Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Sidi Drako 2 SRS

We gaan er niet al te veel doekjes om winden, maar wij zijn nogal fans van Sidi-schoenen. Niet enkel is er dat prachtige Italiaanse design, de schoenen komen ook wel heel erg vaak in de buurt van de ultieme mountainbikeschoenen. Dat is met deze Drako 2 natuurlijk niet anders. Sidi slaagt er reeds jaren in om een knap uiterlijk te combineren met een pak technologische snufjes, details en hoogstandjes die een absolute meerwaarde betekenen aan je schoenen.

Een uit één stuk vervaardigde carbon zool is bevestigd op een nylon frame waardoor Sidi erin slaagt om ter hoogte van de teen een bepaalde mate van flex te verwerken, onderwijl de stijfheid van de rest van zool en schoen én de krachtoverbrenging nergens uit het oog te verliezen.

De bovenkant van de Drako 2 SRS is gemaakt van een microvezel polyurethaan, gemaakt in Italië. De Microfibra Techpro is een innovatief en milieuvriendelijk alternatief voor leder. Het is sterk en soepel tegelijkertijd, duurzaam en licht en stoot water af. De microvezel kreeg een antischimmelbehandeling mee waardoor schimmels en bacteriën zo goed als helemaal geëlimineerd worden. De perforatie is in orde, maar wat meer ventilatiemogelijkheden waren zeker op hun plaats geweest. 

Waar we echt even een boompje over moeten opzetten, is het sluitsysteem. Dat het een boa-sluiting is met een draaiknop en twee kabelgeleiders is je ongetwijfeld reeds opgevallen. Maar er is meer aan de hand. Het Single Tecno-3 Push systeem is zo geperfectioneerd dat de balans tussen binnen- en buitenkant van je schoen perfect zit. Het asymmetrische systeem zorgt ervoor dat je voet echt helemaal optimaal omsloten wordt. In de praktijk leidt dat tot simpelweg perfect zittende schoenen waar geen enkel drukpunt ontstaat. De draaiknop werkt tot op de millimeter nauwkeurig, een klikje meer of minder levert zo de perfecte omsluiting op. Zelfs al rijdend kleine aanpassingen doorvoeren is mogelijk dankzij het eenvoudig te bedienen systeem met het rode knopje waarmee je de draaiknop openzet en weer afsluit. 

Het Soft Instep Closure System is een brede, anatomisch gevormde strap die door middel van een tweede draaiknop bovenaan over de hals van de voet heengaat. Die strap kan je langs beide kanten instellen zodat die perfect in het midden van de hals komt te liggen. Eenmaal die strap is ingesteld, moet je wel even het overbodige deel wegknippen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het tegen je crankarmen aantikt (foto rechts). Het Soft Instep Closure System is overigens helemaal vervangbaar.

Tip en hiel zijn verstevigd. De tip is voorzien van een soort rubber gom als versteviging en die voldoet prima. De hiel is voorzien van een aanpasbaar systeem waarmee je jouw hiel perfect op zijn plaats in de schoen houdt. Door middel van twee kleine vijsjes aan de zijkanten van het ‘Heel Retention Device’ geef je meer of minder spanning aan de bovenkant van de hiel zodat je voet alweer heel erg nauwkeurig op zijn plaats blijft zitten.

Binnenin krijg je een lekker zacht materiaal. De binnenzooltjes zijn geperforeerd en voorgevormd. 

De volledige carbon zool is bijzonder sterk en stijf. De SRS in de benaming slaat op het Sole Replacement System waarbij je delen van de zool afzonderlijk kunt vervangen. Dat vervangen werkt gewoon met een schroef en kruisschroevendraaier. Ter hoogte van de plaatjes is een verstevigd stukje aangebracht, wat met name gebruikers van Crankbrothers-pedalen wel kunnen waarderen. 

In de praktijk is de Sidi Drako 2 SRS een van de beste mountainbikeschoenen die je je kan inbeelden. Urenlang doorhameren zonder ook maar een momentje aan pijnlijke voeten of een drukpunt dat opspeelt, is een waar pretje in deze Sidi. De pasvorm is nauwkeurig, de drukverdeling zeer gelijkmatig, het comfort uitmuntend en de combinatie van sluitsystemen is bij het beste wat er momenteel op de markt te vinden is. Dankzij de stijve carbon zool gaat er geen spatje energie verloren. Moet je toch ergens wandelen, dan houdt het Heel Retention Device jouw hiel op zijn plaats en zorgen de grote rubber zijstroken voor voldoende grip. Naar ons gevoel en voor mijn voet is de Sidi Drako SRS een van de beste mountainbikeschoenen op de markt, een puur genot om te dragen.

De Drako SRS is geen goedkope schoen. De mogelijkheid om versleten onderdelen te vervangen doet de levensduur een stuk toenemen, maar de prijs blijft gepeperd. Maar langs de andere kant, wie vele uren in het zadel doorbrengt heeft gewoon nood aan degelijk schoeisel en ja, dat mag wat geld kosten.

Sidi Drako 2 SRS

  • Perfect sluitsysteem
  • Heel Retention Device
  • Vervangbare onderdelen
  • Beetje meer ventilatie was welkom geweest
  • Pittige prijs
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 379,95 euro
Gewicht: 738 gram (paar, maat 43)

Meer info via: sidi.com