World Cup XCC #2 Nove Mesto: sprintzeges voor Richards en Avancini

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC #2 Nove Mesto: sprintzeges voor Richards en Avancini

Een nieuwe dag, een nieuwe wereldbeker in Nove Mesto na Morave. Na de XCO gisteren, mochten de renners vandaag opnieuw vol aan de bak in een nieuwe shorttrack. Evie Richards haalde er de dubbel binnen, bij de mannen heroverde Henrique Avancini zijn troon.

Bij de vrouwen is het wachten tot de zesde ronde voor een eerste prik van Kate Courtney, maar het is Evie Richards die als eerste de slotronde ingaat. Maar net daar gaat het mis voor de Britse. Richards gaat onderuit in de u-turn na de finishlijn en dan lijkt het kalf verdronken met nog 2 minuten wedstrijd voor de boeg.

Althans dat dachten we toch. Richards springt snel weer op de fiets en zit in no-time weer vooraan. Als eerste zet ze de eindsprint aan en wanneer Pauline Ferrand-Prevot haar langs links wil passeren, doet ze professioneel de deur dicht. Niet echt naar de zin van Ferrand-Prevot, maar niet van die orde om een diskwalificering te overwegen.

Toch excuseerde Richards zich na afloop. “Ik ging misschien iets te wild tekeer, maar ik ben het niet gewoon om in een peloton te rijden. Shorttrack ligt me enorm goed omdat ik thuis met de jongens in de buurt ook wedstrijdjes van 20 minuten stimuleer”, aldus Richards na haar tweede XCC-succes in drie dagen tijd.

PFP werd tweede en Laura Stigger mocht net als gisteren mee op het podium, dit keer werd de Oostenrijkse derde. Anne Terpstra eindigde als 7de terwijl Githa Michiels (34ste) en Anne Tauber (36ste) achteraan finishten. Sophie von Berswordt gaf op.

Uitslag World Cup XCC #2 Nove Mesto 2020 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2020/10/nome_xcc_we_results_y.pdf”]

Henrique Avancini zorgt voor nieuw Latijns-Amerikaans succes

Bij de mannen is Milan Vader het snelst weg van zodra de lichten op groen springen, waarna de Pool Bartlomiej Wawak zowaar een gaatje van 5″ bij elkaar weet te rijden.

Avancini ziet het gevaar en knalt het gat in de tweede ronde in een ruk toe. Daarna houdt de Canadees Leander Bouchard het tempo dermate hoog dat niemand nog zin heeft om aan te vallen.

Net op het moment dat Ulloa en Avancini voor de voorlaatste keer zij aan zij de afdaling naar de finish induiken, gaat Maxime Marotte onderuit. Iets wat Ulloa met veel geluk kan vermijden wanneer een ronde later het achterwiel van Nino Schurter het voorwiel van de Mexicaan raakt. Game over voor Ulloa die blij mag zijn dat hij niet net als gisteren zwaar tegen de grond smakt.

Dat betekent wel dat we een andere winnaar zullen krijgen dan dinsdag en het is Milan Vader die van ver de sprint aantrekt voor zijn ploegmakker Thomas Litscher. Avancini is echter sterker en Litscher kan niet anders dan zich neerleggen bij de tweede plaats. De Duitser Maximilian Brandl wordt derde terwijl Milan Vader nog kracht genoeg heeft om als vierde te eindigen.

Uitslag World Cup XCC #2 Nove Mesto 2020 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2020/10/nome_xcc_me_results.pdf”]

De uitslagen van het eerste World Cup-luik in Nove Mesto vind je hier: ShorttrackElite mannenElite vrouwenU23

En voor de beste beelden van de XCO van gisteren, kan je hier terecht: www.vojomag.nl/best-of-world-cup-mtb-nove-mesto-een-nieuwe-generatie-staat-op

Foto’s copyright Andreas Dobslaff / Vojomag

DoorJan Geys