Best of | World Cup MTB 2021 Nové Město: vers bloed op komst!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | World Cup MTB 2021 Nové Město: vers bloed op komst!"

Met Albstadt en Nové Město in de boeken, ligt het eerste luik van de World Cup MTB 2021 al achter ons. Aan de geschiedenis kan niets meer veranderd worden en voor velen is het nu nagelbijtend wachten tot er witte rook uit de schoorstenen blaast in verband met de olympische selecties. De winnaars kunnen met een gerust hart die beslissingen afwachten, de verliezers zullen diep vanbinnen al wel aanvoelen waar ze in juli aan toe zijn. Tokio is echter voor later, eerst blikken we nog een laatste keer terug op een – op sportief vlak – fantastisch weekend in de Tsjechische bossen van Nové Město na Moravě.

Wedstrijden zonder publiek zijn het nieuwe normaal in coronatijden, al kunnen we er maar niet aan wennen. Nooit gedacht dat we het schreeuwerige getoeter van vuvuzela’s (geef toe, lang geleden dat je die naam nog gehoord hebt) tegen onze trommelvliezen zo zouden missen. Of het geluid van koeiebellen en kettingzagen dat samen met het applaus als een golf door het bos rolt en zo de komst van de renners aankondigt.

Wat zouden onze ogen weer graag toeschouwers aanschouwen die zijn uitgedost in de grootste kakofonie die je je maar kan inbeelden

En oh, wat hebben we een heimwee naar bomvolle tribunes die staan te daveren op hun poten van de uitzinnige menigte. En wat zouden onze ogen weer graag toeschouwers aanschouwen die zijn uitgedost in de grootste kakofonie die je je maar kan inbeelden. Van zodra het weer kan, zullen we ons met veel plezier op de eerste rij laten platdrukken. Tot dan moeten we ons echter opwarmen aan andere zaken. De komst van vers bloed in het mountainbiken bijvoorbeeld. En het zijn twee 21-jarigen die het verdienen om het meest in de schijnwerpers geplaatst te worden.

De winnaars

Loana Lecomte moet zichzelf de laatste weken al meermaals in de wangen geknepen hebben. Vorig jaar was er de eerste (verrassende) winst in Nové Město, dit jaar stond ze voor de moeilijke taak om te bevestigen. Met winst in Albstadt en Nové Město is ze daar met brio in geslaagd.

Lecomte streelde de pedalen in Nové Město, daar waar de anderen leken te harken. Met sprekend gemak reed ze weg van haar concurrentes en dat leverde haar een uitzonderlijke statistiek op: dit seizoen reed ze na elke ronde die er in de wereldbeker XCO – Albstadt en Nové Město – werd gereden, aan de leiding over de finish. Solo! Van haar mag dit sprookje ongetwijfeld nog wel even aanhouden.

Tom Pidcock is natuurlijk al lang geen onbekende meer voor iedereen die de laatste jaren de wielersport van nabij gevolgd heeft. De jonge Brit schitterde eerder al in het veld en op de weg, met onder meer winst in Parijs-Roubaix en de Baby Giro bij de beloften. Sinds dit jaar legt hij bij de elites iedereen het vuur aan de schenen, en net als Mathieu van der Poel doet hij dat meteen in drie disciplines.

Bij Mathieu van der Poel heeft het bloed, zweet, tranen en drie seizoenen gekost om Nino Schurter eindelijk van zijn troon te verjagen, Tom Pidcock had voldoende aan twee wedstrijden. De jonge Brit voelt zich duidelijk als een vis in het water op de mountainbike en schonk zijn land in Nové Město na 27 jaar (wie kent Gary Ford nog?) eindelijk nog eens een zege in de World Cup MTB. Hoe de (verre) toekomst van Pidcock in het mountainbiken eruitziet, daar hebben we het raden naar, maar dit jaar zouden we hem nog wel aan het werk moeten zien in de wereldbeker – het gerucht gaat dat hij zou starten in Leogang – en op de Olympische Spelen.

