Best of | World Cup MTB Nove Mesto: ”Hopelijk is dit nog maar het begin!”

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | World Cup MTB Nove Mesto: ”Hopelijk is dit nog maar het begin!”

Het stond in de sterren geschreven dat Mathieu van der Poel op een dag een wereldbeker MTB zou winnen, net zoals het in de sterren geschreven staat dat ook Anne Tauber er op een dag eentje zal winnen. Eerstgenoemde maakte in het Tsjechische Nove Mesto zijn droom waar, laatstgenoemde moet nog even in de wachtkamer. Vreugde en verdriet zijn dan ook de rode draad in deze fotospecial van de tweede wereldbeker crosscountry 2019.

Als het een troost mag zijn voor Anne Tauber, ook wonderboy Mathieu van der Poel heeft er drie jaar ontzettend hard voor moeten vechten om eindelijk die felbegeerde overwinning op zak te steken. Een aanval van tien seconden – al ging daar een slopende wedstrijd van ruim 1u15 aan vooraf – was voldoende om Nino Schurter in de slotronde achter te laten en niet meer om te kijken.

Anne Tauber is nog maar aan haar tweede seizoen bij de elites bezig en dus spreekt de tijd in haar voordeel. Maar dat verzacht de bittere pil die ze in Nove Mesto moest slikken natuurlijk amper. Een foute inschatting in de slotronde en ze zag de overwinning alsnog uit haar handen glippen.

Misschien moet ze net als Carlos Coloma deze quote in haar gedachten prenten: ‘Stay hungry, stay foolish’, of blijf jezelf pushen en probeer dingen te bereiken waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is.

Het had nochtans wat geweest, een dubbel succes in de wereldbeker voor Nederland. Waar MVDP na 13 jaar Nederland bij de elite-mannen eindelijk nog eens winst in een wereldbeker heeft geschonken, wacht men in Nederland (net zoals in België) nog steeds op de eerste vrouwelijke zege in de wereldbeker crosscountry!

Van der Poel was alvast dolblij met zijn zege en schreeuwde op zijn sociale media uit dat dit hopelijk nog maar het begin is. Dat belooft! Maar het vervolg zal nog even moeten wachten, want het staat al vast dat we in Vallnord en Les Gets een andere winnaar zullen krijgen. Van der Poel schrapte beide wedstrijden immers van zijn programma, net zoals het nationaal kampioenschap op de weg, waar hij zijn titel dus niet zal verdedigen. Dat is de keerzijde van zijn gulzigheid om drie disciplines te combineren en ook al trekt iedereen aan zijn mouw om toch maar te starten, toch betekent dit dat er soms moeilijke keuzes moeten gemaakt worden. Gelukkig is Mathieu niet gek te krijgen en volgt hij zijn eigen weg.

Maar daardoor gooit hij wel een mogelijke eindzege in de wereldbeker MTB te grabbel, een klassement dat hij voorlopig aanvoert met 200 punten voorsprong op Mathias Flückiger. Voor de concurrentie ligt daar een kans die ze zeker niet zullen laten liggen. Hoe zijn mountainbikeseizoen er de rest van het jaar dan wel zal uitzien, weten we nog niet. Vermoedelijk zien we hem ergens eind juli of begin augustus opnieuw in actie ter gelegenheid van het Europees kampioenschap of de wereldbekers in Val di Sole en Lenzerheide.

Tranen van vreugde en verdriet

Waar vreugde is, is ook steeds verdriet of ontgoocheling, zeker in competitieverband. En dat was in Nove Mesto niet anders. Zo heerste er bij Scott-Sram na afloop een dubbel gevoel. Enerzijds mocht het team dankzij Kate Courtney een nieuwe overwinning in de boeken noteren …

… anderzijds was er de ontgoocheling voor het verlies van Nino Schurter. Al had die na afloop geen moeite om toe te geven dat Van der Poel gewoon te sterk was.

Yeah, I did it again!

Het liep niet van een leien dakje voor Kate Courtney, maar aan het eind van een bewogen wedstrijd was het toch weer zij die de bloemen in ontvangst mocht nemen. Een lekke band vroeg in de wedstrijd dwong haar tot achtervolgen en als enige leek ze in staat om de kloof met Anne Tauber te dichten. Toen Tauber een cruciale fout maakte en viel, lag de weg voor de wereldkampioene wagenwijd open …

De volgende voor wie de champagne bitterzoet smaakte, is Rebecca McConnell (of Henderson, zoals haar meisjesnaam luidt). Niet dat het podium nieuw is voor McConnell, maar tot hiertoe lukte het haar nog niet wat ze bij de U23 wel kon: een wereldbeker winnen. Straffer nog, in 2013 was ze ook de beste in de eindstand van de world cup MTB bij de U23.

