Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Shimano S-Phyre SH-XC901

Vooraleer je aandachtig en overdreven kritisch naar de foto’s van de Shimano S-Phyre XC901 gaat kijken, geven we je graag een beetje achtergrondduiding mee. Dit paar schoenen kregen we – tijdens de presentatie van de Shimano XTR-groep – reeds in juni 2018 overhandigd. Sindsdien hebben deze schoenen vele duizenden testkilometers in alle mogelijke omstandigheden achter de rug. Dus ja, die zien er wat meer afgeleefd en gebruikt uit dan de overige schoenen in deze test waarmee we gemiddeld zes maanden onderweg waren. 

Het S-Phyre concept van Shimano gaat ondertussen reeds terug tot augustus 2016. De missie van de S-Phyre schoenen is behoorlijk eenvoudig: “De krachtoverbrenging maximaliseren en zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van de verbindingspunten tussen fiets, schoenen, de beweging en de spieren van de rijder.” In die bijna vier jaar reden wij met verschillende versies van de S-Phyre-schoenen, telkenmale kunnen we niet anders dan stellen: missie geslaagd.

De bovenkant is gemaakt van een extreem goed, geperforeerd synthetisch leder. Het hele bovenstuk werd uit één deel gemaakt om enerzijds gewicht te besparen en anderzijds zo weinig mogelijk naden en verbindingen nodig te hebben. De luchtdoorstroming staat op erg hoog niveau. Op warme zomerdagen is dit vaak onze eerste keuze schoen. Binnenin ter hoogte van de hiel is een ruiger stuk stof aangebracht waardoor je voeten netjes in de schoenen blijven tijdens het wandelen.

Twee onafhankelijke boa-sluitingen zorgen voor een nauwkeurige afstelling, net een tikje minder verfijnd dan bijvoorbeeld op de Sidi Drako-schoenen, maar beide sluitingen omvatten je voet meer dan uitstekend. De plaatsing van de draaiknoppen is doordacht, met name de onderste draaiknop is meer op de voet gepositioneerd wat hem minder kwetsbaar maakt voor een eventuele onzachte aanraking met stenen of boomwortels. 

Uiteraard is er ter hoogte van tip en hiel de nodige versteviging aangebracht. De carbon hielkap is extern gekromd, stabiliseert zo je hiel, en loopt prachtig door in de buitenzool.

De binnenzool is geperforeerd en behandeld met een antibacteriële zilverlaag. Ter hoogte van het voetbed is door middel van velcro een insert aangebracht. Is de standaard insert niet compatibel met jouw voetbed, kan je steeds een hoger of lager exemplaar plaatsen.

De carbon buitenzool werd samen met Michelin ontwikkeld. Een extra versteviging in carbon ter hoogte van waar je je plaatjes bevestigt, levert hier extra bescherming. De zool is extreem stijf en licht. Michelin zorgde voor het rubber en dat resulteert in een zool waar je behoorlijk wat grip mee hebt tijdens het eventuele wandelen. Als extraatje beschermt dat rubber omhulsel het kostbare carbon van je zool. De Dynalast-technologie levert een stijve zool met laag profiel onder de schoenplaatjes. De standaard noppen zijn behoorlijk kort, optioneel kunnen echte noppen geplaatst worden.

Er is een goede reden waarom deze schoenen ondertussen zoveel gebruikt zijn: het zijn sublieme mountainbikeschoenen. De carbon zool zorgt voor onmiddellijke krachtoverbrenging en dankzij de dubbele boa-sluiting past de schoen bijna perfect rond je voet. Het lage profiel van de zool zorgt dat je voet dichter bij de pedaal staat en zorgt zo voor een stabielere en soepelere pedaalslag. De Shimano S-Phyre SH-XC901 is een compromisloze raceschoen waarbij maximale krachtoverbrenging centraal staat. Maar ook het comfort staat op bijzonder hoog peil. Op geen enkel moment in de erg vele uren waarmee we met deze schoenen onderweg waren, hebben wij last gehad van pijnlijke voeten of speelden er ergens vervelende drukpunten op. De S-Phyre is een topschoen waarbij prestaties, comfort en een knap uiterlijk hand in hand gaan. En na anderhalf jaar intensief gebruik zien ze er eigenlijk nog best goed uit. Dat mag ook wel, want 359,95 euro is niet bepaald de prijs om elk half jaar aan een paar schoenen te besteden.

Shimano S-Phyre SH-XC901

  • Uitstekende ventilatie
  • Plaatsing draaiknoppen
  • Aanpasbare binnenzolen
  • Niets te melden
  • Pittige prijs
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 359,95 euro
Gewicht: 708 gram (paar, maat 43)

Meer info via: bike.shimano.com