Test | Mondraker Sly RR: guilty pleasure
Door Olivier Béart -

Mondraker heeft een behoorlijk uitgebreid aanbod e-mountainbikes met verschillende motoren, waaronder de aluminium Sly met een Bosch Performance SX, de ‘kleine’ motor van de Duitse fabrikant. Vojo testte de fiets en ontdekte een Mondraker met een verrassend toegankelijk gedrag, zonder de karaktereigenschappen van het merk te verloochenen.
Mondraker begon al vroeg met het ontwerpen van elektrische fietsen en vandaag de dag is het gamma e-bikes van het Spaanse merk bijzonder uitgebreid! Carbon, aluminium, Bosch, Shimano, TQ, lange of middellange veerweg: er is voor ieder wat wils. We hebben dan ook een kort overzicht gemaakt van de e-mountainbikes van het Spaanse merk die wij recentelijk hebben getest:
- De Crusher met Shimano EP801-motor: Test e-bike | Mondraker Crusher RR: een ballerina met een stoere uitstraling
- De Crafty met Bosch CX-motor: Test nieuw | Mondraker Crafty: een metgezel met een sterk karakter
- De Neat met TQ HPR-50 motor: Test nieuw | Mondraker Neat: van goede afkomst
De Mondraker Sly is onder te brengen in het vakje ‘kleine motor, kleine batterij en kleine veerweg’. Dit laatste is relatief, want we zitten nog steeds op een veerweg van 150/160 mm, maar bij Mondraker zijn grotere modellen te vinden (bijvoorbeeld de Level of de Dune). Het is ook een van de meest betaalbare modellen uit het assortiment. Laten we dit eens nader bekijken.
Frame: aluminium optie
De Mondraker Sly heeft een aluminium frame … maar je moet jezelf bijna in de arm knijpen om het te geloven! Het frame met complexe hydrogevormde buizen en gepolijste lasnaden bij de balhoofdbuis zou bijna van carbon kunnen zijn, zo vloeiend zijn de lijnen.
Ondersteuning: Bosch Performance SX
Hij is uitgerust met de Bosch Performance SX-motor, de ‘kleine’ motor van het Duitse merk, die een koppel van 55 Nm levert (in het najaar wordt dit verhoogd naar 60 Nm) en ondersteuning biedt tot 340% van het door de rijder geleverde vermogen, met een maximum van 600 W. Ter vergelijking: een Performance CX met de recente update biedt tot 100 Nm koppel, 750 W en 400% ondersteuning. Kortom, het is geen motor die zo compact en licht is als bijvoorbeeld de TQ, maar het is nog steeds een middenmotor met bescheidener waarden dan die van zijn grote broer.
Deze Bosch Performance SX is ontworpen voor gebruik met een batterij van 400 Wh die geïntegreerd zit in de onderbuis. Mondraker heeft bovenop de buis, dicht bij de balhoofdbuis, een oplaadpoort geplaatst, zodat je de kabel van de range extender veilig en discreet kunt aansluiten. Als we voor deze optie kiezen, hebben we 250 Wh extra. En zoals we later zullen zien, is dat geen luxe.
Voor de bediening ervan kan je vertrouwen op een display in de bovenbuis om het niveau van de batterij af te lezen en een Purion 400-display op het stuur, gecombineerd met een aan/uit-knop, eveneens op het stuur.
Veringen: Zero Suspension
De Mondraker Sly is, net als de rest van het gamma, uitgerust met de Zero-vering waar het merk bekend om staat. Dit VPP-systeem biedt achteraan 150 mm veerweg met een Fox Float X Performance-demper.
Doordat de demper laag op het frame is geplaatst, ligt het zwaartepunt laag en zit hij goed beschermd tegen projectielen die van de grond omhoog kunnen geworpen worden. Het is echter niet zo eenvoudig om de SAG aan te passen. Ook de link is erg massief en contrasteert met de algehele fijne lijnen van de rest van het frame (voor een e-bike dan).
