World Cup MTB Albstadt: geprikkelde Nino Schurter slaat terug

Sport
20 May 2018 — Jan Geys

Vrijdagavond moest een ontgoochelde Nino Schurter nog vroegtijdig de première van de world cup XCC verlaten, maar lang heeft de wereldkampioen niet gewacht om terug te klauwen. De Zwitser won voor het derde jaar op rij de world cup MTB in Albstadt, voor de Fransman Stéphane Tempier. Mathieu van der Poel reed voor wat hij waard was, maar meer dan een derde plaats zat er niet in vandaag voor de Nederlander.

Nino Schurter werd na zijn opgave in de shorttrack ‘verbannen’ naar de derde startrij, maar dat bleek een maat voor niets. Meer dan de eerste rechte lijn had de Zwitser namelijk niet nodig om al te zitten waar hij moet zitten: vooraan. Als vierde draaide hij de eerste bocht in, maar voor een geprikkelde Schurter was zelfs dat nog niet genoeg.

Op de eerste de beste klim schudde hij meteen een imposante versnelling uit zijn benen om enkele meters voorsprong te nemen op de rest van de favorieten. Hing dan al ergens achteraan: Jaroslav Kulhavy. De boomlange Tsjech zou even later opgeven wegens mechanische problemen.

Vooraan heeft Schurter ondertussen het gezelschap gekregen van Maxime Marotte, Sam Gaze en Mathias Flückiger. Mathieu van der Poel volgt kort daarachter, maar ergens verraadt zijn lichaamstaal dat het vandaag wel eens een zware dag zou kunnen worden. Nog te veel last van zijn polsblessure misschien?

Terwijl Mathias Flückiger vooraan wegvalt met een lekke band en Sam Gaze wegens niet goed genoeg de rol moet lossen, lijkt Van der Poel eindelijk in zijn ritme te komen. Meer nog, in de vierde ronde zet hij samen met Maxime Marotte de anderen onder druk. Schurter bekijkt het allemaal rustig van op de tweede rij en als een kat die naar zijn prooi sluipt, wacht ook Schurter zijn moment af om met één aanval op en over de leiders te springen.

De Fransman Stéphane Tempier haakt zijn karretje aan bij de wereldkampioen en samen gaan ze de laatste ronde in. Van Sam Gaze is ondertussen geen spoor meer, ook de Nieuw-Zeelander heeft er de brui aan gegeven. Wat een baaldag voor Specialized!

Er is vooraan geen houden meer aan Nino Schurter en met 16 seconden voorsprong wint hij voor het derde jaar op rij de wereldbeker MTB in Albstadt. Tempier moet, net als in Val di Sole vorig jaar, tevreden zijn met de tweede plaats. Mathieu van der Poel kan in een alles of niets poging Maxime Marotte nog losgooien en wordt knap derde. Jordan Sarrou vervolledigt het podium.

Voor de rest van de Belgen en Nederlanders werd Albstadt een wedstrijd om snel te vergeten. Michiel van der Heijden werd 58ste, voor de eerste Belg moesten we al zoeken tot plaats 70 om Tom Meeusen tegen te komen. Zeker geen slecht resultaat voor Meeusen gezien zijn startnummer (123). Op plaatsen 72 en 73 volgen Jens Schuermans en Ruben Scheire, de Nederlanders Jasper Ockeloen en Frank Beemer eindigden respectievelijk 95ste en 97ste, Erno McCrae 98ste. Thom Bonder sluit de (Benelux-)rij af op de 115de plaats. Jeff Luyten haalde de finish niet.

Nino Schurter neemt ook meteen de leiding over in de tussenstand om de wereldbeker. De Zwitser telt nu 15 punten voorsprong op Mathieu van der Poel en 65 op Maxime Marotte.

Goede tradities mogen niet doorbroken worden, dus komen we morgen nog uitgebreid terug op deze world cup MTB in Albstadt!

Uitslag World Cup MTB XCO Albstadt 2018 Elite men:

Download (PDF, 195KB)

De andere uitslagen vind je hier: World cup XCC – U23 WomenU23 men – Elite Women