Test | Origine Théorème HT 2: dynamiek en lichtheid op het programma
Door Adrien Protano -

Hoewel ze tegenwoordig wat van hun populariteit hebben ingeboet ten voordele van de full-suspensions, nemen crosscountry-hardtails nog steeds een vaste plaats in op de markt. Voor het Franse merk Origine is de hardtail zelfs een van de topmodellen qua populariteit. De Théorème HT 2 werd in 2024 volledig herzien en wij hebben hem nu getest:
Naast de Axiom (wegmodel) of de Graxx (gravel) is de Théorème een van de topmodellen van Origine. Hoewel het merk in 2023 een volledig geveerde versie van zijn crosscountry-model heeft uitgebracht, bleef het merk ook aandacht besteden aan het hardtail-model. In het voorjaar van 2024 presenteerde het merk een gloednieuwe versie van de Théorème HT (voor Hardtail).
Het is waar dat veringen een belangrijke rol spelen in de crosscountry-wereld, maar voor bepaalde toepassingen en voor bepaalde terreinen heeft de hardtail nog steeds zijn nut, zoals blijkt uit de internationale overwinningen (waaronder een olympische, alstublieft) van Pauline Ferrand-Prévot.
De vorige generatie van deze hardtail wist ons enkele jaren geleden al te overtuigen tijdens onze test (zie Test | Origine Théorème GT: plezierige rijbeleving met een Frans tintje). Met deze nieuwe versie wil Origine zijn crosscountry-hardtail verder ontwikkelen “met één doel voor ogen: het maximale uit onze carbon lay-ups halen”, aldus het bedrijf.
Frame
Bij de ontwikkeling van het nieuwe model heeft Origine geen half werk verricht en dus werd het frame volledig herzien met een compleet nieuw ontwerp. Vergeleken met de vorige versie zien we dat de buizen van vorm veranderen, dat de verbinding tussen de voorste en achterste driehoeken aanzienlijk verandert, dat de staande achtervork dikker wordt … Kortom, met een aandachtig oog zien we dat deze Origine Théorème HT 2 heel anders is dan zijn voorganger.
Zoals gebruikelijk bij Origine is de fiets leverbaar in twee verschillende types carbon, namelijk:
- GTO, ofwel de meest comfortabele lay-out. Dit carbon is toegankelijker, zowel qua prijs als qua rijgedrag, en is de ideale keuze voor rijders die op zoek zijn naar een veelzijdige fiets.
- GTR, gericht op prestaties en competitie met een frame dat licht en responsief moet zijn.
De twee soorten carbon zorgen uiteraard voor een prijsverschil, maar ook voor een verschil in gewicht. Het frame van de Théorème GTR weegt 860 gram, terwijl dat van de GTO ongeveer 90 gram zwaarder is (950 gram). Ons testmodel (in GTR carbon) klokte af op 10,60 kg, een gewicht dat inclusief de RockShox Reverb AXS telescopische zadelpen (724 gram) is, die we in plaats van de standaard vaste zadelpen hebben gemonteerd (hieronder meer hierover), en onze set Look X-Track pedalen (347 gram).
Bij de kleine details van deze nieuwe Théorème HT merken we onder meer de overstap naar de UDH-standaard voor de derailleurhanger (waardoor montage van een directmount derailleur zoals de Sram AXS T-Type mogelijk is), ruimte voor een banddiameter tot 2.40 inch en een zelfontworpen systeem dat, net als Trek’s Knock-Block, voorkomt dat het stuur bij een val het frame beschadigt, door de rotatiehoek naar beide kanten te beperken tot 72°.
Origine heeft er bovendien voor gekozen om de zadelpenklem direct in het frame te integreren. Het doel hiervan is om de stijfheid bij de verbinding tussen bovenbuis en zitbuis te vergroten en zo de stevigheid van het frame te vergroten, zonder onnodig gewicht toe te voegen. Omdat de toegang iets complexer is dan een klassieke oplossing, vraagt dit wat extra aandacht bij het afstellen.
