World Cup MTB La Bresse: een grandioze apotheose

Sport
27 August 2018 — Christophe Bortels
Woorden schieten tekort om de fenomenale wedstrijd van de vrouwen te beschrijven tijdens de finale van de World Cup MTB in La Bresse. Bij de heren was Nino Schurter voor aanvang al zeker van de eindwinst in de wereldbeker, maar de Zwitser rustte in La Bresse niet op zijn lauweren en reed alsof zijn leven er vanaf hing. Hopelijk krijgen we in 2019 meer van dat, maar eerst blikken we aan de hand van onze fotostory terug op deze grandioze apotheose van het seizoen 2018.

 

World Cup MTB La Bresse: fenomenale afsluiter bij de vrouwen!

 

 

Voor de wedstrijd viel de spanning te snijden, want alles lag nog open wat betreft de eindzege in de wereldbeker. Zowel Jolanda Neff als Annika Langvad maakten nog kans op die eindzege en tijdens de shorttrack van vrijdagavond was de Deense nog enkele puntjes dichterbij kunnen sluipen. Moest de Deense vandaag winnen, dan zou Jolanda Neff in de top drie moeten eindigen om zeker te zijn van de eindwinst.

Jolanda Neff nam echter een kanonstart en even was iedereen bang dat de wedstrijd al voorbij was, ook al was ze nog maar net begonnen. Maar wat had iedereen het mis …

Het zeer talrijk aanwezige publiek werd naarmate de wedstrijd vorderde steeds uitzinniger van vreugde.

Ook de rensters zelf waren het er na afloop unaniem over eens dat ze voorheen zelden een wedstrijd gereden hadden die zo intens was als hier in La Bresse.

En dat hadden we deels te danken aan Jolanda Neff, Pauline Ferrand-Prévot en Emily Batty.

 

 

Al mogen we Annika Langvad ook niet vergeten natuurlijk!

De kunstmatige hindernis in het midden van de omloop was de oorzaak voor heel wat positiewisselingen bij de vrouwen. Op onze foto is Pauline Ferrand-Prevot net voorbij Annika Langvad gegaan. Deze laatste staat niet meteen bekend om haar technische skills en de Deense verkoos dan ook de chicken way om de dikke boomstammen te omzeilen …

Jolanda Neff profiteerde dan weer van een fout van Emily Batty om op en over de Canadese te gaan. Batty kwam gelukkig met de schrik vrij en kon een val nog net vermijden!

De Canadese reed in La Bresse een geweldige wedstrijd, waarin ze zelfs een tijdje solo aan de leiding hing, al had ze dit ook deels te danken aan de lekke banden van Neff en Langvad. Batty botste echter op een beresterke Neff en ze zal dan ook nog even moeten wachten op haar eerste wereldbekersucces.

Jolanda Neff gaf zondag een heuse wielerles door na twee lekke banden (de eerste in de tweede en de tweede in de derde ronde) toch weer haar moed bijeen te rapen en zich terug te vechten naar de voorposten. Nochtans zagen we dat die moed na de tweede lekke band diep in haar schoenen was gezonken. Wat peptalk van het team hielp om haar weer op gang te trekken.

En met succes, want de Zwitserse wist zowel de dag- als de eindzege binnen te halen. Maar daar was ze wel heel diep voor moeten gaan en net na de finish stortte ze dan ook even in …

Even leek Pauline-Ferrand Prevot op weg naar een top drie notering, maar de Française had geen antwoord in huis tegen het trio Neff/Batty/Langvad en eindigde als vierde.

De Zwitserse Alessandra Keller maakte de top vijf compleet.

Door de regen van de afgelopen dagen lag het deel in het bos er zeer glibberig bij. Bijna iedereen bouwde dan ook wat veiligheid in en verkoos om te voet te gaan, zelfs bij de heren!

Kate Courtney bleef wel op de fiets; de Amerikaanse werd zevende, net achter de Nederlandse Anne Tauber.

 

 

Belgisch kampioene Githa Michiels reed naar een nieuwe top tien, ze werd achtste.

Ex-olympisch kampioene Julie Bresset lijkt stilaan terug aansluiting te vinden met de wereldtop. De Française werd in La Bresse 14de.