Bike check | De Canyon Lux van Mathieu van der Poel

Door Jan Geys -

  • Techniek

Bike check | De Canyon Lux van Mathieu van der Poel

Nu er niet meer geheimzinnig dient gedaan te worden rond de nieuwe Canyon Lux, kreeg Mathieu van der Poel ter gelegenheid van de World Cup MTB in Val di Sole een prachtig custom gelakt exemplaar in zijn handen gedrukt. Vojo mocht de fiets van het Nederlandse fenomeen al van wat naderbij bekijken voor deze bike check.

De fiets van de Nederlandse wielerkampioen – die onlangs ook de nationale titel behaalde op de weg, wat nog maar eens bevestigt dat hij een zeer compleet renner is – kreeg een gepersonaliseerde lak. De zwart-witte basis kreeg enkele verfspatten die verwijzen naar modderspatten.

Een ander onderdeel dat ondertussen ook niet meer geheim dient gehouden te worden, is de nieuwe Shimano XTR M-9100 12-speed (onze presentatie lees je hier). Mathieu van der Poel was ook hier één van de eersten om net na de presentatie met de nieuwe groep te starten in de wereldbekermanche van Nove Mesto.

MVDP rijdt met een 10-51 cassette op zijn Canyon Lux. “Het grote voordeel is dat hij nu met een kettingblad van 38 tanden kan rijden, wat zeer belangrijk is voor hem,” aldus zijn mecanicien. Voordien beperkte de XTR-cassette met, tot dan, 42 tanden zijn keuze van kettingblad. Met de XT had hij de beschikking over 46 tanden, maar diens schakelstappen lagen de grote Van der Poel niet echt.

Om tijdens de wedstrijd problemen te vermijden, werd een minimalistische kettinggeleider gemonteerd. Deze wordt standaard gemonteerd op de nieuwe Canyon Lux.

De veringen komen van Fox. Vooraan herkennen we een F32 Step-Cast met 100 millimeter veerweg en een remote lockout voor de voor- en achtervering. “Als basis gebruiken we 150psi in de achterdemper en 75psi in de voorvork. Na afloop van de trainingen passen we dit aan aan de omstandigheden,” vervolgt zijn mecanicien.

Op de stuurpost zien we, naast de Shimano XTR-remmen, de remote lockout van Fox en de nieuwe 12-speed shifter, ook nog grips van ESI en een gps-houder van K-Edge.

Mathieu van der Poel kiest verder in bijna alle omstandigheden voor Maxxis Ikon 2.2-banden. “Hij vindt hun quasi voorspelbare rijgedrag geweldig. Mathieu rijdt met een bandendruk van 1.2 tot 1.3 bar.” De wielen werden op maat gemaakt, met een Shimano XTR-naaf, Sapim-spaken en carbon Duke Lucky Jack-velgen.

Mathieu van der Poel mocht ook al meteen een eerste keer het zegegebaar maken met zijn custom Lux; de Nederlander won vrijdagavond de World Cup Shorttrack in Val di Sole (www.vojomag.nl/news/mathieu-van-der-poel-troeft-iedereen-af-in-world-cup-shorttrack-val-di-sole).

Meer informatie vind je in onze gedetailleerde presentatie van de Canyon Lux en de Shimano XTR 12-speed.

DoorJan Geys