Nieuw | Radon 2019: een blik op het gamma en een snelle test van de Cragger 7.0 en Slide Trail 10.0

Techniek
28 November 2018 — Jurgen Groenwals
Radon mag dan niet het grote bekende merk op onze markten zijn, toch draaien de Duitsers reeds meer dan twintig jaar mee. Ze doen dat met best knappe fietsen aan vaak erg scherpe prijzen. Wij waren te gast in de Palts-wijnstreek in Duitsland, bewonderden daar het gamma voor 2019 en gingen rijden, vooral rijden.

 

Radon 2019: een blik op het gamma

Het 2019-gamma van Radon voorstellen, doen we volgens oplopende veerweg. Starten doen we dus bij de hardtails.

Radon Jealous

De Jealous is de competitieve hardtail in het Radon-gamma. De Jealous is niet nieuw en kreeg voor 2019 slechts een paar cosmetische ingrepen en een update met nieuwe onderdelen. De Jealous is er in een carbon en een aluminium versie. Het carbon frame is met 890 gram een van de lichtste frames op de markt. Als we je vertellen dat het topmodel – Jealous 10.0 – is uitgerust met de volledige XTR-groep, Fox 32 Float Stepcast-vork en DT Swiss XRC1200 Spline-wielen en die de jouwe kan worden voor 4499 euro, dan begrijp je misschien al iets beter wat we in de intro bedoelen met high-end en scherpe prijzen. De carbon versie is er enkel in een 29”-wielmaat, de aluminium versie daarentegen is verkrijgbaar in beide wielmaten. Van zowel de carbon als de aluminium Jealous komen er vier verschillende modellen op de markt, verschillend in afmontage en prijs.

Radon Cragger

De Cragger is een hardtail met een 130 millimeter vork erin. Meer vertellen we je hier nog niet, daarvoor kan je terecht op de volgende pagina waar we uitgebreid terugkomen op de Cragger en meteen onze eerste rij-indrukken meegeven.

Radon Skeen Trail

Een licht aluminium frame met 130 millimeter veerweg vooraan en 120 millimeter achteraan en de keuze tussen 27,5″- of 29″-wielen, dat is in een notendop de Radon Skeen Trail. De Skeen Trail is zowat de all mountain alleskunner in het Radon-gamma. De Skeen Trail komt in negen verschillende modellen, variërend in prijzen van 1699 euro voor de 8.0 tot 2999 euro voor de nieuwe Skeen Trail 10.0. De hier afgebeelde 10.0 in 29″ is met 2999 euro de duurste uit de reeks, maar voor dat bedrag krijg je wel een meer dan voortreffelijk onderdelenlijstje met onder meer een Fox 34 Performance Elite-vork en Shimano XT-aandrijving en remmen.

Radon Slide Trail

Met 140 millimeter veerweg voor en achter hebben we ons uitstekend geamuseerd met de Slide Trail 10.0. Hoe, wat en waarom lees je in ons tweede testverslag, via deze link of de link onderaan in het menu.

Radon Slide Carbon

150 millimeter veerweg vooraan, 140 achteraan en 27,5″-wielen in een erg licht carbon frame tekenen bij Radon voor een snelle trailbike waarmee je niet enkel vlot bergop kunt, maar het ook heerlijk kicken is op de pittigere afdalingen. We merken van de Radon Slide Carbon twee modellen op in de catalogus, waarbij de goedkoopste (9.0) op 3299 euro komt en zijn duurdere variant voor 3599 euro jouw richting uitkomt.

Radon Slide 150

Voor nog een centimeter extra veerweg moet je bij de Radon Slide 150 zijn. De Slide 150 staat op 27,5″-wielen en is helemaal klaar voor het betere trailwerk. Voor 1799 euro krijg je een netjes afgemonteerde trailbike waarmee je probleemloos eender welk Alpen- of Dolomietenavontuur tot een goed einde brengt.

Radon Jab

Radon omschrijft deze Jab als hun snelste enduro-racer en gaat helemaal mee in de trend van hedendaagse enduro-bikes. Het stijve en lichte carbon frame (2350 gram) staat op 27,5”-wielen, is bijzonder mooi afgewerkt en doet het met ofwel 160 ofwel 170 millimeter veerweg. In zijn 160 millimeter versie heeft de Jab een balhoofdhoek van 65,2 graden, een reach van 448 millimeter (maat 18”) en 428 millimeter korte chainstays. De 170 millimeter versie zet daar een balhoofdhoek van 64,7 graden tegenover. De Jab combineert een speels stuurkarakter met veel stabiliteit. Een flipchip laat je toe zowel balhoofdhoek als zitbuishoek met zes graden aan te passen.

Radon Jab Midseason

Enduro-racing. Punt andere lijn. Voor de Midseason modellen gaat Radon extra ver met een uitstekend onderdelenlijstje voor een nog scherpere prijs dan we gewend zijn bij Radon. De Jab MS staat op 27,5″-wielen en krijgt 160 millimeter veerweg mee. De goedkoopste Jab MS kost je 3199 euro, de duurste 4499 euro. Mocht je je eerste stappen in de wilde endurowereld overwegen, dan is de Jab Midseason zeker het overwegen waard.

Radon Swoop

Superenduro Swoop is de bike voor nog ruiger terrein, bikeparks en downhill-fratsen. De Swoop houdt het midden tussen een ruige enduro en een freeridebike, waar je ondanks de 170 millimeter veerweg toch nog mee de berg op kan rijden. Ook hier zorgt de flipchip-technologie voor een mogelijke aanpassing aan zitbuis- en balhoofdhoek.

Radon Swoop Hybrid

Geen zin om te klimmen met een zware freeride-bike? Dan is de Swoop Hybrid jouw ding. Een Bosch Performance CX-motor en een 500Wh batterij duwen je zo terug de berg op, klaar voor de volgende afdaling. 

Meer info op www.radon-bikes.de

Foto’s: Felix Weber en Jannis Dietrich

Klik in het menu hieronder om naar de testverslagen te gaan van de Radon Cragger 7.0 en Radon Slide Trail 10.0>>