Die deelname aan de OS hing aan één strohalm vast: niet de prestaties van Pidcock zelf, maar wel die van de Roemeen Vlad Dascalu. Groot-Brittanië had voor Tokio immers nog geen startbewijs in het mountainbiken, enkel wanneer Roemenië en Slovakije haasje-over zouden spelen in de UCI-ranking, zou het eerstvolgende ticket (van de twee tickets die verdeeld werden na het WK bij de beloften U23 in 2019) naar Groot-Brittanië gaan. Vlad Dascalu – in 2019 nog eindwinnaar van de wereldbeker bij de beloften – kende de nodige pech in Nové Město maar de renner van Trek-Pirelli wist zich toch in de vereiste top 24 te hijsen, hij werd 17de.

Indien Tom Pidcock officieel een ticket voor Tokio beet heeft, mag ene Peter Sagan een kruis zetten over zijn olympische aspiraties. Al betwijfelen we of de Slovaak net als in Rio met een plannetje in zijn hoofd zat …

En omdat de twee Slovaken – Matej Ulik en Martin Haring – te weinig punten konden sprokkelen, lijkt het erop dat Pidcock op zijn beide oren mag slapen, al wachten we voor de zekerheid de officiële UCI-ranking nog even af die dinsdag bekend wordt gemaakt. Indien dit alles bevestigd wordt, wil dit wel zeggen dat ene Peter Sagan een kruis mag zetten over zijn olympische aspiraties. Al betwijfelen we of de Slovaak net als in Rio met een plannetje in zijn hoofd zat …

De ‘geklopten’

Mathieu van der Poel heeft gevochten als een leeuw, maar er was er eentje te sterk. De Nederlander voelt zich op het circuit van Nové Město beter in zijn sas dan op dat van Albstadt en liet dat ook duidelijk merken. Het was Van der Poel die meteen van bij de start de forcing voerde.

Meegaan met Pidcock was echter te hoog gegrepen en dus weet Van der Poel wat te doen richting Tokio. De ogen van de Nederlander zijn vanaf nu voor even weer op de weg gericht, al zal de mountainbike hem wel vergezellen op stage. De eerstvolgende MTB-wedstrijd van Mathieu zou in principe op de … Olympische Spelen zijn.

Nog iemand met een strijdershart is de Zwitser Mathias Flückiger. Altijd vooraan te vinden, maar zelden mag hij met de overwinningsbeker naar huis. Flückiger opereert immers al heel zijn loopbaan in de schaduw van de twee grootste mountainbikers aller tijden: de ondertussen gestopte Julien Absalon en zijn landgenoot Nino Schurter. Met zijn goede prestaties in Albstadt en Nové Město heeft hij zichzelf echter in een ideale uitgangspositie gezet om van de eindzege in de wereldbeker een doel te maken. Het is hem in ieder geval gegund!

Amerika zendt zijn dochters uit. Naast Kate Courtney moeten we vanaf nu ook stevig rekening houden met Haley Batten. De Amerikaanse kan een indrukwekkend lijstje voorleggen na deze seizoensstart: het begon met een 11de plaats in de XCC van Albstadt, gevolgd door een 3de in de XCO van datzelfde Duitse oord en een 1ste (XCC) en 2de plaats (XCO) in Nové Město. Ook Batten is een eerstejaarselite en met haar 22 lentes slechts een jaartje ouder dan Lecomte (en Pidcock)!

Helemaal van Down Under komt Rebecca McConnell. ‘Bec’ – voor haar huwelijk met Daniel McConnell beter gekend onder haar meisjesnaam Henderson – werd knap derde in Nové Město.

Frankrijk, Groot-Brittanië, Amerika, Australië, Nederland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Tsjechië, … in de top tien van de vrouwen en de mannen tellen we negen verschillende nationaliteiten. Krijgen we binnenkort – na de betreurde Burry Stander – weer een Zuid-Afrikaan op het podium? In Nové Město lukte het nog net niet, Alan Hatherly werd er zesde.

Evie Richards heeft die podiumplek al beet: de Britse werd vijfde.

