WK MTB Val di Sole 2021 | XCO mannen: Nino Schurter, de eeuwige wereldkampioen!

Sport
29 August 2021 — Jan Geys

Het WK MTB van 2021 was ongetwijfeld een van de spannendste kampioenschappen van de afgelopen jaren, met dank aan een broederstrijd tussen Nino Schurter en Mathias Flückiger. Na een nagelbijtende finale trok Nino Schurter aan het langste eind – meteen goed voor zijn negende wereldtitel – en moest Flückiger nog maar eens tevreden zijn met de dichtste ereplaats, na ook in 2019 en 2020 met zilver naar huis te moeten.

Door een fout van Henrique Avancini, die daarmee het ganse peloton even ophield, reden Nino Schurter en Ondrej Cink al in de eerste ronde aan de leiding. De Zwitser zette zijn inspanning nog even voort, maar besliste even later de anderen te laten terugkeren.

In de tweede ronde plaatste hij echter een nieuwe aanval en dit keer kon enkel Mathias Flückiger volgen. Ondanks verwoede pogingen van beide kampen, trok het duo samen naar de meet. Een slim manoeuvre van Schurter op twee bochten van de finish verraste Flückiger, die duidelijk een sprint had verwacht.

Het is echter Schurter die met enkele meters voorsprong opnieuw wereldkampioen werd, en dat voor de negende keer op dertien deelnames. Zijn eerste wereldtitel behaalde hij in 2009 in Canberra als jongste renner ooit, nu is hij met 35 jaar, 5 maanden en 15 dagen tevens de oudste wereldkampioen MTB uit de geschiedenis. Rest hem enkel nog het recordaantal WB-overwinningen dat momenteel met 33 zeges in handen is van Julien Absalon. Misschien maakt hij volgende week in het Zwitserse Lenzerheide gelijk …

Het brons in Val di Sole was voor de Fransman Victor Koretzky. Milan Vader sloot nog net de top tien af, David Nordemann eindigde als 35ste. De eerste Belg, Jens Schuermans, vinden we terug op rang 46, Pierre de Froidmont eindigde als 57ste.

Uitslag WK MTB XCO Val di Sole 2021 mannen:

Download (PDF, 199KB)

De andere uitslagen vind je hier: Team RelayXCC – Junioren – Elite vrouwen