Best of | World Cup MTB Albstadt: in de borrelende heksenketel van het Bullentale

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | World Cup MTB Albstadt: in de borrelende heksenketel van het Bullentale"

Bij droog weer is Albstadt niet meteen onze favoriete track uit het wereldbekercircuit, maar van zodra de weergoden zich ermee komen moeien, krijgen we een heel ander verhaal. Dan verandert het natuurlijke amfitheater van het Bullentale in een borrelende heksenketel en wordt het voor velen bibberen en glijden.

En laat het nu net dat zijn wat de weergoden afgelopen weekend in petto hadden. Nachtelijke regenbuien hadden het parkoers omgetoverd tot een gladde piste. De steile hellingen werden quasi onneembaar …

… en de afdalingen veranderden in een nachtmerrie. Gelukkig viel de schade al bij al nog mee en kwamen de meesten er met de schrik vrij.

Waar er winnaars zijn …

Voor wie er na Stellenbosch aan moest beginnen twijfelen … Zwitserland blijft nog steeds mountainbikeland nummer één, zo bleek in Albstadt.

In de drie wedstrijden op zondag telden we drie Zwitserse zeges, gewonnen door … drie wereldkampioenen. Kan het nog duidelijker.

Jolanda Neff is zelf nog maar 25, maar de opvolging lijkt al verzekerd in Zwitserland. Sina Frei had geen moeite met het zware parkoers rond de Bullentale en won ‘s ochtends bij de beloften. Een op drie voor Zwitserland.

Even later zorgde Jolanda Neff voor de twee op drie. De Zwitserse houdt van modder en genoot van elke seconde. Ze was dan ook heel gemotiveerd toen ze vanmorgen de gordijnen opentrok. Het eerste wat ze vroeg aan de finish was hoeveel voorsprong ze had. Het antwoord van ‘ongeveer twee minuten’ kon haar niet bekoren en het was pas toen men haar vertelde dat ze meer dan twee minuten voorsprong telde dat ze lachte en zei: “Goed zo, mijn doel vandaag was om te winnen met minstens twee minuten voorsprong!”

Nino Schurter heeft niet lang gewacht om zijn frustraties van afgelopen vrijdag, toen hij vroegtijdig de XCC moest verlaten, van zich af te rijden. N1NO staat er nog steeds en hij kruipt weer een zege dichter bij het absolute record van Julien Absalon. De voorlopige tussenstand: 31-27 voor Absalon. Met zijn zege maakte Schurter vandaag de cirkel rond voor Zwitserland: drie op drie in Albstadt!

Ook Nederland werpt zich steeds meer op als mountainbikeland. En dat heeft het grotendeels te danken aan alleskunner Mathieu van der Poel, die zich op de foto tussen Maxime Marotte en Nino Schurter heeft genesteld. De veldrittopper maakte vorig jaar met een achtste plaats in Nove Mesto en een tweede hier in Albstadt indruk op vriend en vijand, maar de jonge Nederlander wil duidelijk meer. Zijn grote doel zijn de Olympische Spelen van Tokio in 2020, maar in tussentijd wil VDP dit jaar al een wereldbeker MTB winnen.

Een barstje in de hand leek eerder deze week roet in het eten te strooien, maar Van der Poel verbeet de pijn en kleurde mee de wedstrijd. Schurter kloppen zat er echter niet in vandaag, Van der Poel werd derde. Dankzij zijn winst in de shorttrack staat Mathieu van der Poel voorlopig tweede in de tussenstand van de wereldbeker, op vijftien punten van Nino Schurter.

Maar er zit nog meer talent in Nederland. Deze Anne Tauber bijvoorbeeld. Net als in Stellenbosch, werd ze ook in Albstadt derde na een dijk van een wedstrijd. Ook voor haar zal het slechts een kwestie van tijd zijn vooraleer ze de weg vindt naar het hoogste podiumtrapje.

Bij de mannelijke beloften zorgde de Fransman Joshua Dubau voor de enige niet-Zwitserse zege van het weekend, de shorttrack buiten beschouwing gelaten. Joshua is de zoon van ex-prof Ludovic Dubau die in de jaren negentig onder meer uitkwam voor het grote Sunn-team.

… zijn er ook verliezers.

De grootste verliezers in Albstadt vonden we in het kamp van de leiders in de tussenstand van de wereldbeker en … van Specialized.

Annika Langvad blaast! De Deense stak het niet onder stoelen of banken dat ze niet zo’n fan is van modder en dat heelhuids thuiskomen de hoofdbetrachting zou worden. Het was haar dan ook duidelijk aan te zien dat ze zich totaal niet amuseerde in Albstadt en dat de wedstrijd niet snel genoeg gedaan kon zijn. Resultaat: slechts 29ste en weg witte leiderstrui. Next round, please …

Enkele uren later gaf ook Sam Gaze er gedesillusioneerd de brui aan na mechanische pech. Ploegmakker Jaroslav Kulhavy was hem enkele ronden eerder al voorgegaan. Het lijkt wel alles of niets bij de twee ploegmakkers.