De bovenste bout dient om de zadelpenklem te bevestigen aan het frame, terwijl de onderste bout dient om de zadelpen vast te zetten. Het is dus deze tweede bout die je moet gebruiken om de hoogte van jouw zadel aan te passen.
Zoals tegenwoordig vaak het geval is, worden de kabels ter hoogte van de headset naar binnen geleid en vervolgens naar het frame. Om het gewicht te beperken, worden deze niet geleid binnen de voorste driehoek. Elke kabel of remleiding is echter voorzien van een ultralichte neopreen omhulling, die alle geluiden tijdens het rijden zou moeten elimineren. Deze belofte werd op de grond bewaarheid, want daar hebben we geen enkel parasitair geluid waargenomen.
Geometrie
Op de nieuwe Origine Théorème HT werd ook de geometrie gemoderniseerd. In maat M vinden we een balhoofdhoek van 68,5°, een zitbuishoek van 74,3°, een reach van 435 mm en een liggende achtervork van 430 mm. Houd er rekening mee dat de Théorème HT compatibel is met een voorvork met een veerweg van 120 mm, in dat geval zijn de afmetingen als volgt: balhoofdhoek 67,3°, zitbuishoek 73° en reach 422 mm.
Onderdelen
Ons testmodel van de Théorème HT 2 is uitgerust met een DT Swiss F232 One-voorvork met 100 mm veerweg, waarover we je al eerder vertelden: Test | Het DT Swiss 232 One-platform: onbemind? Onterecht!
De vering kent drie standen (open, half-open en volledig vergrendeld) die te bedienen is vanop het stuur. Deze laatste is prettig in gebruik, met duidelijk gemarkeerde inkepingen, ook al kost het soms wat kracht om met de duim tussen de verschillende standen te bewegen.
Shimano levert de aandrijving (een XT/XTR-groepset) en de remmen (een paar XTR’s in combinatie met remschijven van 180 mm).
De Prymahl Polaris C25 R-wielen (gemaakt van carbon, met een interne breedte van 25 mm) komen uit eigen huis. Meer over deze wielset in onze test: Prymahl Polaris C25: voor iedereen toegankelijke carbon wielen. Daarrond liggen Hutchinson Python 3-banden met een diameter van 2.30 inch.
Over de cockpit van Ritchey (stuurpen van 45 mm en stuur van 740 mm) valt niets te klagen, maar we hebben de standaard vaste zadelpen snel vervangen door een telescopisch model. Dit is misschien wel HET advies dat we je willen geven als je de configurator gebruikt, vooral als je weet dat de goedkoopste telescopische zadelpen op de site slechts een meerprijs van 48 euro met zich meebrengt.
Versies en prijzen
Zoals gebruikelijk bij Origine staat personalisatie centraal. Tijdens ons bezoek aan de vestiging van het merk hebben we het onderwerp uitgebreid aan je voorgesteld, maar we willen je er graag aan herinneren dat Origine een à la carte kleurservice biedt (zie Bezoek | Origine Cycles: we zijn tot vrijheid veroordeeld) en de Théorème HT is daarop geen uitzondering. Naast de keuze uit verschillende kleuren voor het frame kan je met de online configurator van het merk ook de uitrusting van jouw fiets personaliseren, afhankelijk van jouw voorkeuren en budget: voorvork van 120 of 100 mm, aluminium of carbon wielen, mechanische of elektrische aandrijving, … Je hoeft alleen nog maar te kiezen!
Ter informatie: het eerste carbon GTO-model wordt op de markt gebracht voor ongeveer 2300 euro, afhankelijk van de gekozen onderdelen, terwijl de instapprijs van de Origine Théorème HT in GTR-carbon begint vanaf 2800 euro. Het topmodel in GTR Carbon heeft een prijs van 6700 euro, voor ons testmodel ligt dit rond de 4500 euro.
