Test nieuw | Origine Théorème FS: de veelzijdige XC full-suspension

Door Adrien Protano -

  • Techniek

Test nieuw | Origine Théorème FS: de veelzijdige XC full-suspension

Twee jaar na de onthulling van de Naja, het eerste volledig geveerde model van het merk dat eenvoudig en toegankelijk moest zijn, presenteert Origine nu de Théorème FS. Dit nieuwe model is bedoeld voor XC en marathon en is verkrijgbaar in verschillende combinaties carbon en veerweg. We hadden de kans om al enkele ritjes te maken met deze nieuwkomer:

Waar Origine vooral bekend staat om zijn wegmodellen en zijn zeer populaire gravelbike Graxx, is het merk uit Noord-Frankrijk ook aanwezig in het mountainbiken. Tot nu toe bevatte de Origine-catalogus de Naja, een leuk en toegankelijk trailmodel, en de Théorème GT, een hardtail-model. Maar een lichte, prestatiegerichte full-suspension ontbrak nog.

Tot nu, want Origine presenteert eindelijk deze ontbrekende crosscountry full-suspension! Met zijn 29″-wielen, moderne geometrie en de keuze op het gebied van veerweg en carbon, is hij best aantrekkelijk. Laat ons er in dit stadium wel op wijzen dat de twee modellen die ons ter beschikking werden gesteld voor deze test geen productiemodellen zijn, maar pre-serie modellen. “Hoewel dit geen enkel verschil in het rijgedrag van de fiets zal impliceren, zullen bepaalde zaken in de afwerking verzorgder uitgevoerd worden op de productiemodellen”, vertelt het merk ons.

Frame

Zoals we je hebben uitgelegd toen de Graxx 3 werd uitgebracht, biedt het merk twee niveaus carbonvezels aan bij aankoop van een fiets, namelijk GTR of het goedkopere GTO.

  • De GTR-vezels zijn ontworpen voor prestaties en reactievermogen. Het GTR-frame is stijver, lichter en dynamischer.
  • De iets zwaardere GTO-vezels – met een verschil van ongeveer 150 gram – zijn veelzijdiger. De mix van iets zachtere vezels moet meer trillingen absorberen en toleranter en comfortabeler zijn tijdens lange uitstapjes, zelfs op een full-suspension. Het helpt ook om de prijs binnen de perken te houden.

Ongeacht de vezel is het frame van de Théorème FS gemaakt op basis van de ‘Unique Matrix Layup’-vormtechnologie die het merk heeft ontwikkeld op zijn GTR-modellen voor de weg. “De vellen carbon worden in één keer op de voorste driehoek geassembleerd rond één matrix. Er zijn geen verbindingspunten meer, geen residu, maar pure vezels zonder gebreken”, legt het merk uit.

Op de weegschaal wordt het Théorème-frame in GTR-carbon aangekondigd op 1712 gram (zonder schokdemper maar met laklaag en bouten), terwijl zijn naamgenoot met GTO-vezels ongeveer 150 gram zwaarder is. Ons testmodel in de downcountry-versie (120 mm veerweg, banden van 2.4″ en GTR-vezels) weegt iets meer dan 10 kilogram (10,35 kilogram), terwijl de 100 mm-versie zonder pedalen 9,9 kilogram weegt.

Het frame van deze Théorème is voorzien van een interne doorgang voor de kabels via de head set. De kabels worden niet door de voorste driehoek geleid, om kostbare grammen te besparen, maar de kanalen zijn wel standaard voorzien van geluiddempers om geluidsoverlast te voorkomen. Let ook op de aanwezigheid van een geïntegreerde stuurstop, die tot doel heeft te voorkomen dat het stuur het frame beschadigt bij een val.

Geometrie

De Théorème FS wordt gekenmerkt door een moderne en hedendaagse geometrie, zonder extreem te zijn. Op de versie met 120 mm veerweg vinden we een balhoofdhoek van 66,9°, een zitbuishoek van 75,3°, een liggende achtervork van 435 mm en een reach van 443,6 mm in maat M. Op de versie met 100 mm veerweg wordt de balhoofdhoek bijna een graad opener (67,8°), volgt de hoek van de zitbuis dezelfde logica (76,2°), terwijl de reach toeneemt tot 453 mm.

