Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Cube MTB C:62 SLT

Cube heeft zo onderhand alles in huis om elke fietser van top tot teen van eigen materiaal te voorzien. En daar horen natuurlijk ook schoenen bij. De MTB C:62 SLT is het topmodel in het schoenengamma en valt op door een erg stijve zool en nauwkeurige omsluiting rond de voet.

Voor wie Cube een beetje volgt, is de term C:62 geen vreemde onbekende. C:62 is een manier van carbonverwerking bij Cube waarbij het aandeel resin beperkt blijft tot 38%. De overige 62% is carbon. De carbon frames van Cube zijn opgebouwd rond ofwel deze C:62-technologie ofwel de iets duurdere variant, C:68, waarbij – zoals de naam doet vermoeden – slechts 32% resin wordt gebruikt. Dat dit materiaal uiteraard niet enkel voor fietsframes aangewend kan worden, mag duidelijk zijn. Het is licht, stijf en sterk en met carbon kan je nu eenmaal alle kanten en vormen uit, een schoenzool bijvoorbeeld. De SLT in de benaming slaat dan weer op Super Light Technology. Rondom de carbon zool krijg je met thermisch polyurethaan verstevigde stroken. Die rubber stroken zijn eveneens voorzien van een anti-sliplaagje. Vooraan zijn er twee vervangbare noppen voorzien. Ruime en secure instelmogelijkheden voor je fietsplaatjes maken de zool compleet.

Met een Stiffness Index van 10 kunnen we met recht en reden van een erg stijve zool spreken.

De bovenkant is van een zacht en soepel polyurethaan waar de nodige perforatie voor verluchting in is aangebracht. Die bovenkant is behandeld met een materiaal dat vuil afstoot.

De dubbele BOA-sluiting maakt dat je deze Cube MTB C:62 SLT wel heel erg nauwkeurig rond je voeten kan aansluiten. Met de onderste kabel, die prima gepositioneerd over de onderkant van de wreef loopt, sluit je de voet reeds uitstekend in. De bovenkant zorgt voor een verdere verfijnde afstelling. 

Tip en hiel zijn verstevigd, alhoewel deze versteviging wat ons betreft een stuk sterker en duurzamer uitgevoerd kan worden. Op de hiel zijn een aantal reflecterende onderdelen aangebracht, goed om gezien te worden in het donker.

Binnen het Natural Fit Concept van Cube wordt met hoogwaardige materialen en innovatieve ontwerpen aan comfortabele producten gewerkt. Ergonomische voordelen en het voorkomen van potentiële fysische ongemakken staan daarbij centraal, zelfs voor binnenzooltjes van schoenen.

De pasvorm en binnenzool van deze MTB C:62 SLT-schoen werden op die manier ontworpen en dat levert zonder enige discussie een erg comfortabele en aangenaam zittende fietsschoen op.

Nee, de Cube MTB C:62 SLT is niet de meest opvallende schoen uit deze test. Maar hey, zwart past op alles. Ondanks de SLT in de benaming valt deze schoen met 756 gram toch bij de zwaardere schoenen in de test te catalogiseren. Dat komt ons inziens door het gebruik van de dubbele boa en de relatief zware rubberstroken op de zool van de schoen. De pasvorm en het comfort daarentegen staan helemaal op punt, daar valt niets op af te dingen. De zool is stijf zonder dat het vervelend oncomfortabel wordt en het rendement op de pedalen is prima. Bij het wandelen hadden we graag gehad dat de hiel iets nauwer aansloot. 

Cube MTB C:62 SLT

  • Comfort
  • Pasvorm
  • Stijve zool
  • Aan de zware kant
  • Hiel mag iets nauwer aansluiten
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 269,95 euro
Gewicht: 756 gram (paar, maat 43)

Meer info via: www.cube.eu