World Cup MTB La Bresse: een grandioze apotheose

Sport
27 August 2018 — Christophe Bortels
Woorden schieten tekort om de fenomenale wedstrijd van de vrouwen te beschrijven tijdens de finale van de World Cup MTB in La Bresse. Bij de heren was Nino Schurter voor aanvang al zeker van de eindwinst in de wereldbeker, maar de Zwitser rustte in La Bresse niet op zijn lauweren en reed alsof zijn leven er vanaf hing. Hopelijk krijgen we in 2019 meer van dat, maar eerst blikken we aan de hand van onze fotostory terug op deze grandioze apotheose van het seizoen 2018.

 

World Cup MTB La Bresse: nummer dertig voor Nino Schurter

Bij de heren stond er in de wereldbekerfinale van La Bresse minder op het spel, want Nino Schurter was voor de start al zeker van de eindwinst.

 

 

Toch neemt de wereldkampioen bij de start meteen het heft in handen.

Mathieu Van Der Poel probeert het wiel te houden van de Zwitser …

… maar net zoals zijn landgenote Jolanda Neff bij de vrouwen, was de wereldkampioen in La Bresse een maatje te sterk.

Anderen gingen dan weer met heel wat minder flair door de bochten. Het was opletten geblazen, zowel voor de renners als voor … de fotografen!

Gerhard Kerschbaumer zag zich twee keer opgehouden door kettingproblemen.

Sommigen denken dat hij zonder die kettingproblemen Nino Schurter had kunnen kloppen in La Bresse. Kerschbaumer moest echter tevreden zijn met de tweede plaats, op slechts 14 seconden van Schurter. Is hij de grote favoriet voor de wereldkampioenschappen MTB in Lenzerheide? Het antwoord daarop weten we over twee weken!

Maxime Marotte zou je een kind van de streek kunnen noemen, want hij groeide op in een dorpje op een uur van La Bresse. De Fransman werd voor ‘zijn’ publiek derde.

De een z’n dood, is de ander z’n brood … Marotte profiteerde namelijk van de pech van Mathieu van der Poel, die lek reed en op enkele honderden meters van de meet ook nog eens ten val kwam. Van der Poel werd vierde; in de eindstand van de wereldbeker eindigde de jonge Nederlander als tweede!

Het is lang geleden dat we Victor Koretzky nog eens vooraan zagen meestrijden. De Fransman houdt wel van een technisch parkoers en werd knap vijfde.

Mathias Flückiger en Anton Cooper zetten in La Bresse hun duel van Mont-Sainte-Anne gewoon verder, al was de inzet dit keer iets minder hoog. 

Ook nu wist Flückiger het duel in zijn voordeel te beslechten; de Zwitser werd zesde, Anton Cooper zevende.

Florian Vogel werd achtste en Titouan Carod negende.

Henrique Avancini verdween na een lekke band van de voorposten en daarbovenop kwam ook zijn lockout bediening op het stuur tijdens de wedstrijd los. De Braziliaan werd slechts 17de.

Terwijl de organisatie de drankstalletjes in allerijl moet bevoorraden …

… botsen we aan de aankomst op een bebloede Jaroslav Kulhavy.

Ook Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen zijn al gefinisht. Schuermans mocht na een knalprestatie in de shorttrack voor het eerst in zijn carrière op de eerste rij starten in een wereldbekermanche bij de elites, maar de Belgische kampioen wist zijn gunstige startpositie nog niet te verzilveren tijdens de wedstrijd.

Schuermans eindigde als 24ste, één plaatsje voor zijn trainingsmakker Kevin Panhuyzen.

Het podium van de dag met van links naar rechts Mathieu van der Poel, Gerhard Kerschbaumer, Nino Schurter, Maxime Marotte en Victor Koretzky.

Schurter won in La Bresse voor de dertigste keer in zijn carrière een World Cup MTB en komt daarmee tot op drie overwinningen van het record van Julien Absalon, die op het podium de trofee mocht overhandigen aan zijn voormalige rivaal.

De eindwinnaars van de World Cup MTB 2018: Jolanda Neff en Nino Schurter!

De uitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-la-bresse-schurter-nog-steeds-de-baas