Aan de voorkant hebben we een Fox 36 Performance Grip-voorvork, die comfortabel en prettig in gebruik is maar qua instellingen beperkt is. Ervaren rijders zullen echter ook merken dat de vork in bepaalde omstandigheden te weinig ondersteuning biedt en dat de veerweg snel opgebruikt wordt. Aarzel niet om bij steile, hobbelige afdalingen de compressie te sluiten en naar een tussenpositie te switchen om dit fenomeen te beperken.
Geometrie
Mondraker heeft dit jaar de geometrie van zijn fietsen herzien met de introductie van een nieuwe maat M/L. Hierdoor kunnen de maten M en L beter worden gekalibreerd en hoeven er geen compromissen te worden gesloten. Laat je niet misleiden door de zeer grote reach (460 mm op de M, 480 mm op de M/L), want de Sly voelt aan alsof hij een kort en compact frame heeft. Opvallend is ook de vrij lange liggende achtervork van 455 mm, die voor meer stabiliteit zorgt en een goede grip aan de achterkant garandeert, terwijl het steigeren bij het klimmen wordt beperkt.
Onderdelen, gewicht en prijzen van de Mondraker Sly
De Mondraker Sly is in twee montages verkrijgbaar. De R is de meest toegankelijke versie, met een mechanische aandrijving en een RockShox Psylo Gold-voorvork voor een prijs van 5999 euro. De hier gepresenteerde RR-versie is de topversie en kost 6999 euro. Met zijn veerweg en zijn aluminium frame positioneert de Sly zich als een soort broertje van de Neat, die dezelfde veerweg heeft maar met zijn carbon frame en TQ-motor lichter is, en ook van de Dune, die met dezelfde Bosch SX-motor is uitgerust maar met meer veerweg (165/170 mm) en een carbon frame.
Op de Sly RR vinden we een Sram GX AXS T-Type aandrijving, waarover we wederom alleen maar lof kunnen uitspreken over de voorbeeldige werking. Deze wordt gecombineerd met aluminium e*thirteen-cranks, waarvan de zwarte anodisatie helaas al na een paar weken aan de randen begon te vervagen.
Mavic levert de uitstekende E crossTrail SL 29 inch wielen. Het is geen topmodel, maar de 30 mm brede aluminium velgen en de montage zorgen voor een voorbeeldig en bijzonder consistent rijgedrag, helemaal in lijn met de Sly. Voor de banden viel de keuze op een Maxxis Minion DHR II achteraan en een DHF vooraan, telkens in de maat 29×2.5.
De Sram Code Stealth-remmen zijn niet zo krachtig als de Maven en soms vonden we het jammer dat we niet over de nieuwste snufjes van Sram beschikten, want de Sly kan best snel gaan. Maar de Code is ook niet helemaal achterhaald en we hadden niet het idee dat de remmen slecht waren. Kortom, het zou beter kunnen, maar het is nog steeds zeer acceptabel.
De overige onderdelen komen van het huismerk OnOff, met een zeer mooie cockpit waarin we een perfect gevormd carbon stuur vinden, en een zadelpen waarvan de drop instelbaar is en meegroeit met de maat van het frame (van 140 tot 210 mm).
Met dit alless blijft onze Mondraker Sly in maat M op de weegschaal net onder de grens van 21 kg: hij weegt precies 20,8 kg. Hij is niet superlicht, maar het is nog steeds een heel redelijk gewicht, vooral in dit segment. Dit is een van de grote voordelen van de kleine motor en de kleine batterij.
Mondraker Sly: de terreintest
Als je voor het eerst naar de Sly kijkt, moet je even in je arm knijpen om te beseffen dat het om een aluminium frame gaat. Nou ja, aan de achterkant zie je het een beetje, en ook bij de (heel massieve) link, maar de voorste driehoek heeft prachtige gepolijste lasnaden ter hoogte van de balhoofdbuis en heel vloeiende vormen die meer doen denken aan die van een carbon frame. Over het algemeen is de afwerking prachtig en maakt hij een geweldige indruk. En door de compactheid krijgen beginnende piloten meteen vertrouwen.
