Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen

Dossiers Techniek
23 October 2019 — Jurgen Groenwals

Specialized S-Works Recon

Vorig jaar stelden we de Specialized S-Works Recon schoenen reeds uitgebreid aan je voor. Samen met Stephen Quay, de productmanager van de schoenenafdeling bij Specialized, werd de S-Works Recon van naaldje tot draadje ontleed. Wie dat nog eens wil herlezen, kan hier terecht: www.vojomag.nl/test-de-nieuwe-specialized-s-works-recon-schoenen.

In deze test beperken we ons tot een kort overzicht van de voornaamste kenmerken en maken we natuurlijk de balans op na bijna een jaar gebruik.

Voor de bovenkant van de S-Works Recon gebruikt Specialized Dyneema-vezels. Dat zijn erg lichte en niet-elastische vezels. Vezels die niet uitrekken maken ook dat je voet steeds op zijn plaats blijft zitten, eender wat je doet. Deze vezels worden in verschillende richtingen geplaatst om zo op elke plaats van de schoen de nodige ondersteuning te geven. Het Dyneema-materiaal is bovendien bijzonder luchtig. Op de hele schoen zijn op zich niet zo enorm veel geperforeerde zones aangebracht, maar toch is de ventilatie en luchtdoorstroming prima. Het Dyneema-materiaal werd behandeld met een TPU-laag om extra bescherming toe te voegen. De leest heeft een ruime neus en biedt zo voldoende ruimte voor de tenen.

Twee boa-sluitingen en een velcrostrip leveren een perfecte omsluiting van je voet op. De draaiknoppen liggen perfect in de hand en de afstelling is microscopisch precies. Met de kleine velcrostrip vooraan span je de schoen mooi rond de tenen aan.

De tip is verstevigd, handig wanneer je na een slechte wedstrijd de behoefte voelt om je bike een paar schoppen te verkopen. De Paslock-hiel beschermt niet enkel je hiel, maar draagt ook zijn steentje bij om je voet perfect op zijn plaats te houden.

De binnenzooltjes vormen de Body Geometry functionaliteit van Specialized. Dat betekent in dit geval dat de zooltjes voorgevormd en ergonomisch ontworpen zijn om zoveel mogelijk ondersteuning te geven, maar ook om het risico op blessures te verminderen. 

De Powerline carbon buitenzool is extreem licht en extreem stijf. Een titanium schoenplaatbevestiging biedt de nodige bescherming. Afstelmogelijkheden voor de schoenplaatjes zijn ruimschoots aanwezig voor een precieze plaatsing. Een SlipNot rubberzool biedt grip tijdens het wandelen. De noppen zijn vervangbaar. Op vlak van totaalgewicht is deze S-Works Recon met 624 gram overigens de recordhouder in deze test. 

In onze presentatie en eerste test schreven we dat de S-Works Recon niet voor iedereen geschikt zou zijn. Ondergetekende heeft het morfologisch geluk voeten te hebben die prima bij deze topschoenen passen. De schoenen zitten perfect, de voet wordt heel nauwkeurig omsloten, het binnenwerk van de schoen is comfortabel en pijnlijke voeten of drukpunten hebben we in de vele uren testwerk nooit kunnen bespeuren. Op warme dagen geniet je van een prima ventilatie en blijven de voeten koel aanvoelen. De kwaliteit van de gebruikte materialen staat buiten verdenking, de afwerking is top. De bovenkant is sterk zonder oncomfortabel stijf te worden. De Body Geometry-binnenzool sluit prima aan bij de anatomie van onze voet. Maar, vergis je niet, dit is een pure wedstrijdschoen. Dat heeft als grote voordeel dat de krachtoverbrenging van de stijve zool bijzonder direct en efficiënt is maar ook dat je voeten erg vast in de schoenen zitten. Wandelen is nog steeds niet de favoriete bezigheid van deze schoen (van ondergetekende overigens ook niet), maar de SlipNot rubber maakt dat je toch wel een stukje kunt klauteren, waarbij de hiel steeds netjes op zijn plaats blijft. Licht, compromisloos, topkwaliteit en een pittige prijs … dat is de S-Works Recon in een wel heel beknopte samenvatting.

Specialized S-Works Recon

  • Microscopisch precieze afstelling van sluitsysteem
  • Extreem licht, extreem stijf
/
  • Gepeperde prijs
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: 349,90 euro
Gewicht: 624 gram (paar, maat 43)

Meer info via: www.specialized.com