World Cup MTB 2023: geen plaats voor Valkenburg in definitieve kalender!

Door Léo Kervran -

 • Sport

World Cup MTB 2023: geen plaats voor Valkenburg in definitieve kalender!

Na maandenlang in het ongewisse te blijven over de toekomst van de World Cup MTB, heeft de UCI vandaag dan toch eindelijk de definitieve kalender voor 2023 onthuld! Valkenburg hoort daar niet langer bij en verder valt een gigantisch festival in de Franse Haute-Savoie op, waar alle disciplines gedurende tien dagen de revue zullen passeren.Een overzicht:

Half augustus onthulde de UCI een eerste concept van de kalender voor de wereldbeker MTB 2023, maar enkele locaties – vooral de Franse – moesten toen nog bevestigd worden.Vervolgens was er de aankondiging van een nieuwe World Cup XC Marathon (lees: World Cup MTB krijgt gevulder programma) en vervolgens van een World Cup Enduro. De wens van Discovery om al deze disciplines in eenzelfde locatie samen te brengen deed hier en daar wat wenkbrauwen fronsen, want niet overal zou het mogelijk zijn om zoveel mensen en evenementen te huisvesten. En dus ziet de definitieve kalender er net iets anders uit, met als grootste verrassing dat het Nederlandse Valkenburg niet langer op de kalender staat.

En Valkenburg – voorzien in mei – is niet de enige wedstrijd die van de kalender verdwijnt, ook het Canadese Whistler – dat een manche van de World Cup Enduro zou organiseren – is er niet langer bij. Maar niet getreurd, we zien ze volgens de UCI later wel weer. Volgens het persbericht wordt Valkenburg uitgesteld tot 2024 terwijl de UCI over Whistler weet te vertellen “dat ze een sterke relatie hebben met deze bestemming en hopen er in de toekomst een UCI Mountain Bike World Cup te kunnen organiseren.”Uit wat we hebben vernomen, zou het kunnen dat geplande werken aan de skiliften van het resort aan de basis liggen van deze beslissing. Een reden voor de verschuiving van Valkenburg werd niet meegedeeld, al ging het in de wandelgangen al een tijdje rond dat er een verschuiving in de lucht hing.

Het wereldbekerseizoen gaat eind maart van start met twee endurowedstrijden op rij in Australië, in Maydena op 25 en 26 maart en in Derby op 1 en 2 april.Derby is gekend omdat de EWS er in 2017 en 2019 al neerstreek, maar Maydena is een nieuwkomer op de internationale kalender.

Na een pauze van enkele weken is het de beurt aan de XC-renners die met de klassieker in het Tsjechische Nove Mesto na Morave hun wereldbeker zullen openen. In het weekend van 12 tot 14 mei staan er niet enkel XCO- en XCC-wedstrijden op het programma, ook de nieuwe World Cup XC Marathon kent hier zijn primeur!

Drie weken later zijn het de marathon- en endurorijders die in het Italiaanse Finale Ligure verwacht worden (3 en 4 juni). Het Italiaanse dorp is vooral gekend als Mekka voor de endurorijders, maar het heeft ook een lange geschiedenis met de overbekende 24-uurs wedstrijd. Deze dubbele World Cup is dan ook een knipoog naar de geschiedenis van de site!

Juni is overigens de best gevulde maand van de kalender, want elk weekend vinden er wel enkele wereldbekerwedstrijden plaats. Op 9 en 10 juni is dat het geval in Lenzerheide (XCC, XCO en DH), terwijl Leogang een week later een van de grootste events van het jaar mag verwelkomen. In het Oostenrijkse skistation komen volgende disciplines aan bod: XCC, XCO, DH, enduro en e-enduro.

Daarna gaat het terug naar Italië, eerst voor de World Cup Enduro en e-Enduro op de spectaculaire trails van Val di Fassa (24-25 juni) en zeven dagen later een paar kilometer verderop voor de World Cup XCO, XCC en DH in Val di Sole (30 juni tot 2 juli).

Na een lange zomerse break wordt de wereldbeker eind augustus hervat in Vallnord (Andorra) waar van 25 tot 27 augustus gestreden wordt in XCC, XCO en DH. Een week later ontmoeten de downhillers de endurorijders aan de andere kant van de Pyreneeën, in het Franse Loudenvielle (1-3 september). Voor de downhillers wordt dit een kennismaking met een nieuwe piste.

Vandaar trekken we naar de Franse Alpen voor wat het grootste event van het seizoen moet worden. Van 7 tot 17 september ontvangen de Haute-Savoie en de skistations van de Portes du Soleil tien dagen lang alle wereldbekerdisciplines! Het eerste weekend krijgen we in Les Gets de XCC, XCO en DH te zien, het weekend erna gevolgd door marathon in Morzine en Enduro en e-Enduro in Châtel.

