Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Bontrager Cambion

Bontrager, de huisleverancier van onderdelen en accessoires van Trek, levert ons een erg mooi en gesmaakt schoentje. Dat lichtblauwe kleurtje kan de schoenenfashionisto in ons wel bekoren. Maar met enkel een mooi kleurtje red je het natuurlijk niet. De Bontrager Cambion heeft nog wel wat andere troeven om in de smaak te vallen.

De bovenkant van de schoen is een mix van polyurethaan, polyester en PET, een thermoplastische polyester. Dat zorgt voor een erg comfortabel en zacht aanvoelend materiaal. Het bovenwerk is bovendien perfect geperforeerd voor een optimale luchtdoorstroming.

De teenbox is behoorlijk ruim gehouden. Dat zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid aan de tenen. Voeten zetten uit wanneer het warm wordt en de ruime teenbox zorgt ervoor dat je tenen niet gaan zitten knellen. 

De hiel is voorzien van een soort honingraatstructuur om zo de nodige versteviging toe te voegen. Binnenin is de stof van de hiel ruwer gemaakt waardoor de schoen mooi rond de hiel blijft zitten. De GnarGuard-zones – aan zowel hiel als tip – bieden bescherming tegen obstakels. 

De Silver Series carbon/glasvezel zool is bijzonder sterk en stijf. Om je plaatjes af te stellen krijg je alleszins voldoende instelmogelijkheden.

Rondom de zool krijg je nog een Tachyon-rubber gedeelte wat moet zorgen voor grip wanneer je een stukje moet wandelen. De noppen in thermoplastisch polyurethaan zijn vervangbaar.

Een enkele boa-draaisluiting, gecombineerd met een velcrostrip laat de schoen nauwkeurig rond je voet aansluiten. Over de plaatsing van de draaiknop is door Bontrager duidelijk nagedacht. Die staat namelijk – in tegenstelling tot bij veel andere schoenen – meer bovenaan en centraal. De kans dat die kwetsbare draaiknop onderweg ergens tegenaan botst is zo tot een minimum herleid. De tong van de Cambion is eerder aan de korte kant. Bij het aantrekken van je schoenen moet je er daarom over waken dat de kabel van de boa wel degelijk netjes over de tong van de schoen loopt en zo niet in de wreef van je voet snijdt.

De inForm Pro-leest is ergonomisch en prestatiegericht. Het ontwerp van de hele schoen is asymmetrisch opdat de boa-kabel voor een strakke pasvorm kan zorgen zonder vervelend pijnlijke drukpunten op de voet. 

Verdere optimalisatie van de gehele schoen krijg je door de binnenzool die door hitte vervormbaar is, en op die manier steun geeft aan voetbed en middenvoet. 

De Bontrager Cambion is een behoorlijk compromisloze schoen die zeker bij crosscountry-renners en marathonrijders in de smaak zal vallen. De schoenen zijn licht en stijf. De krachtoverbrenging is uitstekend en helemaal op rendement gericht. En moet je ergens onverhoopt van de fiets om een stukje te wandelen, dan zorgt het rubberen omhulsel voor voldoende grip en steun. De schoen zit comfortabel, op geen enkel moment hebben wij ergens vervelende drukpunten of pijnlijke voeten ervaren. Dankzij de ruime teenbox heb je veel bewegingsvrijheid. Combineer dat met de luchtdoorstroming en je voeten blijven ook op warme dagen behoorlijk koel. Komt erbij dat de Bontrager Cambion er – zeker in dat lichtblauw – behoorlijk catchy en blits uitziet en je kan ons enthousiasme verder kaderen. 

Bontrager Cambion

  • Laag gewicht
  • Ruime teenbox
  • Stijf en comfortabel
  • Prima verluchting
  • Tong net iets te kort
  • Niets te melden
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 229,99 euro
Gewicht: 650 gram (paar, maat 43)

Meer info via: www.trekbikes.com