Supercup XC Banyoles 2024 | Franse razzia op Spaans grondgebied

Door Jan Geys -

  • Sport

Supercup XC Banyoles 2024 | Franse razzia op Spaans grondgebied

Na La Nucia en Chelva was het dit weekend de beurt aan Banyoles om de traditionele wedstrijd aan het begin van het seizoen te organiseren. Door de jaren heen heeft de Catalaanse stad de reputatie verworven de zwaarste van al deze voorjaarsevenementen te zijn en de editie van 2024 vormde daarop geen uitzondering, met podia die een wereldbeker waardig zijn. Dit zijn alle resultaten:

Vrouwen

Naast een sterk deelnemersveld, heeft Banyoles ook de reputatie een zeer snelle wedstrijd te zijn die vaak eindigt in een sprint. Dit jaar was dit echter zowel bij de vrouwen als bij de mannen niet het geval!

Pauline Ferrand-Prévot liet de andere rensters immers geen enkele kans. Nadat ze aan het begin van de race kort de maat had genomen van de tegenstand, kwam ze in de tweede ronde alleen vooraan te zitten, waarna ze haar voorsprong bleef vergroten tot aan de finish. De zege in Banyoles was de tweede overwinning op rij voor de Française, die dus goed aan 2024 is begonnen!

Daarachter bood de strijd om het podium wat meer spanning. Savilia Blunk, de enige die even in staat was om Pauline Ferrand-Prévot te volgen, zag halverwege de wedstrijd Jolanda Neff terugkeren. De Zwitserse, die deze zomer in Parijs haar olympische titel verdedigt, wist de Amerikaanse al snel af te schudden om de tweede plaats veilig te stellen.

Achter Savilia Blunk werd Evie Richards vierde. De top vijf werd afgesloten door Chiara Teocchi die Sina Frei (6de, die op een nieuwe Specialized Epic leek te rijden) en Anne Tauber (7de) achter zich wist te houden. Een teken dat de overstap naar Orbea Factory Team al vruchten afwerpt?

De top 10 werd vervolledigd door de verrassende Lia Schrivers (Team 1 Vision), Léna Gérault in haar nieuwe kleuren van Scott-Creuse Oxygène-Guéret en Janika Lõiv.

Mannen

Een soortgelijk scenario zagen we bij de mannen waar Victor Koretzky, na een start gecontroleerd door Luca Schwarzbauer (klinkt dit bekend?), in de tweede ronde zijn beslissende aanval plaatste. De verschillen bleven kleiner dan bij de vrouwen, maar de strategie wierp vruchten af, aangezien niemand hem van de zege kon houden. Dit is de vijfde overwinning van Victor Koretzky in Banyoles, een record!

Achter Koretzky vochten Jordan Sarrou en Titouan Carod een mooi duel uit om de tweede plaats, gewonnen door Sarrou. Drie Fransen op de eerste drie plaatsen dus.

Vlad Dascalu en Luca Schwarzbauer maakten de top vijf compleet, terwijl Jens Schuermans, David Valero, de verbluffende David List (Lexware MTB Team), Pierre de Froidmont en Juri Zanotti de verdere top 10 vulden.

Sam Gaze, die zowel in La Nucia als Chelva als tweede eindigde, kwam ten val bij de start en eindigde pas als 18de. Peter Sagan moest op het laatste moment verstek geven. De Slovaak moest een kleine ingreep aan het hart ondergaan (hartcatheterisatie) na abnormale gegevens tijdens de wedstrijd van Chelva vorige week. Volgens de entourage van Sagan brengt dit noch zijn voorbereiding, noch de voortzetting van zijn programma in het gedrang.

Beloften

Bij de U23-vrouwen was de Duitse Kira Böhm de snelste, voor de Italiaanse Sara Cortinovis en de Amerikaanse Sofia Waite. Bij de U23-mannen was er winst voor de Belg Jarne Vandersteen, voor de Amerikaan Bjorn Riley en de Fransman Mathis Guay.

Foto’s copyright organisatie Banyoles Supercup

Ook in Cyprus werd er de afgelopen dagen gekoerst, daar was er Nederlands succes voor Anne Terpstra: Cyprus Sunshine Cup 2024: hattrick voor Anne Terpstra.

DoorJan Geys