De traditionele Amerikaanse toernee sluit de World Cup MTB 2023 in stijl af. Daarvoor trekt men naar het Amerikaanse Snowshoe (28 september tot 1 oktober) voor XCO, XCM en DH en naar het Canadese Mont-Sainte-Anne voor de grote finale in XCC, XCO en DH (6 tot 8 oktober).

Wedstrijden voor amateurs?

De overdracht van de organisatierechten voor de World Cup door de UCI aan Warner Bros.Discovery had de vrees kunnen wekken voor een elitisering van de sport, maar het vandaag gepubliceerde persbericht stelt ons gerust met betrekking tot de enduro en de marathon: ook amateurs zijn tijdens deze events welkom!

Concreet: “Alle vier de manches van de World Cup XCM zullen een open categorie kennen, wat betekent dat er geen pre-kwalificatievereisten zijn om deel te nemen. In enduro bieden zes van de zeven locaties amateurwedstrijden aan. Dit zijn Maydena, Derby, Finale Ligure, Val di Fassa Trentino, Loudenvielle en Châtel/Morzine. Alle traditionele enduro-manches leveren UCI-punten op, waardoor de best geplaatste rijders worden beloond met de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de elite-wedstrijden.”

Overzicht kalender World Cup MTB 2023

Marathon:

 • 12-14 mei: Nové Město na Moravě (Tsjechië) – samen met XCC en XCO
 • 3-4 juni: Finale Ligure (Italië) – samen met Enduro
 • 7-17 september: Les Gets / Châtel / Morzine (Frankrijk) – samen met XCC, XCO, Enduro en DH
 • 28 september – 1 oktober: Snowshoe (USA) – samen met XCC, XCO en DH

Enduro:

 • 25-26 maart: Maydena (Australië) – Nieuw
 • 1-2 april: Derby (Australië)
 • 3-4 juni: Finale Ligure (Italië) – samen met Marathon
 • 15-18 juni: Leogang (Oostenrijk) – samen met XCC, XCO en DH
 • 24-25 juni: Val di Fassa (Italië)
 • 1-3 september: Loudenvielle (Frankrijk) – samen met DH
 • 7-17 september: Les Gets / Châtel / Morzine (Frankrijk) – samen met XCC, XCO, Marathon en DH

Crosscountry (XCC / XCO):

 • 12-14 mei: Nové Město na Moravě (Tsjechië) – samen met Marathon
 • 9-11 juni: Lenzerheide (Zwitserland) – samen met DH
 • 15-18 juni: Leogang (Oostenrijk) – samen met Enduro en DH
 • 30 juni – 2 juli: Val di Sole (Italië) – samen met DH
 • 23-27 augustus: Vallnord (Andorra) – samen met DH
 • 7-17 september: Les Gets / Châtel / Morzine (Frankrijk) – samen met Marathon, Enduro en DH
 • 28 september – 1 oktober: Snowshoe (USA) – samen met Marathon en DH
 • 6-8 oktober: Mont-Sainte-Anne (Canada) – samen met DH

Downhill:

 • 9-11 juni: Lenzerheide (Zwitserland) – samen met XCC en XCO
 • 15-18 juni: Leogang (Oostenrijk) – samen met XCC, XCO en Enduro
 • 30 juni – 2 juli: Val di Sole (Italië) – samen met XCC en XCO
 • 23-27 augustus: Vallnord (Andorra) – samen met XCC en XCO
 • 1-3 september: Loudenvielle (Frankrijk) – samen met Enduro
 • 7-17 september: Les Gets / Châtel / Morzine (Frankrijk) – samen met XCC, XCO, Marathon en Enduro
 • 28 september – 1 oktober: Snowshoe (USA) – samen met XCC, XCO en Marathon
 • 6-8 oktober: Mont-Sainte-Anne (Canada) – samen met XCC en XCO

De wereldkampioenschappen MTB vinden volgend jaar plaats tussen 3 en 13 augustus in en rond het Schotse Glasgow. Het gaat om de eerste uitgave van een groot ‘wielerfestival’ waarvan het de bedoeling is dit om de vier jaar te organiseren. In 2023 staan er 13 disciplines op het programma (lees: Glasgow en Schotland verwelkomen in 2023 het WK Cycling met 13 disciplines!), in 2027 in de Franse Haute-Savoie zijn er dat zelfs 19 (lees: Super WK Cycling 2027 gaat door in de Franse Haute-Savoie)!

DoorLéo Kervran