Pro bike check XC 2019 | De mooiste fietsen en nieuwigheden uit de paddocks

Dossiers Techniek
5 July 2019 — Olivier Béart

De Cannondale Scalpel van Maxime Marotte

Maxime Marotte kan niet meer zonder zijn full suspension! De Cannondale Scalpel 2019 is met zijn sobere look ongetwijfeld een van de stijlvolste fietsen uit de paddocks.

Naast de onvermijdelijke Lefty Ocho-vork is de Scalpel sinds vorig seizoen uitgerust met een Fox-demper. De Scalpel werd van origine ontworpen voor een RockShox-demper met een hydraulische lockout, waardoor een directe verbinding met de lockout op het stuur mogelijk was. De kabelbediende Fox Float is daarentegen minder discreet verbonden met de lockout.

De veerweg van de Cannondale Scalpel van Maxime Marotte bedraagt nog altijd 100 millimeter en de Fransman doet er alles aan om zijn Enve-stuurpost zo laag mogelijk te plaatsen. De stuurpen werd dan ook meteen op de lagers gemonteerd. De ultralichte grips komen van Prologo.

Het Cannondale-team tekende vorig seizoen ook een overeenkomst met Shimano waardoor Maxime Marotte te bewonderen valt met een Shimano XTR 12-speed … en een kettingblad van 38 tanden! Remmen doet hij met een XTR met 2 zuigers en schijven van 160 millimeter.

Na een nauwkeurige studie van de verdoezelde dropper post, stellen we vast dat het gaat om een BikeYoke Divine SL, de XC-afgeleide van de Revive. Dit is een zeer licht exemplaar (400 gram met een diameter van 31.6 millimeter en een lengte van 400 millimeter) met een drop van 80 millimeter, wat een goede middenweg is voor crosscountry. Van de zadelpen kan, dankzij het zeer compacte interne mechanisme, maar liefst 12 centimeter afgezaagd worden (het deel in het frame) om wat gewicht te besparen. En tot slot is deze dropper post ook uitgerust met een ‘Tech climb’-systeem, waardoor de zadelpen een lichte demping biedt in de tussenstand. In de bovenste en onderste positie staat deze dropper post wel muurvast. Meteen begrijpen we waarom we deze dropper post wel vaker tegenkwamen in de paddocks. Meer info hier.

We kunnen het niet laten om ook nog enkele foto’s te tonen van de Cannondale F-Si van Manuel Fumic, een ploegmakker van Maxime Marotte. In Albstadt reed hij rond met een fiets die een hommage bracht aan de fietsen uit de jaren 90 van het Amerikaanse merk.

Hierbij nog het origineel dat ter inspiratie diende!
Assessements (0)