Veringen

De tweede keuze die het merk biedt, betreft de veerweg. In een tijd waarin debatten woeden tussen de superioriteit van 120 mm of 100 mm in crosscountry, heeft Origine ervoor gekozen om niet te kiezen! Het frame van de twee versies is in feite hetzelfde, het enige verschil zit in de ophanging (met een andere slag van de schokdemper maar een identieke afstand tussen de bevestigingspunten) en in de vork met grotere veerweg.

Op kinematisch vlak is de Origine Théorème FS uitgerust met een single pivot met een open achterdriehoek en rocker. Niets revolutionairs, aangezien we het al vonden op de vorige Scott Spark en consoorten, maar het is een architectuur die zichzelf al heeft bewezen! “We hebben met Rockshox en Suntour samengewerkt om een ​​specifieke instelling voor hun schokdempers te ontwikkelen die samenwerkt met onze kinematica”, voegt het merk uit Noord-Frankrijk toe.

Versies en prijzen

Het sterke punt van Origine ligt in de online configurator, waarmee je zowel de gewenste componenten als de lak van jouw keuze kunt selecteren. Zoals we al toonden in ons artikel over het bezoek aan het merk, worden de frames ongelakt afgeleverd in de fabriek, waar het lakken en monteren plaatsvindt. De catalogus biedt een verscheidenheid aan kleuren aan en tegen een kleine meerprijs is het zelfs mogelijk om een ​​kleur op maat te kiezen.

Met de configurator kan iedereen zijn configuratie personaliseren volgens zijn budget en voorkeuren.

Met de configurator kan iedereen zijn configuratie personaliseren volgens zijn budget en voorkeuren. We kunnen je nu al vertellen dat het toegangsticket rond de 3300 euro zal bedragen (GTO-frame, SLX-montage, Suntour-veringen en aluminium wielen), terwijl het meest high-end model met de duurste onderdelen op de configurator wordt aangeboden voor 8500 euro (de afmontage komt ongeveer overeen met wat je in dit artikel ziet).

Voor onze test bezorgde Origine ons een downcountry-georiënteerd model in GTR-vezels met een veerweg van 120 mm. Let op, iets hoger op de foto’s zul je inderdaad GTO zien staan op dit frame, maar het gaat wel degelijk om GTR-vezels zoals bij het model met 100 mm veerweg. De GTO-inscriptie is feitelijk uitsluitend op dit prototype aangebracht voor productiefoto’s. We zullen daarom geen commentaar kunnen geven op het verschil dat de verandering in carbonvezels met zich meebrengt op het terrein.

Anderzijds konden we de versies met verschillende veerweg wel met elkaar vergelijken, omdat we ook de mogelijkheid hadden om het model met een veerweg van 100 mm, met het oog op marathons, te testen.

De veerweg mag dan anders zijn, toch hebben deze twee modellen allebei de nieuwste vering van Rockshox met 3 standen. Om hier meer over te weten te komen, kan je dit artikel (her)lezen: Test nieuw | RockShox SID 2024: wanneer iets goeds toch nog beter wordt.

Onze twee testmodellen zijn ook uitgerust met de recente Sram AXS T-Type aandrijving (zie: Test | Sram Eagle AXS 2023: zonder gelijke).

In het onderstel huist wel een verschil. Het model met 100 mm veerweg is uitgerust met Prymahl Polaris C25 Pro EVO-wielen met 2.2″ brede Continental RaceKing-banden, terwijl het 120 mm-model profiteert van Prymalh C25 Pro-wielen en Hutchinson Kraken-banden van 2.4″.

Origine Théorème FS: de terreintest

Na de twee versies in detail te hebben vergeleken, is het tijd voor de terreintest! Origine legt ons uit dat er twee SAG-instellingen mogelijk zijn. Op 25% is de SAG optimaal wat betreft prestaties, reactievermogen van de ophanging en het vermogen om grote schokken te absorberen zonder van zijn traject af te wijken. Origine vervolgt: “Het is ook mogelijk om tot 30% te gaan om het plezier bergaf te maximaliseren en de tolerantie voor fouten te vergroten.”

