …”, wist hij aan de aankomst te vertellen. Sander De Vet en Erwin Bakker maken de top tien in de scratch volledig.

Bij de vrouwen is het nog maar eens Joyce Vanderbeken die met de zegebloemen gaat lopen, haar derde overwinning in evenveel manches van de BAMS dit seizoen.

Bij de Masters vrouwen wordt ze geflankeerd door Kim Van de Putte (2de) en Christel Ledur (3de). Bij de elitevrouwen (foto rechts) haalde Aurore Pauchet het voor Lara Defour en Kimberly Peeters.

Op de foto’s bovenaan zien we het podium bij de elites (Simon Grégoire 1ste, Thomas Sprengers 2de en Tijs Huygen 3de) en de beloften (Jonas Mertens 1ste, Lars Bollen 2de en Samuel Kerremans 3de).

Op de foto’s onderaan zien we de verschillende podia bij de Masters 1 (Joris Massaer 1ste, Greg Van Avermaet 2de maar afwezig voor de podiumceremonie en Erwin Bakker 3de), Masters 2 (Michel Meysman 1ste, Ramses Bekkenk 2de en Arne Broekmans 3de) en Masters 3 (Jan Weevers 1ste maar afwezig voor de podiumceremonie, Rony Vandael 2de en Mike van de Wouw 3de).

En dit zijn de leiders van de BAMS na drie van de zeven manches: Joyce Vanderbeken (Vrouwen Masters), Kimberly Peeters (Elitevrouwen), Robin Ferket (Beloften), Thomas Sprengers (Elites), Joris Massaer (Masters 1), John Soenen (Masters 2) en Luc Koning (Masters 3).

Afspraak op 18 juni in Malmedy voor de vierde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series: de Raid des Hautes Fagnes!

Volledige uitslag Ardennes Trophy 2023: Chronorace

Kalender BAMS 2023:

  • 10/04: La Hallonienne – Grand-Halleux (75 km)
  • 14/05: Hard’n Marathon – Miavoye (85 & 100 km)
  • 28/05: Ardennes Trophy – La Reid (65 & 95 km)
  • 18/06: Raid des Hautes Fagnes – Malmedy (65, 90 & 115 km)
  • 20/08: La Chouffe Marathon – Achouffe (65 & 95 km)
  • 10/09: Grand Raid Godefroy – Bouillon (70, 90 & 120 km)
  • 17/09: Raid Bocq – Godinne (70 & 100km)

DoorChristophe Bortels