Maar ook …

Winnen, het blijkt zo moeilijk voor deze Stéphane Tempier. De Fransman is uitgegroeid tot één van de regelmatigste renners in het world cup circuit, maar Tempier moest nog maar eens tevreden zijn met een ereplaats. Tempier was de enige die Schurter in de finale kon volgen en eindigde als tweede. De vraag is of zijn eerste wereldbekersucces slechts een kwestie van tijd zal zijn of dat het een utopie zal blijven voor de ondertussen 32-jarige Tempier. Gunnen doen we het de sympathieke Fransman in ieder geval wel.

Ziekte had haar voorbereiding op het nieuwe seizoen in de war gestuurd, maar in Albstadt stond Yana Belomoina er weer. Vorig jaar won de Oekraïense hier voor het eerst in haar carrière een wereldbekerwedstrijd, maar dit jaar waren de omstandigheden helemaal anders. De start verliep nog moeizaam, maar ronde na ronde wist Belomoina zich naar voren te werken. Jolanda Neff verslaan was echter te hoog gegrepen vandaag, al zal de tweede plaats haar zeker en vast het nodige vertrouwen geven voor de komende wedstrijden.

Elisabeth Brandau eindigde in Albstadt als vijfde, haar eerste podium in een world cup MTB. De Duitse redde daarmee de eer van het thuisland nadat men eerder Sabine Spitz zag opgeven.

Deze Kate Courtney was in Albstadt het lichtpuntje bij Specialized. De Amerikaanse had haar even vergaloppeerd met een snelle start, maar wist uiteindelijk toch nog een mooie tiende plaats uit de brand te slepen. Niet slecht in haar eerste seizoen bij de elites.

In Albstadt zagen we Julien Absalon voor het eerst in zijn nieuwe rol aan het werk. Als teammanager bij Absolute Absalon, maar vooral ook als mentor van zijn vriendin Pauline Ferrand-Prévot. De Française eindigde als negende. Om het met haar eigen woorden te zeggen: “Niet slecht, maar ook niet goed.”

De Belgen en Nederlanders

Anne Tauber en Mathieu van der Poel zorgden voor de prestaties van de dag, beiden eindigden op het podium. Er kwamen echter nog meer Belgen en Nederlanders in actie in Albstadt.

Githa Michiels kende een moeilijke dag en kon haar dertiende plaats van vorig jaar niet herhalen. Zoals zovelen kende ook zij de nodige mechanische problemen door de vele modder waarmee vooral de vrouwenwedstrijd geconfronteerd werd. Githa Michiels werd pas 34ste.

Annemarie Worst wist met het startnummer 72 heel wat plaatsen goed te maken, de Nederlandse eindigde als 39ste. Lotte Koopmans werd 62ste.

Anne Terpstra moest Stellenbosch nog missen wegens een gebroken enkel. De laatste maanden werkte ze hard aan haar comeback en sinds enkele weken mag ze opnieuw een rugnummer opspelden. In Albstadt liep het nog niet naar wens, Terpstra gaf op.

Michiel van der Heijden miste vandaag de kracht in de benen om mee te strijden voor een topnotering. De Nederlandse kampioen werd 58ste.

Van Tom Meeusen mochten we met zijn startnummer 123 niet meer verwachten, hij werd 70ste en eerste Belg. Voor Jens Schuermans en Ruben Scheire werd Albstadt een wedstrijd om snel te vergeten, zij werden pas 72ste en 73ste.

Ook de Nederlander Frank Beemer overleefde de heksenketel van Albstadt, hij werd 97ste, twee plaatsen na Jasper Ockeloen die 95ste werd en één plaats voor de Belg Erno McCrae die 98ste werd.

Thom Bonder was de laatste Beneluxrenner die de finish haalde, hij werd 115de.

Jeff Luyten zal zich zijn comeback in de world cup MTB (na een lange inactiviteit) zeker anders voorgesteld hebben. Net zoals in Stellenbosch kreeg Luyten in Albstadt een DNF achter zijn naam.

De renners krijgen amper tijd om uit te rusten, want de volgende wedstrijd komt al om de hoek piepen. Dit weekend trekt het wereldbekercircus naar het Tsjechische Nove Mesto na Morave, door de geweldige sfeer die er heerst de lievelingswedstrijd van heel wat renners. Ook Vojo zal er natuurlijk van de partij zijn.

De uitslagen van de world cup MTB in Albstadt 2018 vind je hier: www.vojomag.nl/?s=uitslag+albstadt+2018

Door Jan Geys