Best of | World Cup MTB Albstadt: van de hemel naar de hel

Door Olivier Béart -

  • Sport

Best of | World Cup MTB Albstadt: van de hemel naar de hel

Het vernieuwde circuit van de wereldbeker MTB in Albstadt rolde de voorbije dagen vaak over de tongen en niet altijd in de goede zin. Te makkelijk, te snel, … Toch kregen we het voorbije weekend spektakelrijke wedstrijden te zien, al zaten de helse weersomstandigheden op zondagnamiddag daar ook voor iets tussen. Aan de hand van ons fotoalbum nemen we jullie mee naar de triomftocht van Kate Courtney, de bevestiging van Mathias Flückiger, de ontluiking van supertalent Laura Stigger en de zoveelste Zwitser die om de hoek komt piepen.

Alvorens we het wedstrijdverhaal vertellen, moeten we eerst een heikel thema aanhalen … de omloop in Albstadt! Vorig jaar zorgden nachtelijke regenbuien ervoor dat de omloop werd herschapen tot een glibberige piste. Enkele emmers zeep hadden het toen niet beter gedaan. Op de vele wortels leek het dan ook of de renners een blokje waren in een dominospel met valpartijen bij de vleet. Gelukkig zonder al te veel erg. Toch besliste de organisatie om – voor de veiligheid van de renners – het parkoers grondig aan te passen.

Grofweg zou je kunnen stellen dat ze de voorbije maanden aan de slag zijn gegaan met de graafmachine en kettingzaag om alle zones die een beetje natuurlijk waren een make-over te geven. Nu vinden we persoonlijk dat Northshore-modules wel iets hebben, maar trop is te veel. Andere bospaden werden dan weer bedekt met een dikke laag wit grind. En ook al had men hier in Albstadt goede bedoelingen, dit ligt wat ons betreft toch mijlenver van waar mountainbiken voor staat.

We kwamen dan ook niet veel renners tegen die op voorhand positief waren over deze omloop. Niet beloond worden met een mooie afdaling na een zware beklimming, het is voor velen een pijnpunt. Toch leverden de wedstrijden best het nodige spektakel en zelfs op TV zag het er goed uit, wat toch meer en meer de grootste bekommernis is van onder meer de UCI. Maar het moet ook gezegd dat het net door de o zo gevreesde regen was dat we bij de heren een spektakelstukje te zien kregen.

De vele houten modules die werden geïnstalleerd om crashes te vermijden, deden hun werk helaas niet naar behoren.

“Op hout ten val komen is veel pijnlijker en enger dan op natuurlijke bospaden”

Hier vallen (zeker op het gaas die voor meer grip moest zorgen), is soms nog pijnlijker dan vallen op modder of wortels dixit Kate Courtney: “Persoonlijk heb ik geen problemen met het parkoers en de artificieel aangelegde modules. Dit mag dan misschien wel de omloop veiliger maken, op andere punten is het net weer gevaarlijker. Ik ben één keer gevallen en op hout ten val komen is veel pijnlijker en enger dan op natuurlijke bospaden. Ik denk dan ook dat er tegen de wereldkampioenschappen van volgend jaar nog wat werk moet verricht worden aan het parkoers om een goed evenwicht te vinden.”

Maar laat ons niet te veel afwijken en terugkeren naar de wedstrijden zelf. Daar draait het tenslotte toch om. Wie zijn de winnaars en verliezers van dit eerste wereldbekerweekend? Dat en nog veel meer hebben we op de volgende pagina’s opgesomd. Beginnen doen we met de elites waar Mathieu van der Poel op een beresterke Lukas Flückiger botste en Kate Courtney haar regenboogtrui alle eer aan deed. En ook de beloften komen in dit overzicht aan bod.

Ga voor dit alles naar het menu hieronder en klik op de betreffende pagina >>>

DoorOlivier Béart