Dossier | Wat is een gravelbike? We zoeken een antwoord aan de hand van zes tests!

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Dossier | Wat is een gravelbike? We zoeken een antwoord aan de hand van zes tests!

Dat gravelbiken hot is de laatste tijd hoeven we niet meer te vertellen, vooral over de grote plas waar de kiemen liggen van deze nieuwe tak van de wielersport! Ook bij ons duiken er steeds meer evenementen op en de merken pakken in hun catalogus meer en meer uit met echte gravelbikes. Maar wat moeten we ons bij dit laatste nu eigenlijk voorstellen? Gaat het simpelweg om racefietsen met dikkere banden? Of lijken ze meer op onze mountainbikes, maar dan zonder de veringen? Zijn het misschien kopies van onze crossfietsen? Of niets van dit alles? Omdat we het antwoord schuldig moesten blijven, hebben we een jaar lang de kans gegrepen om verschillende fietsen te testen en te kijken of we überhaupt wel een definitie kunnen plakken op een gravelfiets.

Diegenen die Vojo reeds langer lezen, weten dat we altijd proberen open te staan voor iets nieuws … zonder dat we meteen overstag gaan bij het horen van de sluwe verkooppraatjes. We zullen niet aarzelen om onze mening te geven wanneer een nieuwe trend ons maar niets lijkt. Denk bijvoorbeeld aan de fatbike, die we ooit in Canada mochten testen. Dit is een uitstekende fiets in een land waar er zes maanden per jaar sneeuw ligt, maar het is verre van de nieuwe superfiets die iedereen absoluut moest hebben, zoals sommigen ons probeerden te doen geloven.

Terloops willen we Martin, Bernard, David en Xavier bedanken om model te staan voor onze foto’s!

De vraag is of de gravelbike dezelfde weg opgaat? Is dit de fatbike van de racefietsen? Of biedt hij echt een meerwaarde en positioneert hij zich als een veelzijdige fiets tussen onze racefiets en mountainbike in?

We gingen de voorbije maanden vol ijver aan de slag en hebben in die periode zes verschillende fietsen getest. Pure gravelfietsen, maar ook een crossfiets. Gewoon omdat we wilden weten wat het verschil nu eigenlijk is. En we hebben zelfs een mountainbike met een vaste vork uitgespeeld tegen een gravelfiets. Qua materiaal passeerden zowel carbon, aluminium als titanium de revue.

In het menu hieronder vind je de link naar de betreffende fietstesten:

DoorOlivier Béart