World Cup MTB Albstadt: Jolanda Neff verplettert de concurrentie

Sport
20 May 2018 — Jan Geys

Het was wereldkampioene Jolanda Neff aan de finish amper aan te zien dat ze zonet anderhalf uur het beste van zichzelf had gegeven op weg naar haar eerste wereldbekersucces van 2018. Nochtans waren de omstandigheden vandaag in Albstadt zeer lastig te noemen. De Zwitserse won er overduidelijk voor Yana Belomoina en de Nederlandse Anne Tauber, die net als in Stellenbosch als derde eindigde!

Na een snelle start van de Italiaanse Eva Lechner (in 2013 in quasi dezelfde omstandigheden als vandaag de eerste winnares hier in Albstadt), nam het duo Kate Courtney/Jolanda Neff nog in de startloop de leiding over. Aan het einde van die startloop waren we ook de Amerikaanse al kwijt vooraan; zij vormde met de Zwitserse Alessandra Keller een nieuw duo dat toen al tegen een achterstand van een halve minuut aankeek op Jolanda Neff.

Neff keek niet meer op of om en aan het einde van de eerste volledige ronde had de Zwitserse al een comfortabele voorsprong van 1’20” op haar landgenote Keller. Courtney zat nog steeds op drie, maar achter hen kwam de Nederlandse Anne Tauber sterk opzetten. Ook Yana Belomoina zagen we na een slechte start stelselmatig opschuiven.

Dan zag het er bij de leidster in de tussenstand van de world cup MTB (en vrijdag nog winnares van de shorttrack), Annika Langvad, heel wat slechter uit. Haar blik bij de derde doortocht aan de finish sprak boekdelen en het zou er niet op beteren voor de Deense. Langvad werd pas 29ste!

Jolanda Neff daarentegen kwam breedlachend over de finish gereden. “De omstandigheden waren vandaag mijn beste vrienden. Ik was vanmorgen de gelukkigste vrouw ter wereld toen ik zag dat het geregend had. Dit is echt mountainbiken en ik heb van elke seconde genoten.”

Achter de ongenaakbare Jolanda Neff deed Anne Tauber ondertussen een gooi naar de tweede plaats. Tauber moest echter toezien hoe haar teamgenote Yana Belomoina op de slotklim sterker was dan zij. De Oekraïense was er niet bij in Stellenbosch, maar in Albstadt liet ze zien waarom zij vorig jaar de beste was in de eindstand van de wereldbeker. Belomoina eindigde zeer mooi tweede.

Anne Tauber wist in het slot een vermoeide Alessandra Keller naar de vierde plaats te verwijzen en eindigde als derde. De Duitse Elisabeth Brandau werd knap vijfde en verwarmde met die prestatie het thuispubliek dat eerder Sabine Spitz al vroeg uit de wedstrijd zag verdwijnen. Ook de Nederlandse Anne Terpstra haalde de finish niet. Belgisch kampioene Githa Michiels deed dat wel, maar door de moeilijke omstandigheden kon ze haar glansprestatie van vorig jaar, toen ze hier dertiende werd, niet herhalen. Michiels finishte 34ste. De Nederlandse Annemarie Worst werd 39ste, Lotte Koopmans 62ste.

Goede tradities mogen niet doorbroken worden, dus komen we morgen nog uitgebreid terug op deze world cup MTB in Albstadt!

Uitslag World Cup MTB XCO Albstadt 2018 Elite women:

Download (PDF, 136KB)

De uitslag van de beloften vind je hier: World cup XCCU23 WomenU23 men – Elite men