Bezoek | Shimano: het Experience Center in Valkenburg

Techniek
17 January 2022 — Jeffry Goethals

Net voor de jaarwisseling gingen wij op bezoek bij Shimano in hun Experience Center in het Zuid-Limburgse Valkenburg. Het Japanse merk belooft er een totaalbeleving waarbij je je als beginnend of gevorderde fietser (of visser) kunt informeren over de nieuwste materialen en de sfeer van de wieler- en hengelsport kunt opsnuiven. Maar je kan er ook zelf aan de bak gaan buiten in de natuur of binnen op de simulatoren of gewoonweg gezellig met een kop koffie en een stuk taart wat bijkletsen. We nemen je dus graag mee naar een dag in het Nederlandse Heuvelland.

Het Shimano Experience Center is open sinds 12 april 2019 en doorstaat nu na een aantal goede eerste maanden, zoals veel eventlocaties, een woelige periode met de coronacrisis waardoor het een aantal keer noodgedwongen heeft moeten sluiten. Wij gingen er midden december langs net voor de maatregelen werden verstrengd en hadden mits een geldige QR-code en het volgen van de richtlijnen van het RIVM (mondmasker binnen, voldoende afstand, handen regelmatig wassen, … ) geen enkele beperking om de dag te beleven zoals het hoort. We hebben hiernavolgend trouwens ook geen Covid-19 besmetting opgelopen. De laatste weken was het Experience Center opnieuw gesloten maar het gaat nu maandag 17 januari opnieuw gedeeltelijk open (met name de winkel en de fietsverhuur).

We bevinden ons ‘s morgens vroeg aan de noordzijde van de gekende Cauberg (vooral door de Amstel Gold Race) en worden verwelkomd door een ruime parkeergelegenheid aan de rand van de Geul, de rivier die zich door de eeuwen heen flink in de mergelgrond heeft ingesleten. In de voormiddag bezoeken we het Experience Center zelf en in de namiddag gaan we op pad en zullen we de Shimano Valkenburg MTB route rijden.

De toegang is gratis en je kunt er tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen. Je kunt echter ook een volledig arrangement boeken met eten en de mogelijkheid tot omkleden en douchen.

Het Shimano Experience Center zet 100% in op beleving en is ontstaan uit de missie “Closer to Nature, Closer to People”. De locatie in het Nederlandse Zuid-Limburg is dan ook uitstekend gekozen. Deze regio wordt immers gekenmerkt door fraaie natuurgebieden te midden van sterk verstedelijkte gebieden. De toegang is gratis en je kunt er tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen. Je kunt echter ook een volledig arrangement boeken met eten en de mogelijkheid tot omkleden en douchen. Heb je zelf niet de fiets of hengel om je sport naar keuze te beleven, dan kun je die daar vanzelfsprekend ook huren.

Bij binnenkomst word je onmiddellijk in de wieler- én hengelsport ondergedompeld. Je weet het misschien niet maar Shimano is ook een belangrijke speler op de internationale hengelmarkt. En ze hebben een kleine rol bij de roeisport, door hun specifieke SPD roeischoen. Het belangrijkste is en blijft natuurlijk hun fietsafdeling. Maar zoals je later zult zien, word je als visser in Valkenburg zeker niet vergeten.

Het ruime voorste gedeelte van het Experience Center met grote balie, dient in eerste instantie als een ontmoetingsplaats met een gedeelte lounge en de mogelijkheid om een hapje en en drankje te nuttigen. Wij worden, terwijl we niet zo herkenbaar zijn als Vojo journalisten, onmiddellijk aangesproken door de vriendelijke Shimano crew en voelen ons direct welkom.

Het eerste wat ons oog trekt, is een display die ook op beurzen zoals Velofollies wordt gebruikt met een hologram weergave van enkele kernwaarden met betrekking tot onderhoud waar Shimano voor staat.

Daarna worden we als vanzelf gelokt naar de fietsen van door Shimano gesponsorde rijders en teams, zoals die van Mathieu van der Poel, Wout van Aert en de wielerploeg Team DSM. Zowel de display als de fietsen geven je de indruk dat je hier inderdaad dingen kunt zien waar je elders niet zomaar mee in aanraking zult komen.

