Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Scott Vertec Boa

Akkoord, de Scott Vertec-schoenen hebben misschien niet meteen de meest racy looks van deze reeks testschoenen, maar vergis je niet, onder dat blauwgeel uiterlijk schuilt een uitstekende én comfortabele mountainbikeschoen.

Het mesh/microfiber van de bovenkant is stevig en soepel tegelijkertijd en zorgt voor een optimale verluchting en ventilatie. Van de hele reeks geteste schoenen is de Scott Vertec Boa bij de absolute koplopers op het vlak van ventilatie. Op warme dagen willen we deze schoenen van harte aanbevelen. De mesh waarin het Scott-logo is verwerkt is niet louter een design-grilletje, het is een uiterst functionele toevoeging aan de ventilatiemogelijkheden.

De boa-sluiting werkt met een draaiknop en twee kabelgeleiders. Daar is niets op aan te merken, de omsluiting van de voet gaat voldoende nauwkeurig. Die doorschijnend gele draaiknop vinden wij een optisch pareltje. Een velcrostrip vooraan zorgt voor de verdere aanpassing van de voet. Aan de hiel missen we een beetje omsluiting, tijdens het wandelen neigt de schoen daardoor niet perfect op zijn plaats te blijven.

Zoals het hoort op een mountainbikeschoen zijn ook hier hiel en tip uitstekend verstevigd.

De ErgoLogic binnenzool is helemaal aanpasbaar aan je eigen voetbed. Onderaan de binnenzool zijn twee stukken van hard rubber geplaatst die inwisselbaar zijn naargelang de anatomische vorm van je voeten. We reden met de Medium-inserts en dat beviel best. Wil je echter meer of minder ondersteuning aan je voetbed, kan je eenvoudig een ander setje inserts plaatsen.

De teenbox is voldoende ruim gehouden zodat je voeten daar voldoende bewegingsvrijheid behouden. 

De HMF carbon buitenzool is gezegend met het Power Zone en Axial Flex concept. Beiden dienen om de druk op zowel knieën en enkels te verminderen en zo blessures te voorkomen. Of het daadwerkelijk werkt, hebben wij in de praktijk niet kunnen ervaren. Wat je wel kan ervaren is dat die carbon zool behoorlijk stijf is zonder aan comfort in te boeten. Met name de zone van de plaatjes tot aan de hiel is optimaal bewerkt om stijfheid toe te voegen. De Sticki Rubber langs de buitenkant van de zool zorgt voor grip wanneer je toch te voet staat. De noppen daarentegen slijten nogal bijzonder snel en na onze eerste rit waren we reeds een van de noppen kwijt. 

In de praktijk ontpopt de Scott Vertec zich tot een comfortabele schoen met een uitstekend stijve zool waarmee de krachtoverbrenging gegarandeerd is. De pasvorm is perfect en de ventilatie optimaal. De Scott Vertec Boa is meer dan een pure crosscountry-raceschoen. De Sticki Rubber maakt het mogelijk er ook nog gewoon mee te stappen, in die mate natuurlijk dat dit mogelijk is met de toch wel stijve zool. Het uiterlijk en de kleurstelling vinden wij heel erg geslaagd en de binnenzijde van de schoen is heel netjes afgewerkt. 

Scott Vertec Boa

  • Uitstekende ventilatie
  • Erg comfortabel
  • Aanpasbare binnenzool
  • Hiel zou wat vaster mogen zitten
  • Slijtage noppen
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 199,95 euro
Gewicht: 786 gram (paar, maat 43)

Meer info via: www.scott-sports.com