World Cup MTB Albstadt: Koretzky wint, Pidcock op het podium

Sport
9 May 2021 — Jan Geys

Geen Mathieu van der Poel, geen Tom Pidcock, geen Nino Schurter … maar wel Victor Koretzky mocht in Albstadt het zegegebaar maken, en dat voor het eerst in zijn carrière. Pidcock eindigde nog net mee op het podium, Van der Poel moest tevreden zijn met rang 7.

Albstadt is de wedstrijd waar Mathieu van der Poel zich het minste thuisvoelt, al viel daar in de eerste ronde niets van te merken. Van der Poel probeerde zich af te zonderen maar moest al snel terug in het zadel, waarna volgend viertal zich vooraan nestelde: Ondrej Cink, Nino Schurter, Victor Koretzky en Mathias Flückiger.

Flückiger zocht naar een teken van zwakte bij zijn tegenstrevers door hen bergop te pijnigen, maar echte afscheiding kwam er nooit. Tot overmaat van ramp weigerde de dropper post van Flückiger in de laatste ronde alle dienst, waardoor de Zwitser zich genoodzaakt zag een halve ronde op de trappers te lopen. Dat is zelfs voor iemand van het kaliber als Flückiger van het goede te veel.

Schurter zag zijn kans schoon, zette vol aan op de laatste hellende meters om vervolgens als een valk naar beneden te duiken. Koretzky, niet de minste wanneer het bergaf gaat, had alle moeite van de wereld om zijn spoor te houden en keek beneden tegen een achterstand van een tiental meter aan. Beide renners beten hun tanden op elkaar en na een ultieme inspanning wist Koretzky op twee bochten voor het einde terug tot bij Schurter te komen. De Fransman speelde alles of niets, ging over Schurter en dook als eerste de laatste bocht in. In de korte laatste rechte lijn maakte hij het vervolgens prachtig af door Schurter uit het wiel te spurten.

Voor Koretzky is het zijn eerste wereldbekerzege, zijn laatste top 3 dateerde al van 2016 toen hij als jong broekie tweede werd in Mont-Sainte-Anne. Nino Schurter werd dus tweede, terwijl Mathias Flückiger ondanks zijn geblokkeerde dropper post nog als derde wist te finishen. De Tsjech Ondrej Cink werd vierde. Het Britse supertalent Tom Pidcock reed nog de ziel uit zijn lijf om als vijfde te eindigen; knap voor iemand die op de elfde rij moest starten.

Van der Poel, die halfweg de wedstrijd was teruggevallen naar rang 14, wist zich aan het slot nog te herpakken en werd 7de. Nederlands kampioen Milan Vader eindigde na een goede start uiteindelijk als 25ste, Belgisch kampioen Jens Schuermans werd 34ste. Pierre de Froidmont werd op de 51ste plaats de tweede Belg, Rob Vanden Haesevelde op de 113de plaats de derde. Daan Soete gaf in de vijfde ronde op toen hij rond plaats 80 reed.

Victor Koretzky neemt ook de leiding over in de tussenstand om de wereldbeker.

Uitslag wereldbeker MTB Albstadt 2021 mannen:

Download (PDF, 121KB)

Tussenstand wereldbeker XCO MTB 2021 mannen:

Download (PDF, 98KB)

De andere uitslagen van de World Cup MTB 2021 in Albstadt: Shorttrack – U23 – Elite vrouwen