BAMS 2023 | La Chouffe Marathon: het einde van de wapenstilstand

Sport
22 August 2023 — Christophe Bortels
Na een zomervakantie van twee maanden was het afgelopen zondag eindelijk tijd om de Belgian Ardennes Marathon Series te hervatten! De Chouffe Marathon, een evenement van 95 kilometer in Achouffe, nabij Houffalize, lanceert een blok van drie wedstrijden in slechts één maand tijd.  

8u30 zondag 20 augustus: de zon schijnt boven het kleine dorpje Achouffe, het is al zacht maar nog steeds rustig … Over een uur zal het aan de startlijn bruisen van de opwinding, aangezien er meer dan 400 deelnemers hebben ingeschreven voor de 95 km, en evenveel op de 65 km die een half uur later vertrekt.

En hier zijn we dan, een klein uurtje later aan de startlijn. Vooraan herkennen we de gezichten van Simon Grégoire, die dit jaar al de Ardennes Trophy won, en diens teamgenoot Sébastien Carabin, maar ook van Thomas Sprengers, winnaar van de Hard’n Marathon in mei, Kevin Panhuyzen, die de vorige manche van de BAMS – de Raid des Hautes Fagnes – had gewonnen, Joris Massaer, de Nederlanders Bas Peters en Erwin Bakker, enz. Kortom, met uitzondering van Europees kampioen Wout Alleman, Frans Claes, Hans Becking en Jasper Ockeloen hebben we de beste Belgische en Nederlandse marathonrenners aan de start staan van deze Chouffe Marathon!

9u30, we zijn vertrokken voor 95 kilometer en ruim 2600 meter hoogteverschil. Zoals gewoonlijk zorgt een mooie brede klim ervoor dat het peloton vanaf de start wordt uitgerekt om de deelnemers langzaam richting het legendarische XC-circuit van Houffalize te leiden.

Na amper tien kilometer rijdt er al een groep van negen renners aan de leiding.

De meeste kandidaatwinnaars zijn aanwezig: Thomas Sprengers, Joris Massaer, Sébastien Carabin, de drie Giant-teamrijders Kevin Panhuyzen, Bas Peters en Thom Bonder, maar ook Erwin Bakker, Owen Valcke en de jonge William Graff – nog junior en wiens vader La Hallonienne organiseert – die zichzelf voor het eerst komt testen op een “echte” lange afstand van de BAMS.

Het eerste deel van de wedstrijd is zwaar en biedt geen moment rust.

En de schade is bij velen al groot. Simon Grégoire (rechts) viel twee keer in de eerste 10 kilometer en telt al 8 minuten achterstand op de leiders, terwijl Erwin Bakker (links) het slachtoffer wordt van een lekke band toen hij vlak daarvoor aan de leiding reed. Hij moet er de brui aan geven.

Elk BAMS-evenement heeft zijn uitzichtpunt. Bij de Chouffe Marathon is dat dit weelderige panorama over de samenvloeiing van de twee Ourthes, vlak bij het dorp Engreux. We kunnen er niet aan weerstaan om er elk jaar terug te keren, zelfs als dat betekent dat je telkens hetzelfde beeld vastlegt …

Er is een koers binnen de koers die voor ons vaak moeilijk te volgen is, maar deze keer hebben we de passage van Joyce Vanderbeken, die aan kilometer 23 de wedstrijd bij de vrouwen leidt, niet gemist. Zou ze op weg zijn naar een vijfde opeenvolgende overwinning in dit seizoen van de BAMS?

Een marathon duurt lang voor de deelnemers, maar ook voor de volgers die vaak vele kilometers over bochtige en kleine wegen rijden (en soms fietsen!) om op behoorlijk afgelegen plekken te komen.

Over prachtige plekken gesproken, hier is er een die niet zou misstaan als special in een enduro! Het lijkt er niet op, maar het is best moeilijk met de rotsen en een mooi tapijt van wortels, allemaal verborgen achter een scherpe bocht en wachtend op één ding: de renners in de fout duwen. Voor sommigen is deze passage geen probleem, anderen gaan er bij liggen en weer anderen spelen liever op safe en gaan te voet.

We zijn aan kilometer 53, iets over de helft dus, en er moet vooraan iets gebeurd zijn, want de kopgroep heeft geen staart en … kop meer. Junior William Graff rijdt nu alleen aan de leiding, één minuut later gevolgd door het duo Tijl Pauwels/Kryspin Pyrgies. Waar zijn alle favorieten plots?!

