Best of | World Cup MTB Snowshoe: de winnaars zijn gekend!

Sport
10 September 2019 — Jan Geys

In het Amerikaanse Snowshoe viel het doek over een andermaal mooi wereldbekerseizoen. Mathieu van der Poel liet de finale aan zijn neus voorbijgaan en haalde daarmee de spanning vroegtijdig uit de wereldbeker MTB, die voor de zevende keer mee naar huis mag met de Zwitser Nino Schurter. Bij de vrouwen beloofde het nog wel een boeiende finale te worden tussen de Zwitserse Jolanda Neff en de Amerikaanse Kate Courtney. 

Het parcours in Snowshoe was niet om over naar huis te schrijven, maar gelukkig zijn het nog altijd de renners die de koers maken. Waar bij de mannen de wereldbeker al beslist was voor de wedstrijd – Nino Schurter nam in Snowshoe zijn zevende kristallen beker in ontvangst – was het bij de vrouwen nog ongemeen spannend tussen Kate Courtney en Jolanda Neff. Deze laatste reed op vrijdagavond een barslechte shorttrack waardoor Courtney nog amper 20 punten nodig had om zichzelf alsnog tot eindwinnares te kronen.

Courtney en Neff gaven elkaar na de start geen duimbreed toe en trokken het peloton meteen op een lang lint.

Maar na amper 15 minuten wedstrijd krijgen we een heel ander scenario wanneer Jolanda Neff plots ‘geparkeerd’ achterblijft. De Zwitserse wordt langs alle kanten voorbijgestoken en kan alleen maar hopen dat ook Kate Courtney een offday heeft. Maar dat lijkt voorlopig niet het geval, want Courtney blijft gezwind het tempo bepalen. De Amerikaanse leek aan het begin van het seizoen met drie wereldbekerzeges op weg om het seizoen te domineren, maar een mindere zomer deden haar heel wat kostbare punten verliezen. Ze lijkt echter net op tijd opnieuw in vorm om voor de ogen van haar thuispubliek te scoren.

In de derde ronde is het echter de beurt aan Courtney om te verzwakken. De Amerikaanse moet lijdzaam toezien hoe onder meer de nieuwe wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot haar voorbijgaat en valt terug tot plaats zeven. Met Jolanda Neff op plaats 13 ligt de eindzege in de wereldbeker nog altijd binnen bereik, maar dan zou er toch niets meer mogen gebeuren voor Courtney.

Vooraan neemt Annie Last de rol over. De sterke Britse voelt zich thuis op het snelle parcours en dicteert het tempo.

Terwijl Jenny Rissveds de materiaalzone moet opzoeken met een lekke band …

… is het Anne Terpstra die alles of niets speelt met een verschroeiende aanval.

Enkel Pauline Ferrand-Prévot is bij machte om mee te gaan. Terpstra zou het daar echter niet bij laten en na een nieuwe aanval moet ook de wereldkampioene de rol lossen. Mag Terpstra in Snowshoe voor de tweede keer dit seizoen juichen in een wereldbeker MTB?

Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot denkt er echter anders over en in een spannende slotkilometer gaat de Française met een ultieme inspanning toch nog op en over de Nederlandse. Het is Pauline Ferrand-Prévot die na Val di Sole nu ook in Snowshoe de beste is. Terpstra strandt op vier luttele seconden. De Britse Annie Last wordt derde.

Anne Terpstra heeft duidelijk veel bijgeleerd dit seizoen en helpt Pauline Ferrand-Prévot bij het openen van de champagne!

Kate Courtney mocht als vijfde mee op het podium. Belangrijker is echter dat dit ook meer dan voldoende is om voor het eerst in haar carrière de eindwinst in de World Cup MTB achter haar naam te schrijven. En dat in haar eigen land! Het was trouwens van 2002 en Alison Dunlap geleden dat een Amerikaanse de eindzege in de wereldbeker wist te behalen.

Belgisch kampioene Githa Michiels knokte zich in Snowshoe naar een 17de plaats.

Weer een top 20 voor Sophie von Berswordt, de Nederlandse eindigde als 20ste.

Ook voor Anne Tauber komt er een einde aan een lang seizoen. Tauber werd in Snowshoe 24ste.

De uitslagen en de eindstand van de wereldbeker bij de vrouwen vind je hier: www.vojomag.nl/news/pauline-ferrand-prevot-wint-in-snowshoe-eindwinst-wereldbeker-mtb-voor-kate-courtney

Is dit de opvolger van Schurter?

Na de vrouwen rest er nog één wedstrijd. Nino Schurter mag dan wel zeker zijn van de eindzege in de wereldbeker, maar dat wil niet zeggen dat hij de benen zou stilhouden.

De Zwitser is immers op recordjacht en kan in Snowshoe het record van Julien Absalon evenaren met een 33ste wereldbekerzege. Dit is één van de weinige records die hem nog ontbreekt, samen met het aantal olympische titels …

Henrique Avancini zou hem maar wat graag van dat record houden, want de Braziliaan jaagt nu toch al enkele jaren die eerste grote zege achterna. Zonder succes tot hiertoe …

Beide rivalen vinden zich in de vijfde ronde samen aan de leiding, maar wanneer Nino Schurter een ronde later lek rijdt, lijkt het erop dat Avancini hier in Snowshoe de zege zomaar in de schoot geworpen krijgt.

Schurter geeft zich niet over en zet samen met ploegmakker Lars Forster en Manuel Fumic de jacht in.

Wanneer wat later twee duo’s vooraan rijden (Schurter/Forster en Avancini/Fumic) lijkt het wel op een rit in de Cape Epic. Fumic zet zichzelf echter buiten spel door te enthousiast door een bocht te gaan en de nadar mee te pakken. Als ook Avancini moet lossen, wordt het dus een strijd tussen twee ploegmaats …

En het is de Europese kampioen van Glasgow 2018 die als eerste uit de bocht komt. Forster geeft zijn kopman dus geen cadeau en het was ook moeilijk te zeggen of Schurter dit wel deed aan zijn jonge ploegmaat.

De wereldkampioen leek echter niet te balen voor het missen van het record en was dolblij voor Forster die zich in Albstadt blesseerde en een deel van het seizoen miste. Wordt hij de troonopvolger van Schurter? De toekomst zal het uitwijzen …

De Fransman Maxime Marotte snoepte in extremis nog de derde plaats af van Avancini, die vierde werd. Stephane Tempier, nog een Fransman, werd vijfde.

Belgisch kampioen Jens Schuermans kwam in Snowshoe net tekort voor een top tien, maar was zeer blij met zijn elfde plaats.

Nederlands kampioen Milan Vader werd 24ste.

Voor de zevende keer eindwinnaar in de wereldbeker MTB: Nino Schurter!

De uitslagen en de eindstand van de wereldbeker bij de mannen vind je hier: www.vojomag.nl/news/lars-forster-houdt-ploegmakker-schurter-van-evenaring-record-absalon

Ondertussen bij de U23 …

Bij de beloften-vrouwen haalde Evie Richards het voor Laura Stigger en Loana Lecomte.

Download (PDF, 195KB)

Ronja Eibl was dan weer de beste in de eindstand.

Download (PDF, 220KB)

Bij de beloften-mannen luisterde het podium naar de namen Filippo Colombo, Jofre Cullell Estape en Maximilian Brandl.

Download (PDF, 226KB)

De Roemeen Vlad Dascalu, die vorige week nog de wereldtitel veroverde, werd eindwinnaar.

Download (PDF, 220KB)

Dat was het voor 2019, afspraak in mei 2020 voor een nieuwe wereldbeker MTB!