WK MTB XCO Leogang: brons voor Ceylin del Carmen Alvarado!

Door Jan Geys -

• Sport

Ceylin del Carmen Alvarado heeft op het WK MTB crosscountry in het Oostenrijkse Leogang een bronzen medaille behaald. Het goud ging er naar de Française Loana Lecomte, het zilver naar de Hongaarse Kata Blanka Vas.

De weg lag daardoor wagenwijd open voor die andere favoriete, de Française Loana Lecomte die in Nove Mesto de wereld verbaasde door meteen te zegevieren in haar allereerste World Cup MTB bij de elites.

De Amerikaanse Haley Batten (linkerfoto) probeerde in het begin van de wedstrijd om gelijke tred te houden met Lecomte, maar moest dat later in de wedstrijd bekopen. De Amerikaanse tuimelde uit de medailles naar plaats 4.

Dan deelden de Hongaarse Kata Blanka Vas en de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado hun wedstrijd beter in. Beiden moesten verderop in het veld starten maar werkten zich al snel naar de voorposten van de wedstrijd, zij het wel op respectabele afstand van Lecomte.

Tegen de Française viel vandaag niets in te brengen, maar een medaille zat er vanaf halfweg de wedstrijd wel in voor de Nederlandse kampioene. Het werd uiteindelijk een bronzen medaille voor Ceylin del Carmen Alvarado, die op 2’42” van Lecomte eindigde.

Het zilver was voor de Hongaarse Kata Blanka Vas die 1’11” moest toegeven op de nieuwe wereldkampioene U23.

De Belgische Emeline Detilleux had voor de start de ambitie om beter te doen dan haar 18de plaats vorig jaar en die doelstelling wist ze met verve waar te maken. Detilleux werkte zich gestaag de top tien binnen om in de voorlaatste ronde ook nog de scalp van de Italiaanse Giorgia Marchet (vorige week in Nove Mesto nog aan het feest) aan haar fiets te rijgen. Detilleux werd mooi 7de op 6 minuten van winnares Lecomte.