Staat de ploegmate van Githa Michiels op haar 27 dan eindelijk voor de grote doorbraak? Ze is alvast goed op weg met een achtste plaats in Albstadt en een tweede in Nove Mesto.

Foto copyright Michal Cerveny

De Canadese Haley Smith was dit weekend de minst gekende naam op het podium. Op haar 25 mocht ze voor het eerst in haar carrière van dat podium proeven in een wereldbekermanche, Smith werd derde.

Op de plaatsen vier en vijf eindigden twee rensters die in 2018 nog het mooie weer uitmaakten bij de beloften. Sina Frei (4de – rechts) en Malene Degn (5de – links) – vorig jaar nog teamgenotes bij Ghost – moesten er diep voor gaan, maar werden flink beloond voor hun inspanningen.

Jolanda Neff zoekt nog steeds naar haar beste vorm. Ze probeerde wel om Anne Tauber te volgen, maar dat tempo lag veel te hoog voor haar. In de slotronde reed ze dan ook nog eens lek waardoor ze tevreden moest zijn met plek acht, achter haar landgenote Linda Indergand (6de) en Anne Terpstra (7de).

De beste Nederlandse in Nove Mesto werd dus niet Anne Tauber, maar wel Anne Terpstra. Ze bevestigde daarmee haar schitterende prestatie van vorige week in Albstadt waar ze vijfde werd.

Pauline Ferrand-Prevot had nooit gedacht dat ze na haar operatie en lange inactiviteit zo snel mee vooraan zou kunnen meerijden. Ze twijfelde lang om deel te nemen en besliste pas op het laatste moment om zowel Albstadt als Nove Mesto toch op haar agenda te zetten. Gewoon, om ritme op te doen … Dat draaide dus veel beter uit dan verwacht en de Française keert met een negende plaats naar huis terug.

Anne Tauber droop ontgoocheld af met een tiende plaats …

Waar mooie en spannende wedstrijden te zien zijn, behoort ook het publiek tot de winnaars …

En dat publiek werd, bij afwezigheid van Jaroslav Kulhavy, in extase gebracht door thuisrenner Ondrej Cink. De Tsjech reed in de tweede ronde het gat op de twee leiders Schurter/Van der Poel toe, maar moest even snel de rol terug lossen. Aan het slot van een zware wedstrijd zag hij ook nog de Braziliaan Henrique Avancini en de Zwitser Mathias Flückiger voorbijsnellen. Cink bedankte het thuispubliek voor de steun met een mooie vijfde plaats.

Mathias Flückiger beslechtte voor de derde plaats het duel met Henrique Avancini in zijn voordeel. Avancini werd vierde en de Fransman Maxime Marotte (in de achtergrond op de foto) zesde. De Italiaan Gerhard Kerschbaumer, de Mexicaan Jose Gerardo Ulloa Arevalo, de Zwitser Andri Frischknecht en de Fransman Jordan Sarrou maakten de top tien compleet.

De Belgen en Nederlanders

Githa Michiels had zich de start van haar wereldbekercampagne ongetwijfeld anders voorgesteld. Knieproblemen gooiden roet in de voorbereiding en net als in Albstadt stond er niets anders op dan de schade te beperken. En dat deed de Belgische kampioene met een 17de plaats behoorlijk goed. Sophie von Berswordt eindigde als 30ste en Lotte Koopmans als 55ste.

Jens Schuermans beleefde in Nove Mesto niet zijn beste weekend. De shorttrack op vrijdagavond zat er al na enkele meters op en ook in de crosscountry viel het hem moeilijk om op te schuiven. Finaal werd hij 20ste, net voor Milan Vader die 21ste werd.

Met Nick Vanpol (55ste), Kevin Panhuyzen (62ste), Erno McCrae (71ste), Wout Alleman (89ste), Rob Vanden Haesevelde (98ste) en Jochen De Vocht (119de) sluiten we dit overzicht van de Benelux-renners af.

Eindigen doen we met een hoopvol verhaal, want de Zweedse Jenny Rissveds maakte in Nove Mesto haar comeback op mondiaal niveau. Gestart met nummer 95, reed ze in het begin van de wedstrijd al snel de top 15 binnen. Dat bleek echter te hoog gegrepen en de olympische kampioene eindigde uiteindelijk als 33ste.

De wereldbeker crosscountry neemt nu een korte pauze en is er begin juli opnieuw in Vallnord en Les Gets.

De uitslagen van Nove Mesto vind je hier: XC Elite herenXC Elite vrouwenXC U23 – Shorttrack

DoorJan Geys