Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Rockrider XC 900

Mocht je uitsluitend afgaan op de prijs van dit paar schoenen, dan denk je meteen dat dit de vreemde eend in de bijt is. Kijk je voorbij de prijs en breng je de specificaties en eigenschappen mee in rekening, dan merk je dat de Rockrider XC900 hier prima op zijn plaats zit. 130 euro voor een paar mountainbikeschoenen met boa-sluiting en carbon zool is behoorlijk scherp. Maar Rockrider is het mountainbike-huismerk van Decathlon, de Franse warenhuisketen die nu eenmaal uitblinkt in heel erg scherpe prijzen.

Dat Decathlon ondertussen heus wel kaas heeft gegeten van degelijke fietsaccessoires te ontwikkelen is niet langer een geheim. De XC900-schoenen werden helemaal ontworpen en ontwikkeld in de B’Twin Village in het Franse Lille en zijn het resultaat van het werk van een team van experts en bevlogen mountainbikers. En dat merk je.

Bovenaan krijgen we een lasergeperforeerde schacht. Dat leidt tot een veelheid van kleine gaatjes die voor de nodige afkoeling moeten zorgen. Die gaatjes doen hun werk maar niet in dezelfde mate van verluchting die je bijvoorbeeld bij de Bontrager-, Scott-, of Shimano-schoenen aantreft. Het gebruikte materiaal van de bovenkant van de schoen is bijzonder soepel wat zonder twijfel zijn steentje bijdraagt aan het comfort. Een beetje te soepel zelfs, ga je de schoenen aansluiten met de nylonkabel, worden deze net iets teveel vervormd.

Versteviging aan tip en hiel staan helemaal op punt, daar hebben wij niets op aan te merken. De hiel loopt ook redelijk hoog door waardoor de schoen goed blijft zitten bij eventuele wandelstukken. Binnenin zijn rond die hiel overigens twee bedjes aangebracht voor extra comfort.

Het Atop-lacing systeem, vergelijkbaar met de gekende Boa-sluiting, werkt op deze schoen met twee stelknoppen en vier kabelgeleiders. Dat zorgt voor een erg precieze en nauwkeurige afstelling. 

Niets bijzonder aan de thermo gecomprimeerde binnenzool, die zorgt onder meer voor comfort en steun.

De carbon zool is voorzien van de nodige inzetstukken, is licht en stijf. De zool is ook behoorlijk glad waardoor er erg weinig modder blijft aankleven. De instelmogelijkheden om je plaatjes vast te maken zijn met slechts één rijtje eerder beperkt. Rubber zijstukken bieden voldoende grip tijdens het klauteren. Noppen kunnen gemonteerd worden.

Tijdens het rijden word je beloond met een comfortabele mountainbikeschoen die je voet netjes omsluit. De zool is alleszins stijf genoeg om amper energie verloren te laten gaan. De ventilatie voldoet, maar niet meer dan dat. Bij klauterpartijen bieden de schoenen voldoende grip. Wandel je omhoog dan voel je dat je hiel net stevig genoeg blijft vastzitten. Voor ons had het materiaal aan de bovenkant wat steviger gemogen, maar voor het overige is deze Rockrider XC900 een prima paar mountainbikeschoenen. En dat wordt het al helemaal als we de prijs in beschouwing nemen. 

Rockrider XC900

  • Erg scherpe prijs
  • Goede en nauwkeurige omsluiting van de voet
  • Materiaal bovenkant had wat steviger gemogen
  • Verluchting
  • Gewicht
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 130 euro
Gewicht: 819 gram (paar, maat 43)

Meer info via: www.decathlon.be/nl