Dossier | Fietsverlichting: 11 lampen voor meer licht in de duisternis - Gloworm X2

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Dossier | Fietsverlichting: 11 lampen voor meer licht in de duisternis - Gloworm X2

Gloworm X2

Een gloeiwormpje uit Nieuw-Zeeland. Gloworm werd in 2001 opgericht door twee outdoorliefhebbers en mountainbikers met maar een doel voor ogen: kwaliteitsvolle, krachtige en gebruiksvriendelijke led-verlichting. Nightrides liggen echt in de roots van het bedrijf en dat merk je ook aan de producten die Gloworm fabriceert.

Met 1700 lumen zit de X2 in het midden van het Gloworm-gamma. De XS doet het met 2500 lumen, topmodel XSV met maar liefst 3400 lumen. De 1700 lumen van deze Gloworm X2 worden geleverd door middel van twee Cree U2 XM-L2 leds.

Binnen het Cree-aanbod zijn de XM-L2 leds de meest krachtige en betaalbare leds op de markt. De XM-L2 leds geven tot 20% meer lumen dan een standaard Cree-led. En ja, dat merk je. De Gloworm X2 geeft een erg mooie, krachtige en brede lichtbundel. 

Ben je toch niet tevreden van de manier waarop het licht verspreid wordt, dan kan je een ander plaatje met lenzen monteren, waarbij de ene lens dan zorgt voor één lichtstraal en de andere voor een meer diffuus licht.

De Gloworm is een fraai staaltje CNC-freeswerk uit een blok 6061-T6 aluminium. Het is met amper 86 gram bijzonder licht en voelt toch sterk en stevig aan. Met een IP67 waterdichtheid speelt een plensbui geen rol.

De Gloworm X2 kan je zowel op je helm als op je stuur bevestigen. De helmbevestiging is vergelijkbaar met de steuntjes voor actiecameraatjes die tegenwoordig vaak op mountainbikehelmen voorzien worden. Met een beetje geluk kan je de Gloworm X2 dus zonder veel gedoe meteen op je helm bevestigen. Is dat niet het geval, dan kan je aan de slag met de meegeleverde helmbevestiging. Een verlengkabel zorgt ervoor dat je de batterij netjes in je rugzak kan wegsteken.

Dat mag ook wel, want de batterij is in tegenstelling tot het lampje behoorlijk aan het gewicht.

De bevestiging rond het stuur is een fraai staaltje nylon-carbon vakwerk. Het hele steuntje is amper tien millimeter breed en weegt slechts twintig gram. En ook al staan we aanvankelijk een beetje sceptisch en stellen we ons vragen bij het minuscuul sluitmechanisme, toch werkt het prima.

De Gloworm X2 doet het met drie verschillende modi. En eigenlijk is dat voldoende. We begrijpen die hele nood aan een veelvoud aan modi en knipperlichten op sommige andere lampjes niet zo goed. Een stand die de volle lichtopbrengst geeft, eentje daartussen en een lage modus voor de eerste of laatste kilometers op de weg, dat volstaat ruimschoots. Wil je meer? Dankzij de Intelligent Mode Technology kan je de Gloworm ofwel in de default settings plaatsen (prima wat ons betreft) of helemaal gaan personaliseren.

Bediening doe je ofwel aan het lampje zelf ofwel door middel van een prima functionerende Wireless TX Remote. Die installeer je zonder enige tools op je stuur. Leuk is dat je met één afstandsbediening meerdere Gloworm-lampjes kan bedienen.

De 4C batterij is een behoorlijk uit de kluiten gewassen 6800 mAh Li-ion model. Het grote voordeel aan deze batterij is dat je bijna drie uur op volle kracht kunt rondrijden (wij haalden 2u45). Heel kleine lampjes duiden de capaciteit van de batterij aan. Kabels en connectoren zijn erg degelijk en stevig uitgevoerd.

De Gloworm X2 presteert prima in het terrein. De lichtbundel is fel en breed en verlicht alle hoekjes en kantjes van trail, bos en veld. Zelfs op technische trails kom je geen licht tekort. De capaciteit van de batterij is daarbovenop ook voldoende zwaar om een meer dan gemiddeld lange nightride tot een goed einde te brengen. Monteer je de Gloworm op het stuur, dan valt op dat het lampje stevig op zijn plaats blijft staan en niet vervelend ligt te trillen.

Enkel het opbergen van de batterij in de voorste driehoek vraagt wat improvisatie. Met enkel de meegeleverde – korte – klittenband blijft die batterij niet steeds mooi op zijn plaats zitten. De wel heel erg kleine lampjes om het niveau van de batterij aan te duiden hadden wat ons betreft een stuk groter en duidelijker gemogen. De afstandsbediening doet wat het moet doen, al is er steeds een kleine vertraging tussen een druk op de knop en het veranderen van lichtsterkte op de lamp. Op de helm gemonteerd valt de Gloworm X2 dankzij het lage gewicht amper op; op voorwaarde natuurlijk dat je de batterij in je rugzak kan opbergen. Deze batterij is te zwaar om aan je helm te bevestigen. Dat beseft Gloworm gelukkig zelf ook en voorziet daartoe in een voldoende lange verlengkabel. Onze eerste kennismaking met het gloeiwormpje uit Nieuw-Zeeland kunnen we zeker en vast erg geslaagd noemen.

Gloworm X2

229 euro

106 g / 237 g(lamp + stuursteun / batterij)

  • Laag gewicht lampje
  • Sterke en brede lichtbundel
  • Capaciteit batterij
  • Gewicht batterij
  • Erg kleine indicatoren voor capaciteit batterij

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via www.glowormlites.co.nz

DoorJurgen Groenwals