Het KMC MTB Racing Team op weg naar Parijs 2024

Door Jeffry Goethals -

  • Sport

Het KMC MTB Racing Team op weg naar Parijs 2024

Afgelopen donderdag werd in de hoofdkantoren van KMC Chain Europe in Heerenveen het KMC MTB Racing Team voorgesteld. Het is de nieuwe naam van het internationale crosscountry team dat al 15 jaar onder de hoede valt van olympisch kampioen Bart Brentjens. De teamvoorstelling valt opvallend vroeg in het seizoen, want meestal heeft die plaats in aanloop naar de wereldbekers. Er zijn echter enkele opvallende nieuwe sponsors en rijders!

Het is altijd interessant en als buitenstaander sta je er niet bij stil, maar een professioneel mountainbike-team is veel meer dan de renners en de teammanager alleen. Het zijn zij die vooral in beeld komen, maar er zijn ook nog: mecaniciens, verzorgers en kinesitherapeut, vrachtwagenchauffeurs, een huisfotograaf en een communicatie-verantwoordelijke. Bij het KMC MTB Racing Team is er natuurlijk ook nog Petra, de vrouw van Bart, die achter de schermen een belangrijke rol speelt voor de dagdagelijkse werking van het team.

“Het klinkt misschien vreemd, maar de rol van teammanager is veel moeilijker en stresserender dan toen ik enkel wedstrijden reed. Ik moet mijn aandacht nu op duizend-en-één zaken richten terwijl ik als renner me enkel op mijn training en prestaties moest concentreren.” – Bart Brentjens

De teamvoorstelling werd aaneen gepraat door Red Bull TV presentator Rob Warner. Door de vele jaren samen te werken als commentatoren bij de wereldbekers zijn Bart en Rob echte vrienden geworden. We zullen hen dit seizoen jammer genoeg niet meer aan het werk zien door de overstap van de uitzendingen naar Discovery, maar de unieke chemie als beiden naast elkaar komen te zitten, werd tijdens deze presentatie nog maar eens duidelijk.

Nieuwe sponsors

Je had misschien al gelezen op Vojo dat het KMC-Orbea team in zijn huidige vorm niet meer bleef bestaan en deels geëvolueerd is naar het Orbea Factory Team. De Taiwanese kettingproducent wilde echter graag nog steeds op het hoogste niveau van de crosscountry mountainbike-sport in beeld komen en als titelsponsor van een gerenommeerd team zal dat zeker het geval zijn. KMC heeft dan ook een beslissende rol gespeeld in de nieuwe kleuren. Blauw van hun logo en lime groen wegens de connectie met de natuur.

Er is met Ridley ook een nieuwe Belgische fietsleverancier. De fabrikant uit Beringen is overtuigd dat zijn nieuwste modellen (de Probe hardtail en Raft full-suspension) kunnen meestrijden op het hoogste niveau. Wij zijn momenteel de nieuwe Raft aan het testen en kunnen alvast zeggen dat de geometrie van het frame en kinematica van de achtervering helemaal juist zitten!

Het Zwitserse DT Swiss is al jaren een trouwe partner van het team en vanaf dit jaar wordt de samenwerking uitgebreid. De fietsen worden immers niet alleen maar met DT-wielen uitgerust, maar ook met de 232 One-veringen. Wij hebben deze trouwens net uitgebreid getest. Lees: Test | Het DT Swiss 232 One-platform: onbemind? Onterecht!

De rijders

Bij de vrouwen blijft Yana Belomoina, die in 2017 de wereldbeker op haar naam schreef, het speerpunt van het team. Vorig jaar had ze een heel moeilijk seizoen met het mentale slagveld dat de oorlog in haar thuisland had veroorzaakt, met daarbovenop ook enkele blessures. Ze is echter strijdvaardig en heeft momenteel een heel goeie winter achter de rug.

Anne Tauber is verhuisd naar Orbea en werd vervangen door de nationale kampioene van Estland, Janika Loiv. Die vindt bij Bart Brentjens een nieuwe thuis om, in de perfecte omkadering, topprestaties te leveren. Ze start het seizoen al snel, met de Costa Blanca Bike Race eind deze maand.

“Ik merkte vorig seizoen dat ik vooral aan mijn technische skills moet werken. Het is niet zozeer dat ik de parcours van de Wereldbeker niet aankan, maar wel dat ik te veel energie verlies bij moeilijke passages.” – Lotte Koopmans

De Nederlandse Lotte Koopmans reed vorig jaar – in haar eerste seizoen in een team op het allerhoogste niveau – enkele heel mooie uitslagen in de Wereldbeker bij elkaar. Ze werkt nog steeds fulltime als spoedarts, maar is heel ambitieus om verder te groeien in haar sport. Ze weet van zichzelf dat een concreet werkpunt ligt bij haar technische skills, maar ze vindt dat eerder een voordeel dan een nadeel. “Het is iets wat ik echt een stuk kan verbeteren, terwijl mijn concurrentes het in details moeten gaan zoeken.”

Bij de mannen wordt er voor prestaties bij de elites gekeken naar Martin Blums en de Nederlander David Nordemann. De eerste had een sterk seizoen in 2022 en wil daar op verder bouwen. David daarentegen werd geplaagd door een hersenschudding na een valpartij in maart en in het najaar door de ziekte van Pfeiffer, waardoor hij het EK en WK heeft moeten missen. Hij was vorig jaar desalniettemin, door afwezigheid van Milan Vader en Mathieu van de Poel, de beste Nederlander bij de grote jongens.

Bij de U23 blijft de Oekraïner Sasha Hudyma op post en hij wordt nu vergezeld door de Noor Ole Sigurd Rekdahl. Beiden zijn nationaal kampioen XCC Short Track van hun land.

Het team zal voor het eerst samen aan het werk te zien zijn in Zuid-Afrika ter gelegenheid van de Tankwa Trek stage race van 9 tot 12 februari. De rest van het jaar staat in het teken van de wereldbeker én de kwalificatie van de Olympische Spelen in Parijs die er al binnen anderhalf jaar aankomen.

Op de foto zie je naast Bart en de renners ook nog – van links naar rechts – Christ Bakker (KMC), Rob Warner (Red Bull) en Jochim Aerts (Ridley). Zij zullen dit jaar niet meereizen, maar in Parijs zullen ze er ontegensprekelijk wel bij zijn!

Foto’s © Vincent Engel Photography

DoorJeffry Goethals