Slechts zeven Belgische xc-renners naar WK MTB in Lenzerheide

Sport
29 August 2018 — Jan Geys

Bondscoach Filip Meirhaeghe heeft zijn selectie voor de wereldkampioenschappen mountainbike in het Zwitserse Lenzerheide bekendgemaakt. Opvallend is dat Meirhaeghe slechts zeven xc-renners geschikt genoeg bevond om mee te nemen naar het Alpenland.

Met slechts zeven xc-renners moet dit een van de kleinste Belgische selecties zijn van de afgelopen jaren voor een wereldkampioenschap MTB. Vorig jaar nam België nog negen landgenoten mee naar het Australische Cairns. Zijn niet opgenomen in de selectie van dit jaar: Ruben Scheire, in Rio nog goed voor een elfde plaats maar die we steeds minder in actie zien op de mountainbike en steeds vaker op de weg, en Wout Alleman. Deze laatste heeft een moeizaam seizoen achter de rug, maar tijdens het voorbije Benelux-kampioenschap leek Alleman stilaan terug de oude te worden, al vermoeden we dat zijn vijfde plaats in Kluisbergen niet voldoende was om de bondscoach alsnog te overtuigen om hem mee te nemen.

Bondscoach Meirhaeghe rekent in Lenzerheide vooral op een sterke prestatie van Githa Michiels (Versluys), de bronzen medaillewinnares van het Europees kampioenschap MTB in Glasgow.

Bij de heren-elites moet het tweetal Jens Schuermans (Scott-Creuse)/Kevin Panhuyzen (Habitat) voor het mooie (Belgische) weer zorgen.

Slechts één belofterenner maakt bij de heren de verplaatsing naar Lenzerheide, maar Pierre de Froidmont (Merida-Wallonie) liet dit jaar zien dat er met hem dient rekening gehouden te worden. Pech op beslissende momenten zorgde er de voorbije weken voor dat de resultaten in de World Cups geen correcte weergave zijn van zijn sterke prestaties. Geen plaats in de selectie was er voor belofte Nick Vanpol, die in La Bresse naar een 22ste plaats reed en dit seizoen ook in de 3-Nations Cup mooie dingen liet zien. Bij de vrouwen-beloften verdedigt Emeline Detilleux (Merida-Wallonie) de Belgische kleuren.

De selectie wordt vervolledigd door de junioren Clément Horny en Arne Janssens, waardoor de selectie maar liefst vier renners telt van het Merida-Wallonie Team.

De wereldkampioenschappen MTB vinden plaats van woensdag 5 september tot zondag 9 september 2018 in Lenzerheide (Zwitserland).

De Belgische selectie voor het WK MTB 2018 in Lenzerheide:

Heren-elites: Jens Schuermans, Kevin Panhuyzen
Vrouwen-elites: Githa Michiels
Heren U23: Pierre de Froidmont
Vrouwen U23: Emeline Detilleux
Heren-junioren: Clément Horny, Arne Janssens

Deze zevenkoppige selectie zou het gezelschap moeten krijgen van downhiller Martin Maes (GT), die na zijn fabelachtige zege in La Bresse zelf al aangaf dat hij ook zal deelnemen aan het wereldkampioenschap downhill in Lenzerheide.