Origine Théorème HT 2025: de terreintest
Vanaf onze eerste ritten was het duidelijk: de Origine Théorème HT heeft zich goed ontwikkeld en is totaal niet meer het frame dat we een paar jaar geleden probeerden! Waar de vorige generatie ons al verraste met zijn explosieve acceleraties, gaat deze nieuwe Théorème HT nog een stapje verder. De fiets voelt heel licht aan en je wilt steeds sneller fietsen.
Toch is het Prymahl-onderstel dat op onze testfiets is gemonteerd niet opvallend licht of dynamisch; het zijn goede wielen met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, maar ze veranderen het frame niet door hun aanwezigheid (zoals sommige zeer dynamische wielsets dat wel kunnen). Nog een vaststelling is dat de Origine Théorème HT een zeer aanzienlijke efficiëntie biedt bij het trappen op de pedalen, zowel bij rustig toeren als in wedstrijden!
Deze filosofie van sterk presterende hardtail vinden we terug tijdens het klimmen.
Deze filosofie van sterk presterende hardtail vinden we terug tijdens het klimmen. Je zit comfortabel op de fiets en hoewel de geometrie niet revolutionair is, vind je gemakkelijk grip en de combinatie van lichtheid en een goede krachtoverbrenging geeft je het gevoel dat je bergop of op het vlakke vliegt.
Het nadeel van dit ‘prestatie’-aspect is de stijfheid van het frame en met name die van de achterste driehoek. Vergeleken met enkele concurrenten die we onlangs hebben getest (Orbea Alma, Trek Procaliber (meer daarover later) en zelfs de BH Ultimate), hebben we hier te maken met een meer ‘klassieke’ hardtail, die niet zo ver gaat in het filteren van trillingen als de eerder genoemde concurrenten.
Het stijve karakter van de achterste driehoek is een echte beperking op technisch terrein, waar de Théorème HT wat tekortschiet. Dit is niet alleen oncomfortabel op langere afstanden, maar kan ook een handicap zijn als je de remmen moet loslaten. Dit is misschien wel onze grootste wens van verbetering voor een mogelijke toekomstige generatie, met wie weet een dunnere liggende achtervork?
Zoals we hierboven al uitlegden, duurde het niet lang voordat we de standaard vaste zadelpen vervingen door een telescopische zadelpen. Dankzij de zitbuis van 30,9 mm is het heel eenvoudig om een compatibel model te vinden zodat het frame zijn volledige potentieel kan laten zien!
Verdict
Met deze nieuwe generatie zet de Origine Théorème HT een duidelijke stap vooruit en laat hij zijn karakter nog meer tot zijn recht komen. We hebben hier te maken met een hardtail fiets die dynamisch en licht is, en die je steeds weer verleidt om het tempo op te voeren. We zitten goed op de fiets en de geometrie is beproefd, de Théorème HT is daarom een goede metgezel. De echte beperking zit aan de achterkant, die te stijf kan zijn voor technisch en/of zeer oneffen terrein. Het is altijd een kwestie van de balans vinden tussen comfort en prestaties. Hoewel deze Origine geschikt is voor de meeste soorten gebruikers en rijders, is voorzichtigheid geboden voor rijders die graag lange ritten maken op technisch terrein. Wij kunnen alleen maar aanraden om te kiezen voor de montage van een telescopische zadelpen, waardoor het frame zich bij het afdalen pas echt speels en wendbaar kan tonen.
ORIGINE THÉORÈME HT
4000 €
10,60 kg (met RockShox Reverb AXS dropper en Look X-Track pedalen)
- Kwaliteit van de afwerking en lak
- Dynamisch en prestatiegericht karakter
- Licht gevoel
- De mogelijkheid om jouw onderdelen en kleur van lak te kiezen met de online configurator
- Stijfheid van de achterste driehoek die beperkend kan zijn op technisch terrein
Beoordeling van de testers
- Best getest
- Favoriet
- Prijs-kwaliteit
Meer info via https://www.origine-cycles.com