Test | NoTubes Crest S1 - Asterion XC29: "Een upgrade zonder je te ruïneren? Leve aluminium!"

Techniek
21 January 2019 — Olivier Béart
Het is een torenhoog cliché maar we herhalen het nog maar eens, indien je je fiets een upgrade wilt geven zijn de wielen een van de eerste dingen om eventueel te vervangen. Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van carbon en dit materiaal weet ook alle aandacht naar zich toe te trekken, omdat het meestal in dit materiaal is dat er veel nieuwigheden opduiken. Wij waren echter benieuwd of we voor een som van 500 à 600 euro goede aluminium wielen zouden vinden die een upgrade betekenen voor fietsen uit het instap- of middensegment. We namen de proef op de som met een dubbeltest van de NoTubes Crest S1, met een prijskaartje van 499 euro, en de Asterion XC29 met een adviesprijs van 599 euro.

Iedereen mag dan wel de mond vol hebben over carbon, maar niet iedereen kan zomaar 1000 of 1500 euro of meer spenderen aan nieuwe wielen. Dit wil echter niet zeggen dat je je wielen met een kleiner budget geen upgrade kunt geven, want er bestaan alternatieven.

Behalve enkele uitzonderingen zijn aluminium velgen heer en meester in de categorie onder de 1000 euro. Zelfs rond de 500 à 600 euro zijn er al interessante dingen te vinden, zoals we in onze dubbeltest van de NoTubes Crest S1- en de Asterion XC29-wielen zullen zien. Beide wielsets doen het met een klassieke montage en op de weegschaal breken ze absoluut geen records (we kunnen niet alles hebben), maar kwalitatief zijn ze wel. Hun inbreng zou dan ook meteen voelbaar moeten zijn op fietsen in de prijscategorie van 1500 tot 3000 euro, een categorie die vaak is uitgerust met correcte wielen die echter dikwijls te zwaar zijn en aan de lopende band gemonteerd worden zonder er bijkomende zorg aan te besteden. Het zijn die wielen die vaak de oorzaak zijn dat je niet volop kunt profiteren van de intrinsieke kwaliteiten van de fiets waarin je geïnvesteerd hebt. Er is dus nog marge voor verbetering en daarom hebben wij de twee bovengenoemde modellen eens onder de loep genomen. Beide wielsets zijn bedoeld voor een gebruik in XC/Marathon/Sportieve tochten.

Klik in het menu hieronder voor het vervolg van deze test>>>