Daar zijn ze eindelijk, twee minuten na William Graff. We herkennen Kevin Panhuyzen, Joris Massaer, Sébastien Carabin, Robin Ferket, Arthur Courtois en ook Simon Grégoire die is kunnen terugkeren na alle ellende aan het begin van de wedstrijd.

De verklaring krijgen we iets later: de kopgroep maakte een fout bij een splitsing in het eerste derde van het evenement, en William Graff – die toen iets achterop reed – ging wel de goede kant op. Hij bevindt zich dus zonder het te weten aan de leiding en begrijpt dit pas wanneer hij het gezelschap krijgt van de openingsquad … Dit is ook de reden waarom Simon Grégoire kon terugkeren. We zijn nu bij kilometer 67 en Graff rijdt nog steeds alleen voorop!

Anderhalve minuut later zijn Kevin Panhuyzen en Joris Massaer de eerste achtervolgers, zij hebben de Belg Tijl Pauwels en de Pool Kryspin Pyrgies bij de lurven gevat en achtergelaten. Terwijl ze een verwoede achtervolging inzetten, proberen ze de wedstrijd in te schatten. “Wie rijdt er aan de leiding?” roept een verbaasde Joris Massaer ons toe.

We maken een kleine omweg naar deze leuke en technische singletrack nabij Houffalize. Maar niet te lang, want we willen de kop van de wedstrijd nog een laatste keer zien vooraleer we naar de finish snellen.

Nog een tiental kilometer naar de streep en het is nog steeds William Graff die aan de leiding rijdt. Zijn voorsprong is wel geslonken tot één minuut. Dat is veel en weinig tegelijk. Zal hij kunnen standhouden tot de finish?

De laatste 500 meter van het parcours zijn heerlijk, maar er is nog een kleine knik en een bocht naar beneden die listig kan zijn om te nemen als je 95 km in de benen hebt en niet langer helder bent.

Wat moest gebeuren, gebeurde: Kevin Panhuyzen weet op de laatste grote klim, een paar kilometer voor de finish, het gat te dichten op William Graff. Panhuyzen neemt de laatste bocht net dat tikkeltje beter en wint de sprint uiteindelijk met een half wiel voorsprong!

Kevin Panhuyzen tekent zo voor zijn tweede opeenvolgende overwinning in de BAMS. Voor William Graff werd zijn eerste deelname bij de groten een intrede langs de grote poort en Joris Massaer maakt het podium compleet en is tevens de beste bij de Masters 1.

De feiten van de race zorgden ervoor dat de Pool Kryspin Pyrgies een mooie 4de plaats behaalde, en Simon Grégoire deed er goed aan niet op te geven na zijn valpartijen aan het begin van de race, aangezien hij na een spectaculaire comeback op de 5de plaats eindigde.

Robin Ferket werd 6de en eerste belofte, Thijs Huygen 7de (links), Sébastien Carabin 8ste (rechts), Rick Van der Sande 9de en Tijl Pauwels 10de. Bij de Masters 2 ging de zege naar Bas Peters (14de) en Rony Vandael was de beste bij de Masters 3 dankzij zijn 60ste plaats overall.

Er waren vandaag wel meer renners die sporen droegen van een val.

Bij de vrouwen ging de zege natuurlijk naar Joyce Vanderbeken die zoals gezegd haar vijfde opeenvolgende overwinning in de BAMS boekte dit seizoen!

Op de foto bovenaan zien we het scratch-podium van de 95 km met William Graff (2de), Kevin Panhuyzen (1ste) en Joris Massaer (3de). De 65 km (foto linksonder) werd gedomineerd door de beloften Theo Dermarcin (1ste), Brian Schouteden (2de) en Anthony Franquet (3de). Alicia Franck (foto rechtsonder) was bij de vrouwen de beste op de kortste van de twee afstanden van de dag.

De leiders van de BAMS na vijf van de acht manches van dit seizoen: Joris Massaer (Masters 1), Kris Henderieckx (Masters 2), Joyce Vanderbeken (Dames Masters), Kimberly Peeters (Dames Elites), Rony Vandael (Masters 3) en Robin Ferket (Beloften). Thomas Sprengers, de leider bij de elites, is afwezig op deze foto.

Op 9 en 10 september zijn we er weer, met de Grand Raid Godefroy in Bouillon waar naast de marathon ook enduro en gravel op het programma staat.

Volledige uitslagen