WK MTB Mont-Sainte-Anne: 8ste wereldtitel voor Nino Schurter!

Door Jan Geys -

  • Sport

WK MTB Mont-Sainte-Anne: 8ste wereldtitel voor Nino Schurter!

Nino Schurter was bij aanvang van de wereldkampioenschappen in Mont-Sainte-Anne de grote favoriet en de Zwitser maakte die rol ook waar met een achtste wereldtitel! Alsof strijden tegen Nino Schurter al niet moeilijk genoeg is, kregen heel wat van zijn opponenten nog af te rekenen met pech. Zo ook de nummers twee tot vier, wat vooral voor Gerhard Kerschbaumer zuur was. De Italiaan had het zilver voor het grijpen toen hij op 300 meter voor de meet lek reed. Het zilver ging daardoor naar Mathias Flückiger, het brons naar Stephane Tempier.

De Zwitser zette de concurrentie regelmatig onder druk op de meest cruciale punten van het parkoers en enkel zijn landgenoot Mathias Flückiger was bij machte om te volgen. De Fransman Stephane Tempier kon op de valreep het gat nog dichten en met zijn drieën leken ze er een mooie wedstrijd van te maken. Flückiger reed echter lek en datzelfde lot was even later ook Stephane Tempier beschoren. De rollen werden daarmee omgekeerd, want vorig seizoen was het Schurter die hier lek reed en Mathias Flückiger die de wereldbeker MTB in Mont-Sainte-Anne achter zijn naam schreef. En in 2010 werd Schurter tijdens het WK MTB in Mont-Sainte-Anne ook achteruitgeslagen door een lekke band.Dit keer bleef Schurter gespaard en de Zwitser haalde het met een voorsprong van 30″ op zijn achtervolgers. “Ik heb dit tot in de puntjes voorbereid. Fouten dienen om ervan te leren en dat heb ik gedaan. Nog meer dan anders hebben we de perfecte lijnen bestudeerd. Met mijn mecanicien heb ik de fiets ook tiptop in orde gemaakt. Om het risico op lekrijden te verkleinen, hebben we een insert en iets meer druk gebruikt in de banden. Men denkt dat het een routine is geworden nu ik voor de achtste keer wereldkampioen ben geworden, maar dat is niet zo. Ik heb zelfs de indruk dat ik voor elke nieuwe titel nog harder moet werken dan voor de vorige.”

Waar Schurter gespaard bleef van pech, was dat voor de anderen niet zo. En voor de Italiaan Gerhard Kerschbaumer kwam die lekke band misschien wel op het meest ongelukkige moment. Kerschbaumer reed in tweede positie rond, deels door de pech van onder meer Flückiger en Tempier, toen hij op zijn beurt lek reed.De Italiaan zag daardoor het zilver uit zijn handen glippen en moest tevreden zijn met de vijfde plaats.

Dat zilver ging uiteindelijk naar Mathias Flückiger. De Zwitser liet zijn hoofd niet hangen toen hij in de vierde ronde lek reed, net op het moment dat hij samen met Schurter en Tempier aan de leiding reed, en vocht zich terug naar de tweede plaats.Het brons was voor de Fransman Stephane Tempier.

Na de pech van Flückiger was Tempier de enige overlevende in het wiel van Schurter, maar ook de Fransman moest in de vijfde ronde de materiaalzone in voor een nieuw wiel. Op het einde zag hij een sterke wedstrijd alsnog beloond met een bronzen medaille. Hopelijk zal die medaille hem helpen in zijn zoektocht naar een nieuw team, want Bianchi heeft beslist om de sponsoring aan het einde van dit seizoen stop te zetten.

“Eindelijk heb ik die medaille te pakken waar ik al zo lang van droom”, schreeuwt Tempier uit aan de finish.Titouan Carod, nog een Fransman, eindigde als vierde.

De Tsjech Ondrej Cink werd zesde, na Gerhard Kerschbaumer die als vijfde eindigde.Naast Tempier en Carod eindigden er nog twee Fransen in de top tien: Victor Koretzky (foto) werd zevende, Jordan Sarrou achtste.

Andri Frischknecht eindigde voor de eerste keer in de top tien van een wereldkampioenschap MTB, de zoon van Thomas werd negende.

Henrique Avancini was de grote ontgoocheling van Mont-Sainte-Anne, de Braziliaan speelde geen rol van betekenis en werd pas tiende.Jens Schuermans was de enige Benelux-renner die de finish haalde. De Belg werd 18de, ook al na een lekke band. “In de afdaling van La Patriote had ik geen lucht meer in mijn band en moest ik de billen dichtknijpen om heelhuids beneden te geraken. Voor de rest voelde ik me wel goed op dit circuit. Maar dat is bijzaak, want in de voorlaatste ronde kwam ploegmakker en vriend Kevin Panhuyzen ten val. Er stonden heel wat mensen rond hem en hij schreeuwde het uit van de pijn. Een ronde later lag hij daar nog steeds te kermen. Ik hoor het geschreeuw nog steeds in mijn hoofd en ik hoop dat alles goed gaat met hem …” 

Bij het publiceren van dit artikel hebben we nog niet meer nieuws over de toestand van Kevin Panhuyzen, maar hij zou gevallen zijn bij het neerkomen na een drop. Meerdere mensen uit het publiek wisten ons te vertellen dat de hulpdiensten langzaam in actie schoten en dat er heel wat minuten overheen gingen vooraleer Panhuyzen geholpen werd. Iets wat Brook McDonald eerder op de dag ook al overkwam toen die tijdens de DH-training ten val kwam en het maar liefst vier uur duurde vooraleer hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar men twee gebroken wervels heeft vastgesteld. We hopen alvast dat het ondertussen goed gaat met Kevin Panhuyzen en dat we snel meer nieuws kunnen geven over hem.

Ook Milan Vader stapte uit de wedstrijd.

Uitslag WK MTB Mont-Sainte-Anne 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/Results-9.pdf”]

Meer over het WK MTB in Mont-Sainte-Anne hier: Elite-vrouwen – U23 vrouwen – U23 mannen – Junioren – Team Relay – e-MTB

DoorJan Geys