Nino Schurter houdt niet van de regen en de regen is de Zwitser niet goedgezind. Het lijkt wel of de weergoden af en toe willen zeggen dat het welletjes is geweest en daarom Nino het leven extra zuur willen maken. In Nové Město is het hen alvast gelukt om de recordjacht van Nino voorlopig te stoppen en dus jaagt de Europese kampioen het absolute record van Absalon nog altijd na. Het ontbreekt hem nog aan één zege! Schurter werd ‘pas’ zevende in ‘zijn’ Nové Město. In de negen wedstrijden die hier tussen 2011 en 2019 plaatsvonden, eindigde de Zwitser nooit buiten de … top twee!

Van de hemel naar de ‘hel’, zo kunnen we de voorbije week van Victor Koretzky omschrijven. In Albstadt gooide de Fransman het juk van zich af door voor het eerst in zijn carrière een World Cup MTB achter zijn naam te schrijven, in Nové Město zat het allemaal tegen. Door mechanische problemen eindigde hij pas als 24ste. Weg leiderstrui!

Geblutst en gebuild stond Pauline Ferrand-Prévot (check haar Instagram voor de foto’s) zondag, na haar crash in de shorttrack, aan de start van de crosscountry. Toch wist de Française de schade te beperken: PFP werd vierde. Zondag was het de beurt aan Kate Courtney om te crashen. De Amerikaanse brak daarbij een remhendel, reed ook nog eens lek en ging met een 41ste plaats huiswaarts. Het kan niet alle dagen champagne zijn …

Nog geklopten: Henrique Avancini – lang geleden dat de Braziliaan zo onzichtbaar was – Simon Andreassen, Lars Forster, Maxime Marotte, Gerhard Kerschbaumer, Laura Stigger, Jenny Rissveds, …

Straffe Belgen en Nederlanders

Het ging quasi onopgemerkt voorbij, maar de Belg Pierre de Froidmont leverde in Nove Mesto een van zijn beste prestaties ooit. Bij de beloften liet hij af en toe wel al flitsen zien van zijn kunnen, sinds zijn overstap naar de elites verliep het allemaal wat moeizamer. Ook pech lag vaak op zijn weg. Het resultaat, 25ste, mag dan misschien niet zo spectaculair lijken, maar wanneer je weet dat hij als 86ste aan de wedstrijd begon, krijg je een ander verhaal. Hopelijk kan de jonge Waal de komende maanden verder opschuiven op de ranking.

‘Alles mag, niks moet’ is het motto van Anne Terpstra op haar FB-pagina. Een negende plaats is niet niks, maar de verwachtingen lagen toch iets hoger na haar twee tweede plaatsen vorig jaar. Maar met teammaatje Nicole Koller, die 11de werd, maakte ze er toch een leuke dag van.

In 2019 had Anne Tauber de zege in Nové Město voor het grijpen tot een kleine fout haar droom deed uiteenspatten. Zo dicht als toen kwam ze sindsdien niet meer bij een zege in de wereldbeker, maar na haar tiende plaats mag ze de komende wedstrijden weer hoger mikken.

In tegenstelling tot vorig jaar lag er dit jaar geen hoofdrol weggelegd voor Milan Vader, de Nederlandse kampioen werd 14de. Ook voor Ceylin del Carmen Alvarado (32ste), Githa Michiels (33ste), Sophie von Berswordt (37ste), Lotte Koopmans (46ste), Jens Schuermans (34ste), Daan Soete (57ste), Sam de Nijs (116de,) Rob Vanden Haesevelde (127ste) en Wim de Bruin (133ste) waren er dit keer enkel bijrollen weggelegd.

Het is nog koffiedik kijken wie er begin juni in Leogang opnieuw bij zal zijn, Mathieu van der Poel alvast niet. Wat wel al vaststaat is dat Vojo, behoudens materiaalpech, wel weer van de partij zal zijn!

De uitslagen van de World Cup MTB 2021 in Nové Město: Shorttrack – U23 – Elite vrouwen – Elite mannen

Door Jan Geys