In de rest van het voorste gedeelte is er ook een mooie winkel waar je een ruime keuze aan unieke merchandising hebt (hoewel die voor ons toch iets te veel “road” gericht is, maar we begrijpen dat ze in de streek van de Amstel Gold Race een beetje racefiets-gek zijn). Er is bovendien ook de mogelijkheid om de volledige collectie Shimano-schoenen te passen en dat is iets wat je op weinig locaties zomaar kunt.

Mooi materiaal, mooi gepresenteerd

Het nog grotere achterste gedeelte is de plaats waar Shimano zijn talrijke en diverse producten tentoonstelt. Hier staan ook verschillende simulatoren om indoor het materiaal te testen. Ook dit is gratis toegankelijk voor het publiek, al vraag je best wel even om een woordje uitleg indien je een simulator wilt uitproberen.

Bij binnenkomst van de showroom valt ons de hengelsimulator en de roeitoestellen op. We hebben geen ervaring met vissen – behalve dat we soms na een kleine valpartij onze fiets uit een rivier moeten ‘vissen’ – dus laten we de demonstratie door onze gids gebeuren. Het is ook mogelijk om hengels te huren en buiten in de visvijver aan de slag te gaan. Best wel uitzonderlijk!

We lopen relatief snel voorbij de overigens prachtige digitale muur waar de 100-jarige historiek van Shimano wordt gepresenteerd. Vooral omdat we hier reeds goed van op de hoogte zijn en er recent een artikel hebben over geschreven. We neigen dus vanzelf om te gaan kijken naar de technische presentaties van de off-road groepen.

Een compleet gedemonteerde XTR 12-speed cassette, een stuur waar je de shifter en remgrepen kunt testen en de binnenzijde van een Hollowtech crankstel. Het zijn zaken die je hier het hele jaar door kunt komen bekijken. Dit wordt op een gelijkaardige manier voorgesteld bij de racefiets groepen, gravelfietsen (die we al grondig zijn komen bekijken voor ons dossier ‘Kies je voor 1×11 of 2×11 op je gravelbike?’) en e-bikes, maar onze persoonlijke interesse gaat toch eerder naar …

… de magnifieke collectie oude en moderne mountainbikes.

Er is ook de mogelijkheid om het schakelen van de groepen en tegelijk de fietstrainers van Elite te testen en er is een heuse virtuele Cycling Simulator, die momenteel voor het publiek wegens de corona-maatregelen is gesloten. We zijn ondertussen echter goeie vrienden met de jongens van Shimano en mochten die toch even uitproberen!

Canyon Test Center

Fietsen huren kon altijd al in het Shimano Experience Center en daar zaten al redelijk wat exemplaren van het Duitse Canyon bij, maar nu is de locatie ook officieel een Canyon Test Center met een uitgebreide demovloot. Die bestaat uit de Lux Trail, de Grizl en Grail gravelfietsen en de Grand Canyon:ON, Neuron:ON en Spectral:ON e-bikes. Binnenkort komen er ook Canyon Aeroad racefietsen met de nieuwe 12-speed groepen. Voor een schappelijke prijs word je netjes opgemeten, zodat je op de juiste maat fiets zit, en kun je voorzien van het nodige advies het Limburgse Heuvelland intrekken. Meer informatie kun je hier terugvinden.

Bikefitting

Het is ook mogelijk om op afspraak, en vanzelfsprekend tegen betaling, een volledige professionele bikefit te laten doen in het Shimano Experience Center. Het Bikefitting.com concept dat je beperkt (maar voldoende is om de juiste maat te bepalen) in verschillende fietswinkels kunt terugvinden, is hier volledig uitgewerkt en voorzien van alle toeters en bellen om tot in de details, en rekening houdend met je unieke fysieke eigenschappen, je ideale fietspositie te gaan bepalen. Tijdens ons gesprek kwam naar boven dat er steeds meer bikefittings gebeuren voor (urban) e-bikes. Eigenlijk alleen maar logisch als je rekening houdt met het grote aantal elektrisch ondersteunde fietsen dat de afgelopen jaren werden verkocht en de actievere levensstijl die er mee gepaard gaat.

Het is echter tijd geworden om een klein hapje te eten en deel twee van de dag aan te vatten en op de mountainbike de streek te gaan verkennen. Lees hierover op de volgende pagina verder >>>