Dit is één van de punten die ons direct opviel: Mondraker wekte regelmatig de indruk van zeer prestatiegerichte fietsen met een sterk karakter te ontwikkelen, die je echter wel moet weten te temmen om er het beste uit te halen (afgezien misschien van de Crusher). Fietsen voor fijnproevers, zeg maar. Maar niet dit keer.
De Sly wekt vanaf de eerste seconde vertrouwen, zonder dat er instructies nodig zijn of dat je hem ook maar het minste greintje stuurmanskunst hoeft te laten zien om hem zover te krijgen zijn potentieel te tonen. Toch blijft het een Mondraker en hebben wij het gevoel dat hij van hetzelfde hout is gemaakt als de rest van de familie. In zekere zin is hij de bad boy en de ideale schoonzoon tegelijk, waarbij hij afhankelijk van de omstandigheden wel een bepaald gezicht laat zien … of van de piloot die hem bestuurt!
De achtervering is ongelooflijk efficiënt en soepel en zorgt ervoor dat de fiets op de grond kleeft, zelfs tijdens remmanoeuvres.
Ongeacht de snelheid is hij op zijn gemak in afdalingen. Bij lage snelheden voelt hij comfortabel aan en wanneer je het tempo opvoert, blijft hij imponeren. De achtervering is ongelooflijk efficiënt en soepel en zorgt ervoor dat de fiets op de grond kleeft, zelfs tijdens remmanoeuvres (brake bumps) en op de meest hobbelige paden. Ondanks de beperkte veerweg lijkt hij nooit tekort te komen.
En het frame is er perfect op afgestemd, zonder overmatig stijf te zijn. Het frame helpt om de vering optimaal te laten werken waar deze niet aan zijn taak voldoet. Ook de kwaliteit van de Mavic-wielen moet worden benadrukt. Het voorbeeldige gedrag van de wielen is in lijn met het frame: nauwkeurig, maar niet overdreven stijf.
Naast de uitstekende stabiliteit die we hierboven hebben genoemd, is de Sly ook een kei in het manoeuvreren over bochtige wegen, het van de ene bocht naar de andere gooien en het opspringen bij het minste of geringste obstakel voor zijn wielen. Dit komt met name door de sloping geometrie en het korte frame, waardoor hij een natuurlijke wendbaarheid heeft. Let wel op, want Mondraker heeft zijn fietsmaten aangepast en deze medium is ronduit kort: ben je groter dan 175 cm dan moet je absoluut voor de nieuwe maat M/L kiezen om de nadelen van een te kort frame te vermijden. Zeker omdat wij, op basis van de ervaringen die wij in de loop van vele jaren met onze testen hebben opgedaan, ervan uitgaan dat het hierboven genoemde formaat niets van de zojuist genoemde eigenschappen zal verliezen.
Er is nog een element dat een belangrijke rol speelt bij dit soort sensaties: het gewicht. We breken hier geen records (normaal, bedenk wel dat we op een aluminium fiets uit het middensegment fietsen), maar het gewicht blijft heel redelijk, waardoor je soms bijna vergeet dat je op een e-bike fietst. Dit is vooral aantrekkelijk voor lichte rijders of voor rijders die moeite hebben met het besturen van zware fietsen, waarbij een ruwe besturing en een zekere mate van vaardigheid vereist zijn.
O ja, we hebben het nog niet eens gehad over de elektrische ondersteuning. Dat is een behoorlijk compliment, vooral voor een zogenaamde ‘lichte’ e-bike: het is in de eerste plaats een fiets, voordat het een elektrische mountainbike is. De kleine Bosch SX staat zijn mannetje. Hij is minder pittig dan zijn grote broer, de CX, en je moet absoluut een hoog traptempo aanhouden om er optimaal van te profiteren. Toch lijkt hij nooit buiten adem of te klein voor de fiets.
