Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Fi’zi:k Vento Overcurve X3

Het Italiaanse Fi’zi:k kennen we vooral van hun voortreffelijke zadels, maar sinds enkele jaren zijn daar al even voortreffelijke schoenen aan toegevoegd. Ondertussen heeft Fi’zi:k een mooi en uitgebreid aanbod aan schoenen voor zowat elke fietsdiscipline. Deze Vento Overcurve X3 is een pure crosscountry-raceschoen die zich aan de bovenkant van het prijssegment binnen Fi’zi:k situeert.

De Vento Overcurve X3 is een geweldige mountainbikeschoen met een erg geslaagd design, met een in de zwart/rode kleurstelling modieus voorkomen en een uitstekende pasvorm. De bovenkant van de schoen wordt gevormd door een Microtex-materiaal dat niet enkel soepel en sterk is, maar ook na vele kilometers amper gebruikssporen vertoont. De tong van de schoen en de zijkanten zijn voldoende geperforeerd om zo de voeten van de nodige verluchting te voorzien.

De zool is met carbon geïnjecteerd en is stijf zonder oncomfortabel te worden. De ruime rubberstroken aan de zijkanten zorgen voor de benodigde grip tijdens eventuele draagpassages. Noppen zijn niet standaard meegeleverd, maar kunnen wel geïnstalleerd worden.

De Overcurve in de benaming slaat op de verstevigingsstrap die helemaal over de wreef loopt. Deze kraag volgt zo de uitlijning van beide uitsteeksels van de enkel (laterale en mediale malleolus). Dat leidt tot een asymmetrische vorm van de schoen waarbij de tong als het ware van de buitenkant naar de binnenkant van de voet wordt gebogen. Een pak theorie om duidelijk te maken dat je in de praktijk beloond wordt met een schoen die je voet uitstekend ondersteunt en een superieure pasvorm biedt. 

De hele schoen is voorzien van extra beschermende onderdelen; op die plaatsen waar het nodig is met steviger uitgevoerd materiaal. Tip en hiel worden netjes beschermd. Stiknaden zijn zoveel mogelijk tot een minimum herleid, wat alweer zijn bijdrage levert aan het vermijden van al te veel modderophoping.

De enkele boa-sluiting is perfect instelbaar. De nylonkabel van de boa-sluiting loopt hierbij over de volledige lengte van de schoen en laat een prima afstelling toe. Een velcrostrip onder de beugels van de boa houdt alles daarbovenop nog eens beter op zijn plaats. De draaiknop is echter behoorlijk naar de buitenzijde van de schoen opgesteld, wat hem bij eventuele valpartijen behoorlijk kwetsbaar maakt. 

De binnenzool is langs de voorzijde helemaal dwars door geperforeerd, achteraan gaat de perforatie niet helemaal door de zool. Onder het voetbed is een verdikking aangebracht die voor extra ondersteuning zorgt.

Gaan we ermee rijden dan valt een perfecte en comfortabele pasvorm op. Ondanks de erg stijve zool is het een comfortabele schoen waarmee je probleemloos urenlang doorgaat. Het sluitsysteem houdt je voeten heel stevig op hun plaats en de druk van de boa-kabel is prima verdeeld overheen de gehele bovenkant van voet en schoen. Achteraan hadden we graag een systeem van antislip aan de hiel gezien, het gebrek daaraan speelt de Vento Overcurve X3 bij het wandelen nog wel eens parten. De Fi’zi:k Vento Overcurve X3 is een fantastische schoen die de concurrentie met de grote gevestigde waarden probleemloos aankan. Comfortabel, stijf, perfecte pasvorm en killer looks, … 

Fi'zi:k Vento Overcurve X3

  • Verstevigingsstrap houdt voet uitstekend op zijn plaats
  • Prima pasvorm
  • Velcrostrip onder de sluiting
  • Hiel zit beetje los bij het wandelen
  • Kwetsbare plaatsing draaiknop
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 219 euro
Gewicht: 688 gram (paar, maat 43)

Meer info via: www.fizik.com