Twee fietsen om te testen met een dubbele mogelijkheid om de SAG aan te passen, en dat allemaal in een paar dagen tijd vóór de release van de fiets … we weten wat te doen! Laat ons duidelijk zijn dat het hier om een eerste indruk gaat en geen duurtest. Deze eerste indruk zal ons de nodige aanwijzingen geven over het rijgedrag van de fiets, maar alleen een duurtest zal het mogelijk maken om nauwkeuriger over de kwaliteiten en gebreken te oordelen.

Voor een racegerichte XC-fiets kunnen we zelfs zeggen dat hij ronduit comfortabel is

Concreet reden we liever met 25% SAG, omdat dit de gevoeligheid van de achtervering niet leek te schaden. Voor een racegerichte XC-fiets kunnen we zelfs zeggen dat hij ronduit comfortabel is. En met 25% SAG blijven we wat hoger in de veerweg en is de fiets iets dynamischer bij het accelereren, wat beter bij het programma past.

Nog een opmerkelijk punt: de Théorème FS verbaasde ons vanaf de eerste pedaalslagen met zijn reactievermogen en dynamisme, zowel op de versie met 100 mm veerweg als op zijn grote broer. Naast het feit dat het een lichte fiets is, is het ook de kwaliteit van de koolstofconstructie die het mogelijk maakt om de juiste hoeveelheid stijfheid te bieden om het trappen zo efficiënt mogelijk te maken. Het is duidelijk dat de Théorème FS niet ultrastijf is, en dat is goed, want hierdoor is hij erg “levendig” onder de pedaalslagen.

Dit is duidelijk een karaktereigenschap die we tegenkomen wanneer we de beklimmingen van onze gebruikelijke testroutes aanvatten. De krachtoverdracht is glashelder en de Théorème FS klimt met gemak en comfort, zelfs in de weinige technische secties die meer tractie en precisie vereisen. De grip van het achterwiel is behoorlijk indrukwekkend, of het nu op de 100 of de 120 mm is.

Hier moeten we ook ons licht werpen op de bijdrage van de Rockshox-veringen met 3 posities, en in het bijzonder de tussenpositie genaamd “Pedal”. Deze positie laat toe om een oordeelkundig geremde compressie te verkrijgen voor technische beklimmingen of kleine, snelle singletracks waarbij je zowel moet trappen als een actieve vering moet behouden om de wielen aan de grond te houden.

Door deze zeer praktische tussenpositie kon ook de open modus geoptimaliseerd worden voor de afdalingen, zonder dat er compromissen nodig zijn. Met responsieve veringen die precies de juiste hoeveelheid veerweg verbruiken – niet te veel, niet te weinig – heeft het frame voldoende ruimte om zichzelf te onthullen. Doordat de Théorème FS makkelijk te plaatsen is, is hij een genot om te besturen in technische porties.

Als de 120 mm-versie letterlijk elk obstakel lijkt te kunnen overwinnen, hoeft de versie met de kortste veerweg zich nergens voor te schamen. Deze is uiteraard minder comfortabel en vereist meer tact en precisie in de ruwere passages, maar dankzij de kinematica kun je toch met een gerust hart aan de slag. Zorg er echter voor dat je op dit platform niet onder de 25% SAG komt, anders loop je het risico te maken te krijgen met een fiets die te stijf is.

Verdict

Ondanks een relatief korte testperiode wist de Origine Théorème FS ons te verleiden! Hoewel het frame op esthetisch vlak niet revolutionair is met een look die een gevoel van déjà vu geeft (hallo Spark van de vorige generatie), is het op de paden dat de full-suspension zijn eigen, zeer assertieve persoonlijkheid laat zien, en dat het inderdaad een fiets uit 2023 is! Met eersteklas dynamisme en prestaties zou je een fiets verwachten die moeilijk te besturen is als de helling omkeert … maar dat is niet het geval. De Théorème FS is, zowel met een veerweg van 120 mm als 100 mm, meer dan capabel en heeft genoeg in huis om je vertrouwen te geven in de meer technische gedeelten. Uiteindelijk leunen de twee versies van 100 en 120 mm behoorlijk dicht tegen elkaar aan, maar als we er maar één zouden moeten behouden, zou ons hart eerder naar het “downcountry”-model gaan, die capabeler en iets comfortabeler is op technisch gebied (vooral bergaf) zonder dat hij ons de indruk gaf op andere domeinen te straffen.

Meer info via www.origine-cycles.com

DoorAdrien Protano