De ondersteuning werkt uitstekend samen met de kwaliteiten van de achtervering en de geometrie, die niet alleen bij afdalingen tot hun recht komen. Op technische beklimmingen is de fiets gemakkelijk en uiterst efficiënt. Het wiel blijft goed op de grond staan, de grip is uitstekend en je komt zonder moeite boven. Wel minder snel dan met een full power-model, maar niet met het gevoel van een motor die vermogen mist, wat in onze ogen het belangrijkste is. Op de glooiende stukken is de Mondraker Sly echter minder in zijn element. Ook met weinig ondersteuning rijdt hij prima, maar je zet zelden instinctief de motor uit. Of misschien uit overlevingsinstinct … omdat de batterij bijna leeg is.
Hier komen we bij het zwakke punt van deze Sly en van de aan dit frame gekoppelde Performance SX-motor met 400 Wh-batterij. Onze verschillende testers hadden moeite om meer dan 30 km en 1000 hoogtemeters te overbruggen, wat ons op dit moment te weinig lijkt, zeker op een fiets als de Sly die zonder ondersteuning niet zo lekker fietst.
Er wordt ook vaak gezegd dat fietsen met lichte ondersteuning bedoeld zijn voor een meer sportief publiek, maar dat lijkt ons niet juist. In dit geval zeker niet. Het is namelijk vooral wanneer de berijder hard op de pedalen trapt dat de SX-motor meer ondersteuning levert, maar ook de batterij meer leegslurpt. In toermodus en tijdens tochten over minder ruig terrein is hij prima geschikt en kun je gemakkelijk 1500 m hoogteverschil overbruggen. Maar zodra je hem wat meer belast en steile hellingen beklimt, sneeuwt het vermogen van de batterij als sneeuw voor de zon. Je hoeft niet eens de hoogste ondersteuningsstand in te schakelen om te merken dat de batterij snel leegloopt.
De Tour+-modus is erg prettig en bewonderenswaardig veelzijdig: het is de modus die we het beste vonden voor deze motor en dit model. Bovendien biedt deze modus het meest acceptabele compromis tussen prestaties en autonomie. Ook vragen we ons af wat de update met 60 Nm koppel, die Bosch in het najaar uitbrengt, zal brengen en of de autonomie hierdoor niet verder zal afnemen? Afwachten dus. Maar ook al past de zeer prettige SX-motor perfect bij de filosofie van de fiets en zorgt hij voor een aantrekkelijke verhouding tussen gewicht en prijs en voor uitstekend rijgedrag, dan nog is deze kwestie van autonomie frustrerend, omdat je hierdoor niet lang genoeg kunt genieten van dit kleine juweeltje dat de Sly is. Er is nog hoop: de range extender, waarover we tijdens onze test niet konden beschikken, maar die goed past op de Sly en een echte oplossing is om de autonomie op een redelijk niveau te brengen.
Verdict
De Mondraker Sly is een echte kameleon. Gemakkelijk en meegaand wanneer je rustig wilt rijden of wanneer een beginner erop stapt, maar hij toont ook graag zijn volledige potentieel en zijn speelse temperament aan meer ervaren renners. Toch is het lastig om hem in een hokje te plaatsen, want ondanks het opmerkelijke gemak tijdens het afdalen zal een endurorijder ongetwijfeld de voorkeur geven aan de Crafty of de Crusher, terwijl een langeafstandsrijder die een leuke fiets wil voor geweldige technische ritten, gefrustreerd zal raken door de autonomie. Zonder dit probleem van de autonomie van de Bosch SX-motor, waar Mondraker weinig aan kan doen, zou de Sly bijna perfect zijn. Hoe dan ook, hij heeft duidelijk indruk op ons gemaakt en het is des te jammerder dat dit genot maar van korte duur was.
Mondraker Sly RR 2025
6999,00 €
20,8 kg
- Elegant aluminium ontwerp, sterk lijkend op een carbon frame
- Toegankelijk en veelzijdig frame
- Zeer efficiënte achtervering
- Snelle slijtagesporen op de e*thirtheen-cranks
- Zeer beperkte autonomie bij stevig gebruik
Beoordeling van de testers
- Best getest
- Favoriet
- Prijs-kwaliteit
Meer info via https://mondraker.com